Хашим Ал Гали: Революционна идея за справянето с рака

справянето с рака
Хашим Ал Гали предлага революционна идея за справянето с рака.

Много хора по целия свят посвещават живота си на това да открият панацея за справянето с рака. Има частичен напредък в тази посока, но поне засега такава не е намерена. Хашим Ал Гали е един от хората, мислещи върху този казус. Той споделя революционната си идея за справяне с рака във видео за платформата TED.

Хашим Ал Гали е роден в Йемен на 11 август 1990 г. Той е научен комуникатор и е известен с видеата, посветени на научни проблеми, които сам заснема и публикува. Изследваните от него теми са обект на внимание както за научните кръгове, така и за милиони потребители в социалните медии.

Идеята на Ал Гали относно проблема за справянето с рака , на която ще се спрем днес, звучи колкото революционна, толкова и бленувана. Милиони хора всяка година заболяват от коварната болест и голяма част от тях така и не успяват да я преборят.

Хашим Ал Гаили
Хашим Ал Гаили е роден в Йемен през 1990 г.

Идеята на Хашим Ал Гали за справянето с рака

В човешкото тяло има постоянно действащ естествен механизъм, който ни помага сами да възстановяваме (поправяме) клетките си. Нарича се DNA Repair Mechanism. Понякога обаче в човешкото ДНК настъпват грешки, известни като мутации, разказва йеменецът и допълва:

„Тези мутации могат да се ускорят, когато сме изложени на химически влияния, радиация или водим нездравословен начин на живот. Понякога фамилната история и гените също играят роля. Има обаче протеини, които са натоварени със задачата да поправят подобни мутации още в момента на тяхната поява.“

Ами ако има начин да повишим способността на клетките да лекуват нашето ДНК максимално ефективно?!

Този въпрос реторично задава Ал Гали. И обяснява, че вече има изобретена технология – CRISPR, с помощта на която гените ни могат да бъдат успешно поправяни от нашите собствени клетки. Проблемът е, че, за да сме защитени от всички видове рак, ние трябва да сме сигурни, че всяка наша клетка е конструирана правилно и по начин така, че да е способна да се противопостави на рака. Но това е практически невъзможно, като се има предвид фактът, че в организма на всеки възрастен човек има 37 трилиона клетки. Просто няма как всяка една от тях да бъде препрограмирана.

Идеята на Ал Гали е, че бихме могли да създадем напълно здрави деца, премахвайки мутациите, чрез изследване на всяка една тяхна клетка още докато са в утробите на майките си. Той поставя въпроса защо да не бъдат тествани ембрионите още в най-ранна възраст – на третия ден от оплождането, когато имат едва 8 клетки?

„На практика ние можем да програмираме осемте клетки в човешките ембриони. Това се прави и в момента.“

И разказва, че учени вече са препрограмирали ДНК-то на ембриони, при които е имало мутация, провокираща сериозни проблеми със  сърцето.  Също така учени са коригирали мутация в ембриони, при които е имало проблеми с кръвта. От трета страна учени са успели да манипулират ембриони вкарвайки им ген за съпротива срещу вируса на HIV. Щом можем да се борим по такъв начин с тези болести, защо да не можем да го направим и срещу рака? Отново реторично пита Хашим Ал Гали и допълва:

справянето с рака
Може ли да се създаде едно цяло поколение, предпазено от рака?

„Нужно е да го направим само веднъж. С едно поколение. Защото бъдещите поколения се подразбира, че вече ще унаследяват този генетичен код.“

Звучи наистина чудесно. Да се раждат само бебета, за които предварително е заложено да

не могат като възрастни да се разболеят от рак

Но поне засега методът за справянето с рака,  предложено от Ал Гали си остава само мечта. И в този ред на мисли нямаше как да не си спомня за китайския учен Хъ Дзянкуей, който създаде първите генно модифицирани бебета в света. Става въпрос за експеримента му от 2018 г. , в който той промени ДНК-то на ембрионите на две близначета така, че те да не могат да се заразят с вируса на спин след раждането си. За съжаление, ученият и благородното му дело вместо възторг, предизвикаха смут и неодобрение. Както в научните среди, така и сред властите. Ученият беше осъден от китайски съд на 3 години затвор по обвинение, че е извършил незаконен експеримент като е редактирал ембрионите на близначетата. Делото му бе квалифицирано като „недопустимо“ и „неетично“.


Вижте още: Как човешката дейност причинява рак на дивите животни

Отговор