Гей изкуството на китайския фермер Жиядий

гей изкуството
Гей изкуството най-сетне получи сцена и на територията на Азия. Снимка: СNN

Да си различен и да се приемеш такъв, какъвто си, понякога се оказва трудно начинание. Да се изправиш срещу установените норми и правила на поведение си е меко казано голяма и тежка битка. Така често се чувстват много хора с хомосексуална ориентация. Отхвърляни, неразбрани, самотни… Така се чувства в първата половина от живота си и нашият герой – китайският фермер Жиядий. Един от най-известните представители на гей изкуството в Азия.

Днес той е приел различността си и това, което е. Не се срамува да признае, че харесва мъже. И дори въплътява живота и чувствата си в очарователни произведения, част от гей изкуството. Да! За Жиядий определено може да се твърди, че се освобождава емоционално, като изобразява потисканите си преди години еротични фантазии. Прави го посредством традиционното китайско изрязване на хартия и създаваните по този начин картини.

Роден в малко селце в северните покрайнини на Китай, от съвсем малък творецът усеща влечение към собствения си пол. Влюбва се в свой бивш съученик, с когото има кратка романтична среща в ябълковата градина на родителите си. Но това му се струва някак нередно. Влюбеният младеж започва да си мисли, че нещо определено

Жиядий
Платната на Жиядий са сред най-провокативните гей творения.

не е наред с него

Че да изпитва подобни чувства е ненормално. По онова време в селото да разкриеш нетрадиционната си сексуална ориентация, би означавало да оскърбиш семейството си и да не можеш да продължиш да живееш повече там – обяснява Жиядий и разказва:

„Въпреки че наистина много исках да бъда с мъжа, когото обичах, се страхувах да го направя. Мислех си, че съм болен. Изпитвах много болка, но същевременно и щастие. Така че пресъздадох живота си в хартиените изрезки.“  

Така, за да избяга от жестоката реалност и своята различност, Жиядий започва да твори. А вместо да се отдаде на истинската си любов, китаецът сключва брак с жена, защото ТАКА ТРЯБВА. Разкъсван от постоянни терзания заради връзката си със съученика, а и последвалата по-късно още една афера с мъж, той изпитва непоносимо чувство за вина спрямо съпругата си. Остава с нея, защото двамата трябва да се грижат за своя син, роден с увреждания. Този мотив от живота си – на женения мъж и извънбрачната му връзка с човек от същия пол – Жиядий умело вплита в едно от произведенията си, за което ще ви разкажем малко по-надолу.

Усетил невъзможността да води нормален живот, преструвайки се на такъв, какъвто не е, Жиядий заминава за Пекин, за да се срещне с лекар, при когото се надява да намери лекарство, което

да излекува неговите хомосексуални желания

Докторът (който между впрочем също се оказва гей) го уверява, че няма какво да лекува и, че е напълно здрав и нормален човек. Творецът му споделя за арт творбите, които изработва. Като чува за тях, лекарят веднага го насочва към подготвяща се тайно в Пекин изложба на гей изкуството.

При първото излагане на картините на Жиядий в обща изложба, на нея се разиграва същински екшън. Досущ като тези от най-касовите холивудски филми. По време на изложението на провокативни произведения на изкуството, в галерията нахлува полиция и конфискува еротичните произведения на всички останали артисти, освен тези на Жиядий.

„Те казаха, че моите творби са доста добри.“ – с усмивка споделя авторът.

Жиядий
Картините на Жиядий са сред най-дръзките гей произведения на изкуството.

Ако се бяха вгледали по-отблизо обаче, органите на реда щяха да забележат, че именно неговите са едни от най-дръзките хомосексуални произведения, разкриващи тревожната психика на представителите на хомосексуалната общност.

На пръв поглед творбите на Жиядий представляват традиционни китайски хартиени изрезки, в които са обрисувани селищни сцени – къщички от червени тухли, цветя и птици. Умело скрити зад образа на идиличния селски пейзаж обаче могат да бъдат открити много по-дълбоки и натоварени емоционално сцени и персонажи. Например – изтерзан мъж, който в мечтите си за своя мъж-любовник

шие пениса си с игла и конец

Друга разтърсваща сцена, създадена от нестандартния автор, разкрива съпругата на мъж (гей), която държи сина им вътре в къщата, докато той и неговият мъж-любовник правят секс отвън. Изражението, отпечатано върху лицата на героите е едновременно на болка и блаженство. Както споменахме по-горе, този мотив е пренесен на платното на твореца директно от реалния му живот. То изобразява конкретните терзания, раздиращи крехката му и чувствителна душа.

Към настоящия момент Жиядий все още е женен. И все още се грижи за болното си дете. Но съпругата му вече е съвсем наясно за неговата сексуална ориентация и двамата не поддържат интимни отношения. Китайският гей творец има връзка и се среща свободно с избран и обичан от него мъж. Изкуството му пък е предмет на възторг в гей средите (и не само) и печели признание във все повече страни по света. Творецът признава:

„Когато бях млад, страдах заради това, което съм. Непрекъснато се опитвах да променя себе си. В крайна сметка – не се промених, защото природните сили не могат да бъдат променени. Тази красота не може никога да бъде убита от мен.“

картина
Над 50 различни артикула са показани в изложбата на гей изкуството в Тайпе.

През 2017 г. впечатляващите хартиени изрезки на Жиядий станаха част от първата по рода си официално и напълно законно организирана и проведена на територията на Азия

изложба на гей изкуството

В много азиатски страни и до днес хомосексуализмът се счита за престъпление. Често хората там се страхуват да заявят различността си и потискат истинската си същност през целия си живот. Така както можеше да се случи и с нашия герой Жиядий.

Гей изкуството обаче набира все по-голяма популярност както в Азия, така и в света като цяло. Изложбата, която споменахме по-горе, направо разгроми стереотипите и положи основите на едно ново бъдеще за всички представители на ЛГБТК* обществото на азиатския континент. Тя е организирана в Музея за съвременно изкуство (Моса) в столицата на Тайван Тайпе. Единственият публичен музей в рамките на цяла Азия, който се осмели да стане домакин на подобно разтърсващо за тези ширини събитие. На него гей изкуството изплува с целия си блясък – без скрупули, задръжки и повече преструвки. Смелата директорка на Моса – Юки Пан казва, че музеят, който управлява, бил длъжен  да отговори на потребностите на гей общността и споделя:

„След като видях предметите, включени в изложбата, изпитах тъга. Вътрешният свят на авторите им е наистина много самотен и безнадежден.“

изложба
В изложбата участват много азиатски и други автори.

В изложбата са показани над 50 различни работи на творци от Китай, Тайван, Хонконг, Сингапур, САЩ, Канада. Всички те провокирани от това да изследват най-съкровените си желания, предразсъдъците на обществото и собствената си сексуална идентичност.

„Когато става дума за гей изкуството – за Западната култура то е нещо обичайно, но има много по-малко азиатско гей изкуство и творци.“

– заявява Патрик Сън, основател на фондация Сънпрайд, която спонсорира изложбата. Сън споделя още, че основното предизвикателство, пред което е изправено гей изкуството в Азия, е разкриването на хомосексуалните творци от миналите поколения. Причината е, че те криели дълбоко тайната за различната си сексуална ориентация и неприемливи за обществото по онова време еротични фантазии.

Добрата новина е, че наследниците им днес дори и в Азия се изразяват все по-свободно и директно. Или макар и завоалирано – доста ясно като се позагледаш по-задълбочено. Така например на една от снимките в изложбата може да бъде видян гол мъж, излегнат на диван, около когото са запечатани двамата му гей съквартиранти. Друг фотограф пък е направил цяла фотосесия на голото си тяло.

Повечето автори в първата по рода си изложба на гей изкуството в Азия, независимо от възрастта им, са преживели тежки периоди на изолация и безпокойство през годините, твърдят от Би Би Си. В картините, снимките и арт проектите си всеки от тях показва до голяма степен най-искрените си желания, надежди и вълнения. Джими Онг от Сингапур например разкрива желанието на представителите на гей обществото да създадат истинско  семейство. Това ясно личи в картината му, на която са изобразени двама мъже, държащи в ръцете си бебе. По този повод авторът споделя:

Онг
Картината на сингапуреца пресъздава копнежа на хомосексуалистите за собствено семейство и деца.

„С тази картина сякаш казвам, че

ние не сме по-различни

от хората с нормална ориентация. Ние имаме същите надежди (да имаме семейство) и изпитваме същата скръб, болка или тъга като тях.“

В родината му обаче, както и на много други места по земното кълбо, хомосексуализмът и до днес е смятан за престъпление. Деяние, преследвано и наказвано от закона. В това отношение може да се каже, че Тайван е на светлинни години от повечето си съседни държави. Тайван е най-толерантната към хората с различна сексуална ориентация страна на азиатския континент. Върховният съд там дори взе решение през май 2017 г., браковете между хора от един и същи пол да бъдат изцяло легализирани. Крачка, на която дори някои от най-либералните европейски държави все още не са се решили.


* ЛГБТК – лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и куиър


Вижте още: Първият гей парад в историята на арабския свят

Отговор