Швейцарската гвардия: Супер охраната на папата

Швейцарската гвардия
Швейцарската гвардия е най-малката армия в света, която не е водила война, но е безпощадно добре подготвена за охрана на папата. Photo credit: news.va via Foter.com / CC BY-NC

Те изглеждат като участници в пъстър карнавал. Но под смешните на вид ренесансови одежди се крият професионални и безмилостни охранители. Едни от най-добре подготвените в света. Защото пазят не кого да е, а Светия отец. Папата. Те са бойците от Швейцарската гвардия.

На сайта на гвардията пише, че рядко може да се види такова сливане на модерност и традиция, както при швейцарския корпус във Ватикана. От 500 години мисията им е една и съща – да охраняват папата и неговия дом. Това, което се променя, са средствата и стратегиите, гардовете и средата, в която се изпълнява тази мисия. Швейцарските гвардейци ще се отзоват винаги, когато бъдат призовани, дори с цената на собствения си живот.

Швейцарската гвардия
Швейцарски гвардеец на пост на един от входовете на Ватикана.

Съставляват най-малката армия в света

Те са точно 108 души. Командирът, петима офицери, двама барабанчици и 100 алебардисти. Охраняват входовете на Апостолическия дворец. Почетна стража са на литургиите на папата в базиликата Свети Петър, на аудиенциите на площада, при визитите на официални лица.

Те са още армията, която е водила битки, но никога война. И макар да са стопроцентови швейцарци, по същество военни, те нямат нищо общо с истинската швейцарска армия. Те са армия на папата.

Официалният език на Швейцарската гвардия е немският. Причината – жителите на кантоните, в които се говорят италиански и френски език, нямат езикова бариера и така верността и лоялността им могат да бъдат поставени на изпитание.

ИСТОРИЯТА

В началото на 16 век тогавашният папа Юлий II решава да създаде своя собствена войска, чиято основна цел е да защитава папската институция. След като прави обстойно проучване, решава да се спре на швейцарските войници. По това време страната им е много бедна и за да се изхранват, мнозина заминават като наемници в охраната на чужди кралски дворове и като бойци в чужди армии. Бързо стават едни от най-прочутите воини в Европа. Дисциплинирани, лоялни, с революционни похвати във воденето на битки, изключително умели бойци. А и не така “изнежени души” като италианците, по думите на тогавашния папа.

швейцарската гвардия
Швейцарски гвардейци, нарисувани от Рафаел. Photo credit: Lawrence OP via Foter.com / CC BY-NC-ND

Времената тогава са доста размирни. Чести граждански войни, поръчкови убийства и постоянни заплахи съпътстват живота на високопоставените личности. Папата не прави изключение. И в реда на нещата е да се замисли за охраната си.

На 22 януари 1506 г. избраните от папа Юлий II швейцарци пристигат на първия си прием във Ватикана. Точно 150 бойци. Така е поставено началото на една от най-прочутите армии в света. Малко преди кончината си същият този папа казва за швейцарските си охранители, че и те, и последователите им ще останат завинаги верни на папите – до смърт.

И се оказва безпощадно прав

Съвсем скоро думите на папата-основател на Швейцарската гвардия, ще получат първото си и най-сериозно потвърждение. Наследникът на Юлий II – Климент VII влиза в остри противоречия с императора на Свещената Римска империя Карл V. Конфронтират се дотолкова, че императорът решава да нападне Рим. Свиква мощна войска, съставена от испански наемници. И на 6 май 1527 г. влизат и опустошават Вечния град.

Не са жалени нито църкви, нито светини. Над 45 000 жители на града са убити или изселени, а само върху олтара на базиликата Свети Петър намират смъртта си около 2000. Охранявайки папата, загива почти цялата Швейцарска гвардия – 147 войници. Едва 42 оцеляват, спасявайки Светия отец в крепостта Сан Анджело. Оттогава

швейцарската гвардия
Клетва на швейцарски гвардеец. Източник: http://www.catholicsun.org/

6 май е приет за ден на Швейцарската гвардия

Почитат се загиналите гвардейци, а новопостъпилите полагат клетва. Поставят лява ръка на знамето на гвардията и вдигат три пръста на дясната ръка като символ на вярата в Светата Троица. Това става в присъствието на всички висши сановници от Ватикана, на високопоставени личности и военни от Швейцария и пред роднините и приятелите на новобранците.

През 1801 г. се създава Знатната гвардия, а през 1850 г. – Гвардия Палатина – още две военни формирования, чиято цел е охраната на папата. Но през 1970 г. папа Павел VI закрива всички, освен корпуса на швейцарците. И така Швейцарската гвардия остава единствената, оцеляла през вековете папска армия.

