Харпър Ли и най-добрият роман на века

Харпър Ли
Харпър Ли

Името Nelle, прочети го наобратно. Мда, образува друго име: Ellen. Запомни това, ще ни трябва след малко.

Harper Lee – какво ти говори? Nelle Harper Lee това са имената на авторката на най-добрия роман във Великобритания за всички времена (американка!), с Пулицър на нейно име, един-два романа зад гърба си, съученичка и приятелка на Труман Капоти (и двамата са били прототипи един на друг в книгите си).

Името ѝ е това на баба ѝ, прочетено наопаки. Но заради странността му, авторката работи с последните си две, без да споменава първото си.

Харпър Лий
На тази снимка Лий се усмихва, но зад романа ни й се крият много, много часове къртовски труд и мъка.

Неле Харпър Ли

1960 година е годината, в която:
Кипър получава независимост, както и република Камерун (Централна Африка).

Родени са Теди Москов, Шон Пен, Боно, Майкъл Хъчънс, Колин Фърт.  Изпращаме Борис Пастернак.

Да убиеш присмехулник се ражда именно тогава. Една бавно и болезнено написана книга. Часове наред на бюро, в името на конкретиката – между 6 и 12 часа. Като често цялата тази пот води до не повече от страница написан текст.

“Противно на това, което повечето хора си мислят, няма бляскавост в писането. Всъщност, в повечето случаи то е изтощение, болка и мъчение” – това казва Харпър Ли на група студенти в колеж Sweet Briar College в края на 60-те според неофициалната ѝ биография.

“Ще ми се никога да не бях написвала проклетото нещо.”

Едва ли ще повярвате, но да, това са нейни думи. Те са записани от писателката Марджа Милс, която няколко години по-късно пита Ли дали все още се чувства по същия начин.

“Понякога, но ми минава.”

Вероятно поуморена от този цунами-успех, който се дължи на факта, че още на 11 юли – веднага след излизането си, книгата става незабавно бестселър и печели симпатиите на критиците, както и сърцата на читателите.

Харпър Ли
Харпър Ли малко след като е спечелила награда Пулицър.

А през 1999 г. книгата е избрана за Най-добър роман на века от сайта Library Journal

О, свещена простота

Семплият живот на писателката, която просто искаше да бъде Джейн Остин от Южна Алабама.

Вследствие на романа, естествено идват и материалните приходи, равняващи се на няколко милиона. Нито цент от тях обаче, по някакъв начин повлиява на начина на живот на писателката. Скромен апартамент в Ню Йорк, пътува из града с автобус. Когато се завръща в родното си градче (с влак, че как иначе) Монровил, тя споделя едноетажна къща в ранчо със сестра си.

Дрехите ѝ – купувани от най-популярните и светски магазини, прането – в обществена пералня. Любимите занимания остават непроменени: да храни патици и патоци в местното езерце и да пие кафе в някое заведение за бързо хранене.

Втори роман – 2015 г.?

И страж да бди на пост

Защо въпросителна? Радостта на феновете на Харпър Ли, че все пак ще има и втори роман от нея, се случва на библиофилите година, преди да се сбогуваме с нея. Очакванията за тази книга и предварителните поръчки могат да се сравняват само с истерията по Хари Потър.

Вижте още: Кои са десетте най-влиятелни книги в света

През 2007 г. с Джордж Буш.
През 2007 г. с Джордж Буш.

Според някои тази книга е продължение на Да убиеш присмехулник. Според други, обаче, тя е нищо повече или по-малко от първата чернова на нея. Тоест изсмукана от пръсти теория за “Нечувано! Непубликуван роман от авторката на най-великия роман”.

Смъртта дебне зад всеки ъгъл:

Ли почива в съня си в тихото замръзнало утро на 19 февруари 2016 г., на 89 години. Изпращането е компактно, само от най-близките ѝ.

Прочетете още… Най-запомнящите се моменти от Да убиеш присмехулник

Отговор