Кои са десетте най-влиятелни книги в света

0
най-влиятелни книги
Кои може да са десетте най-влиятелни книги в света?

Кои са десетте най-влиятелни книги в света според британците? По-долу може да видите списък със заглавията им. Класацията е съставена на базата на представително проучване, проведено от YouGov по поръчка на Folio society през 2015 г., в което са участвали 2044 жители на Великобритания.

1. Библията – 37%
2. Произходът на видовете на Чарлз Дарвин – 35%
3. Кратка история на времето на Стивън Хокинг – 17%
4. Теория на относителността на Албърт Айнщайн – 15%
5. 1984 на Джордж Оруел – 14%
6. Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica на Исаак Нютон – 12%
7. Да убиеш пресмехулник на Харпър Ли – 10%
8. Коранът – 9%
9. Богатството на нациите на Адам Смит – 7%
10. Двойната спирала на Джеймс Уотсън – 6%

Участниците в изследването получават списък с 30 заглавия, като трябва да изберат три от тях. Интересното е, че в британския топ 10 не успяват да влязат любими на кралските поданици книги като Алиса в страната на чудесата и Гордост и предразсъдъци (и двете получават по 4 %).

Любопитна е и битката за първото място. Библията и Теорията на Дарвин за естествения подбор, две влизащи във взаимно противоречие книги, са поставени съответно на първо и второ място според британците.

най-влиятелни книги
Библията оглавява класацията за най-влиятелни книги. Снимки: MikeMonteiro/Foter/CC BY-NC-SA и GeoWombats/Foter/CC BY-NC-SA

“Първият въпрос, който ме заинтригува, беше дали близките проценти за Дарвин и Библията са знак за продължаващата поляризация между религията и науката, или обратно означават постигането на някакъв разумен баланс”

казва пред Гардиън Том Уокър, един от авторите на изследването. Той обръща внимание и на друг факт – присъствието на Корана в

десятката на най-влиятелни книги в света

Според него това се дължи на влиянието на световния дебат за Исляма.

Участниците са били помолени и да обяснят своя избор. Най-общо Библията е предпочитана, защото “съдържа принципи/насоки да бъдем добри хора”. Произходът на видовете, защото “дава отговори на фундаментални въпроси на човешкото съществуване”.

Мъжете нареждат заглавията така: Дарвин, Библията, Хокинг, Оруел.
При жените изборът върви: Библията, Дарвин, Хокинг, Айнщайн, Харпър Ли.

Списъкът включва книги, за които се смята, че дават генерално обяснение за света като например Кратка история на времето на Хокинг, която “вероятно е един от най-малко четените бестселъри”. Същото е и с книгите на Айнщайн, и Нютон, които са специализирана литература. Заради тази логика на избор извън класацията остават класики като Война и мир и Хамлет.

Любопитно – какви ли биха били резултатите, ако подобно проучване се проведе в България? Как мислите вие?


Вижте още: Най-великата филмова музика на всички времена

Отговор