Виетнамски момичета, брутално търгувани за булки в Китай

виетнамски момичета
Ежегодно стотици виетнамски момичета са продавани като булки в Китай.

Има толкова много места по света, където полът те обрича на живот като роб. Особено, ако семейството ти е бедно. Като хилядите виетнамски момичета, живеещи в селата и градчетата около границата с Китай.

Родителите им не могат да им предложат нито нормално детство, нито сигурност. Много от тях най-често са отвличани и продавани за булки на платежоспособни китайци. Някои свършват и като проститутки в бардаци. Повечето от

тези виетнамски момичета

никога не се завръщат в родната си и не виждат отново близките си хора.

Когато се събудих, не знаех, че съм в Китай” – разказва пред CNN Лан, отвлечена и за щастие спасена млада виетнамка.

виетнамски момичета
Трафикантите на хора са иаключително изобретателни.

Историята ú започва като тази на много други момичета, прекарвани ежегодно през границата. Без тяхно знание, позволение и желание. Докато се подготвя за кандидатстване в университета, Лан получава покана на групова вечеря от “приятел”, с когото се запознала в Интернет. В края на вечерта момичето решава да се прибира, но компанията на масата я убеждава да остане за още едно питие. Лан не подозира, че това решение ще се превърне в

най-фаталната грешка в живота ѝ

Когато отваря очи, няма представа къде се намира или какво предстои да се случва с нея. “В момента, в който се събудих, поисках да си тръгна. В колата имаше и други момичета, но имаше и охрана, която ни пазеше.” – спомня си Лан.

Селските райони в Северен Виетнам, близо до границата с Китай, са ловното поле на трафикантите на млади жени. А начините, по които отвличат момичетата (често едва 13-14-годишни) са изключително изобретателни. Схемата е класическа – включва познат, на когото момичето има доверие. Както в случая на Лан, често и други виетнамки са упоявани и отвличани.

В другия разпространен метод похитителите пускат примамка – красиви младежи с лъскави мотори и хубави дрехи, които омайват жертвите. Примаменото момиче се качва доброволно на мотора на “влюбения” младеж за уж кратка разходка, която се оказва с неочакван и най-често трагичен край.

Трети вариант за набавяне на “желаната стока” – както трафикантите наричат похитените виетнамски момичета, е чрез

фалшива обява за добре платена работа

в Китай. Тук обикновено откликват деца от бедни семейства, които мечтаят да помогнат финансово на родителите си. Заблудените “работнички” тръгват доброволно и изпълнени с надежди по пътя към своето най-кошмарно преживяване.

виетнамски момичета
Виетнамски момичета се информират за проблема преди да станат жертви.

Продажбите на виетнамски момичета за булки в Китай е изключително доходоносен и успешен бизнес. Поради наложените рестрикции за повече от 1 дете в Китай през 1979 г. и предпочитанието на повечето родители там единственият им наследник да е от мъжки пол, балансът между силната и слабата половина от обществото е доста нарушен. И макар от 2015 г. семействата да имат право на две деца, според експерти нарушеният баланс между половете ще оказва влияние дълги години напред, а китайските булки ще са търсена, скъпа и липсваща “стока”.

Затова много китайски ергени търсят виетнамска невести. За тях те плащат над 3 хил. долара. Тази сума е в пъти по-ниска от разходите по бракосъчетанието с китайка. Според обичая в Китай жениха поема разноските по цялото ОГРОМНО сватбено тържество. Освен това той трябва да има и собствен апартамент, където да се нанесе новосъздаденото семейство.

В повечето случаи продавачът и трафикантът, извел момичето от Виетнам, са различни хора. Но и за двамата финансовото възнаграждение е повече от богато. Това е и причината много хора – основно мъже, но и жени, да се замесват ежегодно (и то съвсем доброволно) в схемите за превозване на млади виетнамски момичета (понякога дори деца) извън пределите на родната им държава. Много от тези момичета

булка
Много виетнамски момичета избират да станат проститутки, пред това да бъдат омъжени насила.

предпочитат да бъдат отведени в китайски бардаци, отколкото да бъдат насилствено омъжени

Причината е, че похитените виетнамки вярват, че така ще се измъкнат и ще се върнат по-лесно при семейството си.

Нгуен също е едно от пострадалите от търговията на хора виетнамски момичета. Била е 16-годишна, когато гаджето на нейна приятелка я упоява и извежда в Китай. Нгуен опитва да се противопостави на уредения брак. В продължение на 3 месеца отказвала да приеме съдбата си с цената на системнен побой, глад и заплахи за убийство. Накрая момичето нямало друг избор, освен да се съгласи.

Желанието ми да се завърна у дома беше неописуемо” – споделя Нгуен в репортаж за CNN – “Съгласих се да се омъжа за този човек, но не можех да остана да живея с непознат, към когото не изпитвах никакви чувства“.

И за разлика от много други виетнамки, чиято съдба е същата като нейната, животът се усмихва на Нгуен по най-ослепителния начин, по който би могъл да го направи някога. Свекърва ѝ разбира, че това момиче никога няма да обикне сина ѝ и да бъде негова истинска съпруга. Така, както предполага нормалната женитба между двама влюбени. Затова семейството на купувача

решава да върне булката

на трафикантите. Също като в магазин, недоволните купувачи получават парите си обратно. Нгуен обаче е принудена да се омъжи повторно. Защо казахме, че късметът ѝ се е усмихнал до уши ли? Защото в крайна сметка момичето е открито и върнато в родината си. Макар и преживяло шок, размера на който малко хора дори могат да си представят.

Властите и много организации във Виетнам се борят с всички сили с този проблем. Някои момичета имат късмета да бъдат открити и върнати в родината си, също като Нгуен. Но петорно повече завинаги остават роби в Китай. За щастие полицията разбива канали за трафик на хора и успява да осъди и пъхне зад решетките част от трафикантите.

виетнамче
Трафикът на виетнамски момичета е огромен проблем за страната им.

Като чаровния виетнамец Туонг, който

вече излежава своята присъда

Туонг омайвал жертвите си, правейки се на влюбен в тях. “Трафикът на жени ми донесе изключително големи печалби”, признава той във филм за MTV Exit и допълва – “Основните мишени са жените от селските райони, които не познават добре закона и чието семейно положение е тежко от финансова гледна точка. Семейства с ниски доходи.”

Туонг добавя, че примамвал момичетата и с обещание за стабилна и добре платена работа в Китай. Печелел доверието на жертвите си, които тръгвали абсолютно доброволно с него по пътя към големите си мечти. Когато пристигнели обаче не ги чакала шеметна кариера, а един откраднат живот – техният. И техните китайски женихи.

Виетнамското правителство е предвидило специализирана помощ за щастливките, които успяват да се завърнат в родината си. Изградени са специални центрове за момичетата, претърпели подобна травма. А ако се чудите как се справят нашите героини Лан и Нгуен днес – те вече са много по-добре. Превъзмогнали преживения шок, доколкото това е възможно. Нещото, което ще им тежи за цял живот обаче, по техните собствени думи, е фактът, че и двете са изоставили първородните си отрочета в Китай и никога повече няма да ги видят.


Вижте още една история от Виетнам, но далеч по-позитивна – кои са хората от колоритното племе Дао до

Отговор