Фоула – Островът на края на света

Фоула
На Фоула сякаш времето е спряло.

Фоула е едно от съкровищата на Шотландския бряг. В превод името му означава Птичи остров. Там е приказно, а у посетителите на красивия остров се създава усещане за нереалност. Само че това е един съвсем реален остров, за който ще ви разкажем днес в Lifebites.bg.

Фоула се намира по-близо до брега на Норвегия

отколкото до столицата на Шотландия – Единбург. Част е от архипелага Шетландски острови. Някога тази територия е била норвежка колония, но през февруари 1472 г. минава под властта на шотландската корона. И до днес обаче доста от жителите на величествения архипелаг признават, че не се чувстват като шотландциа са по-близо до скандинавските си корени. Архипелагът се състои от над 100 острова, само 15 от тях обаче са обитаеми.

Популацията на Фоула наброява 30-тина човека.
Популацията на Фоула наброява 30-тина човека.

Именно сред тези 15 попада и фаворитът ни за днес – Фоула. Размерите на острова са 4 на 5.6 км. Със своята територия от близо 13 кв.км той се нарежда под номер 7 в класацията на най-големите острови в архипелага. Намира се на разстояние от около 35 км до най-близката друга суша. Това го превръща в

най-изолирания от всички населени британски острови

Популацията му наброява около 30 души. Сред тях има едно дете на училищна възраст.

Звучи като сюжет за филм на ужасите, но то е единственият посетител на местното училище. Само че именно малкият брой на жителите на острова правят местните хора страшно задружни и сплотени. Всички се познават отлично и се събират при всеки удобен случай на вечеря, подплатена с много музика, песни и танци.

На Фоула домашните животни се разхождат спокойно на свобода.
На Фоула домашните животни се разхождат спокойно на свобода.

Често наричат Фоула Остров на края на света

Това определение никак не е изненадващо, като имаме предвид местоположението и откъснатостта му от света.

Именно те обаче превръщат това приказно късче земя в муза за режисьора Майкъл Пауъл, който заснема там филма си На края на света (излязъл през далечната 1937 г.) Първоначално Пауъл избира за снимачна площадка друго красиво и още по-отдалечено място – архипелага Света Килда. Но снимките там са забранени. Когато стъпва на Фоула той е пленен от дивата природа, изолацията и местното население и решава да заснеме филма там.


Вижте още: 5 приказни места в света, които спират дъха


Природата на Фоула е изключително впечатляваща. Островът е дом за много и различни видове птици, животни и растения, както и на доста геоложки забележителности. Ето защо най-отдалеченият обитаем британски остров е вдъхновение освен за туристите и за много фотографи. Един от тях – Джеф Мичъл, разказва пред ВВС, че

да отиде и да оцелее там се оказало истинско предизвикателство

Може да заседнеш на това място. Трябва да си носиш собствена храна, защото там няма хотели, където да отседнеш. Толкова е открито, че вятърът ме будеше нощем. Имах чувството, че направо ще отвее това място”, споделя впечатления от 4-дневния си престой на Фоула фотографът.

Ето така изглеждат табелите на шотландския остров.
Ето така изглеждат табелите на шотландския остров.

И все пак днес Островът на края на света е далеч по-свързан с цивилизацията, отколкото е бил преди. Четири пъти седмично до и от него се осъществяват самолетни полети, свързващи го с главния остров от Шетландския архипелаг. Там обитателите на Фоула се отбиват (макар и не чак толкова често), когато имат нужда от здравни услуги или искат да си купят нещо от хранителен или друг магазин.

Това, което няма да откриете на острова обаче са

безжичен интернет и каквито и да било мобилни мрежи

Така че в много отношения изолацията, не само географската, на остров Фоула продължават да са в пълна сила.

фоула
Фоула е най-изолираният британски остров.

Въпреки това е някак очарователно да знаем, че в днешния глобален свят все още можем да попаднем (защо не и буквално) на такова място. Тихо, спокойно и без замърсяване на въздуха или водите. Територия, на която времето сякаш е спряло, а жителите сами създават всичко, от което се нуждаят, за да преживяват – дрехи, храна, подслон… Хора, подхранващи живота си ежедневно с много любов и привързаност към семейството, рожденото място и корените си!

Отговор