Ани Лондондери: Първата жена, обиколила света с колело

Символ на свободата, равноправието и надеждата - в това се превръща смелата Ани Лондондери, след като се хваща на бас, че може да обиколи света с колело и... успява!

Ани Лондондери
Ани Лондондери

Чували ли сте историята на Ани Лондондери? Тя е вдъхновяваща и необикновена – като самата Ани, която е първата жена, обиколила света на колело.

Всичко започва с един бас

в бостънски бар през 1894 г. Двама подпийнали заможни граждани се обзалагат, че няма жена, която може да обиколи света с колело. В бара случайно е и 23-годишната Ани Копчовски. Тя дочува разговора и заявява, че грешат! Тримата решават следното: Ани ще получи 10 хиляди долара, ако обиколи света на колело за 15 месеца. Условието е да тръгне без пари, да пътува сама и да се върне в срок със спечелени по пътя 5 хиляди долара.

Ани Лондондери
Ани Лондондери успява не само да обиколи света на колело, но и да изкара пари.

Коя е Ани Лондондери

Ани е латвийка от еврейски произход, имигрант в САЩ, омъжена за американски търговец. До момента тя е само домакиня, която се грижи всеотдайно за трите си деца. На всичкото отгоре никога досега не се е качвала на колело. Но явно в нея е дремел приключенски и предприемачески дух. Няколко дни преди да потегли, тя се учи как да пази равновесие на велосипед.

Пътешествието

Копчовски започва пътешествието на 27 юни 1894 г., когато се отправя към Ню Йорк. По пътя търси връзка с предприемачи, които искат да поставят реклами по нейното колело. Компанията за изворна вода Лондондери първа ѝ отпуска 100 долара, за да носи името на колелото си. Оттогава всички я наричат Ани Лондондери. Въпреки че всичко върви добре, в един момент Ани осъзнава, че е бавна. Пречат ѝ 20-килограмовото колело и дългата пола.

Когато стига до Чикаго през септември, продава старото и купува ново много по-леко мъжко колело. Сменя полата с мъжки широки панталони, които ѝ осигуряват по-голяма свобода на движение. През декември вече стъпва на друг континент – пристига успешно във Франция. Ани кара от Париж до Марсилия с превързано наранено стъпало, качено на кормилото. Параход я отвежда до следващите спирки – Палестина, Египет, Сингапур. Последната ѝ спирка е Йокохама, откъдето отново по вода стига до Сан Франциско. 

Ани Лондондери
Една от снимките, които Ани показва, за да потвърди достоверността на историите си.

Маркетинг стратег

По пътя Ани се превръща в умел ПР специалист, предприемач и “инфлуенсър” на своето време. Изнася лекции за приключенията си, като преувеличава подвизите си. Така привлича медийното внимание и повишава своята популярност.

В беседите пред публика описва себе си като сираче, студент по медицина в Харвард, непризната богата наследница, племенница на американски сенатор. Друг път разказва как е ловила тигри в Индия с германски кралски особи и как се е озовала в японски затвор с прострелна рана. За да звучи достоверно, дори инсценира няколко снимки, в които е преследвана от мъже с пушки.

Прави велосипедни демонстрации, продава скъпо свои снимки с автограф, копринени носни кърпи с лика си, сувенирни фиби и автографи.

Славното завръщане

Връща се в Бостън през септември 1895 г. Уговорката за време е спазена – 14 дни преди да изтече срокът.  Но има един проблем – Ани се завръща с 4 900 долара вместо с 5 000. Тя продава колелото си на търг и с това спазва всички условия. Така получава първоначално обещаната награда от 10 хиляди долара. Това постижение я превръща не само в първата жена, която обикаля света с колело.

Ани Лондондери се превръща в символ на свободата, равноправието и надеждата. Вдъхновява много други жени да мечтаят и да имат смелостта да сбъднат мечтите си. Дава им кураж да бъдат свободни и независими, да вярват в собствените си възможности, които далеч не са по-малко от тези на мъжете.

След пътуването тя приема предложението да опише приключенията си в статия със заглавие Нова жена. Публикацията започва така: “Аз съм журналист и “нова жена”, ако този термин означава, че мога да направя всичко не по-зле от всеки мъж.“ Премества се със семейството си в Ню Йорк, за да продължи журналистическата си кариера.


Вижте още… защо един 84-годишен мъж се научи да гримира жени

Отговор