Инчуан: Най-умният град на бъдещето в Китай

0
Инчуан
Инчуан - най-умният град на бъдещето в Китай. Снимка: TM Forum

Промените в климата, все по-сериозните природни катаклизми, нечуваното замърсяване на околната среда в световен мащаб определено са неща, които повече не можем да игнорираме. В същото време, иновациите днес са в такъв разцвет, че е безумие да не се ползват за доброто бъдеще на планетата. И за щастие има места, където новите технологии се ползват активно в такава насока. Същински градове на бъдещето, в които животът е по-лесен, много прозрачен и много по-щадящ околната среда. Сред лидерите в това отношение се сочи китайският град Инчуан, център на провинция и със “скромното” за страната население от 1,6 милиона жители.

Инчуан
Инчуан. Снимка: TM Forum

Инчуан е град с повече от 2000 години история. Столица на династия Западна Ся в периода 1038-1227 г.
Традиционен търговски и административен център на китайския район Нинся Хуей.

Това е вероятно един от малкото градове в света, където пари не ви трябват. А кредитната ви карта е… лицето ви. Из целия град има инсталирани

сканиращи устройства, които разпознават всяка физиономия

и имат директна връзка със съответната банкова сметка. Иначе казано, като се качите в автобуса, директно бивате таксувани. Няма опашки за билетчета, няма забавяния, както на други места по света. Дори не се налага да си вадите ръцете от джобовете. А за скандали с контрольори е безсмислено да говорим.

В град Инчуан има 20 квартала, където на публични места има безплатен интернет достъп. И безброй информационни табла с информация за времето, трафика и разписанието на градския транспорт в рамките на минута време. Това може да е нещо, с което повечето жители на западния свят са свикнали. Но оттам насетне да видите.

Сканирането на лицата се използва при достъп на служители до различни организации или учреждения. Аларма се активира при засичането на престъпник или друг специално означен индивид от някой от скенерите.

Инчуан
Кофи за боклук със сензори, захранвани от слънчеви батерии. Снимка: CNN

Кошчетата за боклук на обществени места са оборудвани със специални сензори, захранвани от слънчеви батерии, които регистрират приближаването на човек и се отварят автоматично. В допълнение, те изпращат сигнали до централата на сметопочистващата компания, щом се напълнят. И работниците отиват до тях само когато има нужда да ги изпразнят.

Максимална оптимизация, според нуждите

Традиционното пазаруване също е по един или друг начин изпратено в миналото. Тази дейност се извършва посредством приложение на телефона, а покупките могат да се вземат от поставени по улиците специални хладилни контейнери.

Репортер на CNN разказва, че в модерния Градски съвет ви посрещат “холограмни” усмивки. А любезни изображения на хора по стените дават на жителите на града бързи отговори на най-често задавани въпроси. За да не се чудят накъде да поемат. И да се намали чакането по опашки. Почти всичко, което преди се е случвало на гише, днес е изместено посредством тази виртуална услуга на стената – от ваденето на нов паспорт до изкарването на бизнес лиценз.

Инчуан град на бъдещето
Градският съвет в Инчуан. Снимка: TM Forum

От The Straits Times Asia посочват, че средно 14 хил. души минават през Градския съвет на Инчуан всеки ден. Сегашният център е официално открит през 2015 г. Под покрива му са интегрирани функциите на 30 различни служби, които са предоставяли около 400 административни и публични услуги. Всичко това сега е преместено в красив комплекс, ограден с хубав парк. А както вече стана ясно – обслужването е в голяма степен виртуално.

По подобен начин е организирано и здравеопазването в Инчуан

Дейзи Карингтън от CNN обяснява, че Haodaifu Online е интернет портал, който свързва лекарите с пациентите. Последните дистанционно получават консултация и рецепта при нужда, ако случаят не изисква физически преглед. И отново – услугата предотвратява струпването на хора в болниците и клиниките, пести им време и усилия.

Инчуан
Холограмни изображения на входа на Градския съвет в Инчуан. Снимка: CNN, Courtesy TM Forum

И не само това. The Straits Times Asia разказват, че срещу малка годишна такса възрастните хора са снабдени със специални устройства с размер на мобилен телефон. Тези машинки правят 22 замервания, свързани със здравния статус. Като пулс, телесна температура, кръвна захар, плътност на костите и др. Устройството комуникира директно с мобилния телефон на приносителя си, а от него данните се качват на клауд, който постоянно се наблюдава от професионалисти.

Инчуан обаче далеч не е единствен в Китай – той е само един от общо 200 града в страната, за които има пилотни проекти да бъдат превърнати в градове на бъдещето. Този обаче определено е лидерът сред тях. През март 2017 г. е признат от централното правителство на Китай за

най-добре управляван провинциален център с най-умен град на бъдещето

Този иновативен подход към живота в един немалък град обаче повдига някои сериозни въпроси. От една страна действително така се стига до облекчаване на ежедневието. В основата на философията е желанието да се помогне на хората по най-бързия и ефективен начин. Но събирането на лични данни носи със себе си и немалко рискове. Колко и каква информация може и трябва да се събира? Как ще се използва тя от китайското правителство? Това са проблеми, върху които все още малко хора се замислят, допълва в репортажа си журналистката от CNN.


Вижте още… историята на друг град, където няма религии, коли и пари – Ауровил

Отговор