Изберете любимата си българска книга, прочетена през 2017 г.

книги
Според Христо Блажев не е вярно, че българите не четат книги.

Запитахме се: коя е вашата любима българска книга, прочетена през 2017 г.? Защото знаем добре, че вие, които често посещавате Lifebites.bg, четете и знаете много. Може би не задължително българска литература, но ако сте в час с по-новите родни заглавия, ще се радваме да споделите кое е най-предпочитаното от вас. Особено сред тези, които сте прочели през изминалата 2017 г. В анкетата малко по-надолу в текста сме предложили няколко възможности за избор, а ако вашият не е сред тях, ще се радваме да го споделите.

Решихме да ви попитаме коя е вашата любима българска книга, прочетена през 2017 не само от любопитство. Но и заради данните от проучване на агенция Алфа Рисърч, изготвено през 2015 г. Според него 5% от българите никога не са отваряли книга, а 12 на 100 са прочели по-малко от 10 книги в живота си. Същото изследване установява, че едва 36% от сънародниците ни

четат по няколко пъти седмично

или по-често. Болшинството от анкетираните отговарят, че в свободното си време предпочитат да гледат телевизия. На второ място нареждат общуването със семейството, а на трето – сърфирането в интернет.

любима българска книга за 2017
Помогнете ни да изберем вашата любима българска книга за 2017 като дадете своя глас в анкетата по-долу!

Две години по-късно, през 2017 г. проучване, направено от Галъп Интернешънъл, отчита сходни резултати – 68% от българите не са си купували книги в последната година. Дали заради липсата на достатъчно финансови средства, или заради навлизащите все по-настъпателно в ежедневието ни електронни устройства и медии, това е факт. Все по-често се появяват и твърдения, че понятието читател все повече и повече се отдалечава от профила на съвременния българин…

Не така смята обаче заместник-главният редактор на издателство Сиела Христо Блажев. Според него не е вярно, че българите не четат, а точно обратното.

“Четенето е ретро, но чрез социалните мрежи то получава тласък. Книгата вече не е нещо старо, а нещо готино.”

– обяснява Блажев в свое интервю. В същото сме убедени и ние от Lifebites.bg. Вярваме, че вие – нашите читатели, сте далеч от всякакви подобни статистически данни като посочените по-горе в текста. Вярваме още, че вие, също като нас, обичате да четете и го правите при всеки удобен случай. И така нека проверим заедно коя е любимата българска книга, предпочетена през миналата година от читателите на Lifebites.bg.

Коя е вашата любима българска книга, прочетена през 2017 г.?

Коя е вашата любима книга, прочетена през 2017 г.?

View Results

Loading ... Loading ...

Можете да изберете максимум 5 заглавия. Ако сте избрали полето “друга”, моля добавете като коментар към този текст или поста на страницата ни във Фейсбук коя е книгата ви фаворит, която липсва сред нашите предложения?

Благодарим за вашето гласуване!

*Част от книгите, посочени в анкетата не са издадени през самата 2017 г., но именно през нея са се наредили сред най-купуваните и четени български издания.


А сега, ако сте любопитни, цъкнете тук, за да проверите доколко добре познавате старите български филми и неостаряващите, култови цитати от тях.

4 КОМЕНТАРА

  1. Моята любима българска книга, прочетена през 2017 г. е “Бабо, разкажи ми спомен” на Ивинела Самуилова.

Отговор