Туве Янсон: Най-четената финландска писателка

Туве Янсон
Туве Янсон - най-четената и превеждана финландска авторка и нейните муминтроли.

Муминтроли, гафсa, хемул, мюмла и какви ли още не чудновати персонажи можете да срещнете в приказките за малки и големи на Туве Янсон. За нея казват, че е достигнала съвършенство в това да пленява детското внимание, но и да достига с финес до умовете на  родителите и вече порасналите деца.

Туве Янсон е шведскo говоряща финландска писателка. Но това далеч не е единственото определение, което може да бъде дадено за изумителната севернячка. Тя се изявява още като талантлив художник, илюстратор и създател на комикси. Родена е на 9 август 1914 г. в Хелзинки. Родителите ѝ също са отдадени на изкуството и вероятно именно от тях Янсон наследява страстта си към него. Баща ѝ Виктор е талантлив скулптор, а майка ѝ Сигне – надарен художник и илюстратор.

Туве Янсон
Литературата и изобразителното изкуство вървят ръка за ръка през целия живот на Янсон.

От 1930 до 1938 г. младата

Туве Янсон учи изобразително изкуство

в родината си и в Швеция, а след това и в Париж и Рим. Завръща се във Финландия точно преди началото на Втората световна война. Успоредно с многобройните си картини Туве започва да създава и първите си кратки истории. Всъщност първата си книга – написана и илюстрирана собственоръчно от самата нея, талантливата финландка сътворява, когато е едва 14-годишна. Така от почти самото начало, та чак до края на живота ѝ тези две изкуства вървят ръка за ръка и се развиват еднакво добре за надарената писателка-художник.

У нас Туве Янсон е известна най-вече с книгите си за малки и големи. И особено с фантастичната си поредица от детски книги за муминското семейство. Муминтролите са главните герои в написаните от нея истории. Те са измислен вид скандинавски тролове. Бели, закръглени, с малки уши и лапички, с големи глави. Често са оприличавани на странен вид хипопотами.

муминтроли
Главните герои – Мама Муминка и Татко Мумин.

Мама Муминка, Татко Мумин и синът им Муминтрол

живеят в измислената, но много красива Муминска долина във Финландия. Редом с тях съществуват и много други странни животинки, кое от кое по-интересно, чудновато и любопитно.

Много от характерите на героите в историите на Туве Янсон, както и самото муминско семейство, са базирани на реални личности. Това потвърждава в свое интервю и самата авторка. Не скрива и че е използвала като прототип дори самата себе си. Най-общо казано, характерите и същностите на муминтролите до голяма степен са провокирани и вдъхновени от собственото семейство на Янсон. А останалите персонажи – от нейни роднини, близки и приятели.

Първата книга от многологията за мумунтролите – Малките тролове и голямото наводнение излиза през 1945 г. По времето на Втората световна война. Самата Туве Янсон споделя по-късно, че се е чувствала доста депресирана от настъпилото военното положение. Затова ѝ се искало

да напише нещо наивно и невинно

Е, получава ѝ се и то по възможно най-добрия и завладяващ начин. Това, което откриваме в книгите на писателката са весели премеждия, с които героите винаги се справят. Макар и по наивен и дори глуповат начин. Но в редовете и междуредията на написаните истории умело се прокрадва и една безмерна дълбочина. За отношенията, ценностите, любовта, приятелствата и пр.

Туве Янсон
Илюстрация на Туве Янсон и нейните персонажи.

Макар че първото издание от поредицата остава някак не дотам оценено, следващите две – Кометата идва и Цилиндърът на магьосника, отпечатани съответно през 1946-а и 48-а година, печелят световна слава на авторката си. Тя става най-превежданата и четена финландска писателка извън границите на родината. Сама илюстрира всичките си книги за муминтролите, както и писания на Дж. Р. Р. Толкин и Луис Карол. През 1966 г. финландката е отличена с почетната награда (златен медал) за литература на името на Ханс Кристиан Андерсен.  След първите 3 части излизат още цели 6 заглавия от приключенската сага за муминтролите.

Освен детските книги, които я правят световно известна, Туве пише и не малко книги за възрастни. За да сме по-точни – 12 на брой. Сред тях попадат автобиографичната Дъщерята на скулптора, Лятна книга, Куклената къща, Честна измама, Пътуване с лек багаж и др.

остров
Туве и Туулики на личния си остров.

В личен план животът на Туве Янсон също е

далеч от скучен и безинтересен

През 1940 г. писателката-художник почти се сгодява за известен финландски журналист. Но до сватба така и не се стига. Точно както става в приказките, по време на своите многобройни проучвания за предстоящите книги, тя среща голямата си любов и бъдещ партньор в живота. Той всъщност е тя. Да, талантливата писателка започва дългогодишна хомосексуална връзка с една от най-влиятелните графични дизайнерки във Финландия и професор в това изкуство – Туулики Пиетила. Затова често освен като изкусен майстор на перото и четката, Туве Янсон е възприемана и като патрон на и от гей общностите по света.

марки
В чест на огромния ѝ талант, във Финландия излиза специална серия марки с образа на Туве Янсон.

Първоначално двете дами крият връзката си, но в началото на 90-те истината излиза наяве. Туве и Туулики живеят щастливо заедно в продължение на цели 45 години. Домът им се намира на остров Кловхарун близо до финландската столица Хелзинки. Островът е собственост на самата Туве Янсон. Земният път на талантливата писателка-художник приключва на 27 юни 2001 г. когато тя е на 86-годишна възраст. Но прекрасните ѝ рожби продължават да радват малки и големи и днес. Картини, книги, комикси, илюстрации. Както и множеството създадени по тях филми, анимации, представления и дори опера.

Повече информация за муминтролите и техния приказен свят, както и интересни стоки и сувенири, посветени на малките скандинавски тролчета  можете да откриете  на официалния мумински сайт.


Вижте още: Жул Верн: Безкрайно пътешествие в света на бъдещето

Отговор