Фотографски експеримент: Мъже с бурка

Какво би станало, ако мъжете в консервативните мюсюлмански общества бяха принуждавани да се забулват? С какво нежният пол е заслужил да е символ на морален разпад, ако покаже усмивката си на обществено място, пита чрез поредица снимки йеменска фотографка

мъже с бурка
Смяна на местата - мъже носят бурка вместо жените си

Защо да не се поставиш в обувките на другия, а в случая – мъжете да поносят поне за кратко бурка вместо своите половинки? Този провокативен въпрос отправя йеменската фотографка Бушра Алмутавакел, която заявява позицията си на съвременна еманципирана жена в поредица от снимки. Според нея мъжете в арабския свят не проявяват достатъчно уважение към жените и това трябва да се промени.

Смяна на местата: мъже с бурка

Бушра, която е една от първите фотографки в родния си Йемен, разбунва духовете като разменя традиционните роли на двата пола. Тя снима двойка с типично йеменско облекло, като постепенно “разсъблича” и разкрива жената-модел, а мъжът покрива със слой от дрехи. В Йемен експериментът ѝ се приел противоречиво, споделя фотографката. Мъжете били шокирани, докато някои жени изразили задоволство от тази алтернатива.


Вижте още… историята на таурегите – храбрите воини, които забулват лицата си


мъже с бурка
Скандално ли е мъж да носи бурка?

Интересното е, че снимката предизвикала възмущение дори сред образовани мъже на Запад. Те не успели да схванат закачката, а загрижено я питали дали наистина смята, че мъжете трябва да се забулват и носят бурка. Бурша пояснява, че не цели да разпалва огъня на омразата и разделението. Напротив.

Тя не иска да показва света в черно-бяло, а търси нюансите. С творчеството си се опитва да примири враждуващи цивилизации, да провокира толерантност и разбиране, търси смисъла на социалните норми и пита защо трябва сляпо да се подчиняваме на стереотипите.

Истинската същност

В друг свой фотографски експеримент йеменката показва бурката в съвсем друга светлина. Като убежище, уютно място, където можеш да се скриеш и да бъдеш себе си, без да се безпокоиш дали се вписваш в обществото.

02_boushra-almutawake-istinskata sushnost
Една бурка може да прикрие лицето на жената толкова, колкото и добрият грим, показва йеменската фотографка.

Основното предимство на забулването, смята тя, е, че не си възприеман според външния вид, както е на Запад. Няма значение дали си слаб или закръглен, дали имаш голяма гръдна обиколка. Това остава на заден план, фокусираш се върху работата си, а хората те оценяват по думите, действията и заслугите ти.

Самата Алмутавакел носи абая (традиционната черна рокля, която покрива тялото от главата до петите) на публични места, защото е част от нейната култура. На шега споделя, че така може спокойно да води децата си на училище, докато е

бурка
С бурка или с грим?

по пижама например

Вдъхновена от изказване на египетската писателка и феминистка Навал ал Саадави, Бушра прави още любопитни снимки, озаглавени Хижаб серии. Според Навал ал Саадави жените, които носят никаб (той покрива главата и лицето и оставя само процеп за очите) или хиджаб (дреха, която покрива косите и шията) и тези, които се гримират, са еднакви. Всички те прикриват истинската си същност.

Да изчезнеш в религията си

И докато вече мислим, че Бушра Алмутавакел възхвалява фереджетата, тя отново преобръща представите ни с нови гледни точки към забулването и ролята на жената в мюсюлманското общество. В поредната си провокация тя пита публиката дали може да познае какво изпитва даден човек, когато вижда единствено очите му. Когато очите са единственият начин за комуникация… Вижте компилацията от снимки по-долу и сами отговорете на този въпрос.


Вижте още… как са изглеждали жените в миналото на Иран и Афганистан


03_boushra-emocii

Бушра обяснява, че забулването има и доста негативни страни. Една бурка може да скрие лица, красиви усмивки, емоции. Освен това булото има и чисто практически неудобства – със забулена глава човек не може да чува добре и изпитва затруднение да се храни на обществено място.