ИЗИСКВАНИЯТА

Швейцарската гвардия
Вярващи католици – едно от изискванията към швейцарските гвардейци. Photo credit: news.va via Foter.com / CC BY-NC

Условията, за да стане един мъж гвардеец (както са подредени на официалния уебсайт на Швейцарската гвардия) са да е:

– Католик.
– Швейцарски гражданин.
– В добро здраве.
– С безукорна репутация.
– Да е завършил военно обучение в швейцарската армия.
– Да е завършил специално обучение за гвардеец.
– Мъж – жени не се допускат
– Ерген. Дава се разрешение да се ожени, след като охранителят навърши 25-годишна възраст, ако е завършил три години служба и се врече за нови три. Трябва и да е достигнал определен ранг в йерархията.
– Да е на възраст под 30 години. Опитът показва, че по-възрастните гвардейци се интегрират по-трудно, затова насърчават кандидатите да се ориентират по-рано. В редки случаи се допуска завръщане в гвардията на бивши нейни гардове, които са по-възрастни.

Освен това се знае, че кандидатите трябва да изглеждат добре и да са с ръст не по-малко от 174 см. Службата продължава между 2 и 25 години. Веднъж станал гвардеец обаче, мъжът си остава такъв до края на живота, макар и в запас. А градът, дал най-много командири на Швейцарската гвардия, е Люцерн в централната част на Швейцария.

СЛУЖБАТА

швейцарската гвардия
В Швейцарската гвардия има много музиканти. Тук свирят на алпийски рог. Photo credit: news.va via Foter.com / CC BY-NC

Гвардейците са изключително добре подготвени охранители. Голяма част от времето им преминава в стрелба, различни обучения и курсове по самоотбрана. Освен това много от тях играят футбол или свирят в духовия оркестър.

Униформите им са сред най-тежките военни облекла в света в момента. Тежат близо 4 кг и се състоят от 154 различни елемента. За направата им отиват десетки часове ръчен труд. Първоначалният дизайн е бил направен от Микеланджело, но това, което ни е познато днес, е дело на един от бившите командири на гвардията от началото на 20 век.

Въоръжението на Швейцарската гвардия е атрактивно на вид и освен спазване на традицията, цели показване пред туристите. Гвардейците носят сабя, палка, специално копие, алебарда или рапира (за офицерите), меч на вълни. Това обаче е само показната част. В действителност те са въоръжени доста сериозно с автоматично огнестрелно оръжие, разполагат още с лютив спрей и газови гранати. Те са наистина опитни и безмилостни – перфектно подготвени охранители.

СКАНДАЛИ

Въпреки безукорния си имидж обаче, институцията им не е подмината от скандали. През 1998 г. млад гвардеец убива новоизбрания командир на гвардията заедно със съпругата му и след това се самоубива. Съмненията тогава са за хомосексуална връзка между двамата.

Швейцарската гвардия
Клетвата за вярност в Швейцарската гвардия е клетва за цял живот. Photo credit: news.va via Foter.com / CC BY-NC

През 2014 г. пък друг швейцарски гвардеец реши да проговори пред родните си медии. Разкри, че Ватиканът е същински гей-рай, а той самият не веднъж е ставал обект на намеци и опити за сексуално посегателство. Обясни, че още с постъпването си на служба там е започнал да получава откровени сексуални предложения от високопоставени свещеници. Епископи и кардинали редовно го канели на гости, на обяди и вечери, оставяли му личните си координати за връзка. Веднъж дори бил безсрамно опипан.

Въпросният гвардеец, чието име медиите скриха, разкри още, че това е единственият начин да се расте в йерархията и на самата гвардия – чрез служба на високопоставените кардинали, от чието решение зависи кариерното израстване. В същото време, той остана верен на папата и го защити с обяснението, че обикновено той нямал представа за тези неща. Дори да знаел, не можел да се противопостави. Въпросният гвардеец е бил служител на Ватикана в края на понтификата на Йоан Павел Втори до началото на този на папа Франциск.

Скандалите обаче не могат да се отразят на бойния дух, готовността за саможертва и добрата подготовка на папската охрана. И точно затова тя винаги е оцелявала и ще продължи да ни радва с цветните си костюми и в бъдеще.


Вижте още любопитни факти за родината на папските гвардейциШвейцария

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа образованието като BG ОбразУвание XXI
Следваща статияПоплачи си! Сълзите смазват душата
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор