Френското знаме из социалните мрежи

Сложих френското знаме върху снимката си във Фейсбук, не защото всички го правят или е модерно, а защото изпитвам истинска тъга и съпричастност към съдбата на жертвите на терористичния атентат, който беше извършен в Париж на 13 ноември 2015 г.

Надявам се, че и всички останали хора са го направили поради същата причина. Вярвам, че е така. И отново, „чисто по ХЕЙТЪРски“ из социалните мрежи започнаха да се появяват профилни снимки с българското знаме върху тях и с надпис „АЗ СЪМ БЪЛГАРИН“ (като реакция срещу изказаните от солидарност „Аз съм французин („парижанин“). Другата част на хейтърското общество заяви, че всички, които сме сложили френския флаг сме го направили, защото е модерно, заради собственото си его или заради някаква показност, известна (явно) само на тях самите! Някои дори си позволиха да нарекат този жест лицемерен или да нападнат Франция за предишни исторически факти и т.н.

Какво ви става, бе, хора?!

12243021_10205003577310496_4739815553351320816_n

И в най-голямата трагедия ли търсите повод да мразите?

Съжалявам за тона си, но наистина не мога да повярвам, че има толкова дребни душици. Да, ние всички сме българи. Това не е причина да не покажеш съпричастност към нещастието на едни други хора, в една друга страна. Напротив!

Не осъждам тези, които по една или друга причина решиха да не слагат френския флаг върху профилната си снимка. Това е въпрос на личен избор и в никакъв случай не е нещо, което всеки задължително трябва да направи. Но да се опитваш да правиш някакви националистически вметки в такъв момент, ето това ми се струва НЕнормално. Защо не оставите всеки да направи това, което смята за правилно? Защо си позволявате да съдите другите и да правите генерални заключения за едно или друго нещо? Не ми е известно някой да е бил принуден против волята си да сложи знамето на Франция върху снимката си. Това е доброволен акт, показващ подкрепа и несъгласие с подобни терористични действия, в която и да било държава по света.

Аз също съм родолюбец по душа. Обичам България. С много неща не съм съгласна или не ми допадат, но никога не плюя по страната си. Поне не с омразата и презрението, с които съм чувала да го правят много хора. Знам, че истинските българи са широко скроени, винаги изпълнени със солидарност към другите хора и винаги готови да подадат ръка на човек в нужда. Истинските българи не се сещат точно в такъв момент да слагат българския трибагреник върху своята снимка, за да покажат какви патриоти са.

12241589_1496144807348872_4617693546652432742_n

Не ми се иска да го призная, но направо съм потресена от поведението на някои „приятели“ в социалните мрежи. И ако се чудят коя съм аз, за да им говоря по този начин, ще ви кажа! Аз съм обикновен човек, аз не съм нищо по-особено от вас, но на мен ми е ужасно мъчно за Франция, за тези над 130 невинни жертви, мъчно ми е за този свят изпълнен с омраза, ксенофобия и страх.

Надявам се никога да не се налага българското знаме (както и което и да било друго) също да виси по снимките на хората в социалните мрежи. Случилото се преди дни във френската столица е огромна трагедия, както за Франция, така и за целия свят. А дали сте българи или не, можете да покажете по хиляди други начини, но не и така! Не и сега!

Това е моята лична гледна точка и никого не задължавам да се съгласява с нея! И да се знае: ако някой се е почувствал обиден от написаното от мен – не му се извинявам!

Вижте още кой е човекът, който създаде парижкия кръг на надеждата

1 КОМЕНТАР

  1. Слагай бързо Руското, после Ливанското знаме и т.н и т.н. Съболезнования за Французите, но не на лицемерието и пошлостта!!!Аз не съм Париж или Шарли, Аз съм светът и светът това сме хората по целия свят!!! Не виждам с какво французите са по – специални от Сарафово, Руския самолет, нигерийските студенти или покушението в Ливан от снощи!!! Но не те видях да скърбиш за ливанците!!!

Отговор