Факт е, че повечето момичета в родината на фотографката – Йемен, са възпитани да вярват, че само близките им имат право да виждат техните лица. В страната се смята за обидно и срамно жените да бъдат снимани. Жена, осмелила се да застане пред обектива, е

наказвана от своето семейство

Затова Бушра трудно намира автентични модели от родната си страна и често влиза в ролята на модел за своите проекти.

За една от най-известните си снимки Майка, дъщеря и кукла тя позира заедно с една от четирите си дъщери (снимката вляво). Показва как мюсюлманската жена постепенно губи своя “цвят”,

отнемат ѝ се все повече права

От нея се иска да е все по-забулена, докато не заглушат гласа ѝ, докато не погубят образа ѝ напълно, докато не изчезне в тъмнината.

Бушра Алмутавакел е една от първите жени в Йемен, които се осмеляват да практикуват иначе “мъжката” професия фотограф. Въпреки че е привързана към религиозните ценности на своята страна и дори ги защитава с изкуството си, тя учи и твори в Америка. Живяла е и в Париж.

Бурката не покрива мозъците

Мюсюлманските жени са образовани и умни, категорична е йеменската фотографка. С изкуството си тя внушава, че забулените жени от Близкия изток не са глупави, потиснати и необразовани, както мнозина смятат.

мюсюлманско Барби
С друг свой проект Бушра показва именно това – множеството социални роли на жената от арабския свят. Тя снима мюсюлманската кукла Барби – Фула и я поставя в различни ситуации – на майка, лекар, съпруга, общественик.

“Те са умни , будни жени, това, че телата им са покрити, не означава, че са покрити и мозъците им. Сред тях има много активисти, политици, отговорни хора, които застават зад благородни каузи. Западът може повърхностно да ги съди по начина, по който изглеждат, но… отвътре има много повече! Много е лесно да съдиш, когато си извън ситуацията. Но ако хората знаеха повече за нашата култура, щяха да видят цял нов свят”

–  казва Алмутавакел.

Вечната борба за равноправие на жените

Традиционно страни като Йемен, Турция, Иран, Чад и Пакистан заемат последните места в класацията на Световния икономически форум за равенството между половете в света. Правозащитни организации всяка година призовават властите да обърнат внимание на сериозните проблеми като домашното насилие и уредените бракове в ранна възраст.

арабско Барби
Куклата Фула е вариантът на Барби в Близкия изток. Създадена е през 2003 г. от базираната в Сирия компания NewBoy Design Studio.  Снимки: Бушра Алмутавакел

Въпреки всички стратегии и декларации за равенство, и до днес сме свидетели на тиранично потисничество над жените в по-консервативните религиозни общества.

На дамите в тези страни постоянно се налагат всякакви абсурдни забрани. В Турция например периодично се появяват безумни “препоръки” със задължителен характер – бременните да не излизат на улицата, жените да не се смеят на публични места, омъжените да не ходят

мюсюлманско Барби
Мюсюлманската кукла е наречена на вид жасмин, който расте в Левант. Облечена в черна абая и е със забрадка.

на екскурзии без съпрузите си

И въпреки това е удивително как много от мюсюлманските жени успяват да се борят, за да защитят своите убеждения, независимо от средата, в която живеят. Въпреки забраните, съдебните преследвания, въпреки всички опити да прекършат свободния им дух, хората на изкуството като Бушра не се страхуват да изявят себе си. Не се страхуват да търсят правилното решение и да вдъхновят останалите потиснати, които не са толкова смели. Те карат и западните жени да осъзнаят благата на демократичното общество, които иначе не забелязват.

Повече за работата на Бушра Алмутавакел може да видите на нейния официален сайт.


Вижте още… Кристин Спенглер – фотографката, която снима война

Отговор