За марихуаната и нуждата от нея

Снимка: M. Martin Vicente via Foter.com / CC BY

Марихуана, канабис, трева, джойнт, коноп, Мери Джейн…

Независимо как ще наречете това растение и производните му продукти, то наистина се оказа доста важна тема за обществото, особено в последните няколко години.

От една страна, много болни хора и пациентски организации призовават да се легализира употребата на марихуана за медицински цели. Освен това, те искат този продукт да не бъде слаган под общ знаменател с останалите видове (синтетични) наркотици, а употребата му да не се смята за престъпление.

От друга страна, ако тревата се легализира, част от парите от покупко-продажбата ѝ ще влязат в държавната хазна. А потребителите ще знаят какво точно купуват и няма да рискуват да си купят от улицата опасни субстанции от неизвестни производители и дилъри.

Разбира се, има я и другата гледна точка – тази на хората, които смятат всичко това за глупост и вярват, че положението с канабиса у нас трябва да си остане точно такова, каквото е било и досега.

Да се легализира изцяло употребата, отглеждането и продажбата на марихуана у нас звучи почти абсурдно. Поне на този етап. В световен мащаб обаче все повече държави легализират или поне декриминализират

притежанието на малки количества марихуана

у своите граждани. Това ще рече, че ако бъдат хванати с единична доза (в някои случаи брой цигари, в други определен грамаж канабис), те не се третират като нарушители и това е напълно в рамките на закона.

Има и страни (Холандия, Индия, по-голямата част от САЩ, Чехия и т.н.), в които употребата, отглеждането и продажбата на зеленото растение е изцяло легална. В последните седмици се разбра, че дори Германия, която е считана за една от най-консервативните и строги държави в света, също е на път да легализира марихуана за медицински цели. Същото съвсем наскоро се случи и в съседна Румъния.

Пушенето на марихуана може да доведе до пристрастяване, теърди
Пушенето на марихуана може да доведе до пристрастяване към употребата на по-тежки наркотици, твърди официален медицински доклад, разработен в рамките на Европа

Според множество изследвания, продължителната употреба на марихуана може да доведе до трайни увреждания в мозъка, заради определени канабиноиди, които имат психотропно въздействие върху хората. Това се отнася най-вече за случаите, в които тревата се пуши. Според експертите то може да доведе и до отключването на различни видове психози и психични заболявания.

Но при много болни хора канабисът, приеман под тази или друга форма – като специално направени тинктури, свещички и др., е

не просто лекарство, а истинско спасение

от непоносимите болки, които изпитват. Все по-често подобни терапии се прилагат при онкоболните пациенти, както и при страдащите от множествена склероза, епилепсия, глаукома и други тежки заболявания.

В България марихуаната е забранена под всякаква форма и разпространението и употребата ѝ се наказват като престъпление. Въпреки това обаче много пациенти, независимо от своята възраст и/или положение в обществото, намират начин да се снабдят с нея и облекчават състоянието си, като я използват.

Снимка: M. Martin Vicente via Foter.com / CC BY
Снимка: M. Martin Vicente via Foter.com / CC BY

Важно е да споменем, че в зависимост от сорта на марихуаната, тя може да ИМА или ДА НЯМА психоактивно въздействие върху потребителя. А по света, както и у нас има много страдащи пациентие, които след време твърдят, че са се излекували от тежки заболявания с помощта на марихуаната. В тази посока постоянно се провеждат научни изследвания, които потвърждават лечебните свойства, които канабисът оказва при определени диагнози.

Тук обаче е важно да се върнем на проблемите, свързани с конопа. Според официални данни

марихуаната е най-разпространеният наркотик в България

Сред ползващите го са много тийнейджъри и хора с по-лабилна психика. Експерти твърдят, че именно в тези случаи – когато наркотикът се ползва без медицинска нужда и без контрол, прекомерната употреба може да доведе до сериозни усложнения и увреждания на психиката.

Именно във връзка с последното държавата за момента смята противоречивото като ефект растение за опасно и забранява употребата му. Преди време един мъж с множествена склероза – Марин Калчев, бе осъден за отглеждане на 3 стръка марихуана в дома си. Наскоро подобна участ сполетя друг пациент – Калоян Янков, който е с диагноза левкемия. Ако те бъдат осъдени повторно, ги грози лишаване от свобода, сякаш са истински престъпници.

Още за гледната точка на пациентите с тежки заболявания, както и за вредите от безконтролното използване на марихуаната, можете да научите от запис на предаването Преди обед и рубриката за здраве на д-р Неделя Щонова – тук.

Вижте още: “Монахините”, които отглеждат марихуана с лечебна цел

Отговор