Евгени Динев: Един български ловец на пейзажи

За пейзажа като изкуство, тайната формула за заснемането му и приказните места - разказва един от най-разпознаваемите родни фотографи

Евгени Динев
Евгени Динев

За първи път видях Евгени на един от плажовете около Бургас. Беше със семейството си и с един фотоапарат с огромен обектив. В тези години фотографията все още беше хоби за него, а почитателите на този тип изкуство тепърва щяха да се запознават с творчеството на Евгени Динев и да се впечатляват от красивите гледки, които е уловил в кадрите си.

Евгени Динев
Евгени Динев

Тепърва щеше да се говори за българина, чието име попадна в класация на американския сайт topteny.com за 10-те най-добри пейзажни фотографи в света (и то на престижното шесто място). Но и без това заслужено признание от чужда медия

Евгени Динев е достатъчно успял

Има работа, която обича. Върши я страхотно. Разпознаваем и оценяван е. Само дето на Запад фотограф от неговия калибър действително би бил по-добре платен (както и други българи със същата професия, за които се сещам на прима виста).

Днес в Lifebites.bg разговаряме с Евгени за особеностите на пейзажната фотография, за чаканите залези, за перфектните утрини, за търпението и изкуството на пейзажа.

Above Beli Iskar lake in Rila Mountain
Над язовир Бели Искър
Какво би казал Евгени Динев за себе си?

Аз съм от онези фотографи, които предпочитат да снимат сред отворени пространства, което неизменно е свързано с разнообразни премеждия. [“Виждал съм бури край морето, попадал съм във виелици, тичал съм километри вир вода насред светкавици”, казва в свое интервю за 168 часа през септември той]

Зимна виелица
Зимна виелица

Като пейзажист, наблягам върху красотата на българската природа, кръстосвам по познати и непознати кътчета и описвам преживяванията си под формата на фотописи (комбинация от снимки и текст). В течение на годините това привлече внимание и снимките ми постепенно взеха да набират популярност.

Изгрев в Пирин
Изгрев в Пирин

Оттогава до днес измина почти десетилетие – цифровата фотография навлезе в своя разцвет, появиха се социалните мрежи и смартфоните, начинът на изразяване се промени. Донякъде се възползвах от този възход на технологиите, посредством които имам възможност да творя и показвам пред широка аудитория моето отношение към пейзажа като изкуство.

481169_10150885132209123_366219218_n

Какви са основните разлики мeжду това да снимаш хора и природа?

Добрите портретисти умеят да предразполагат модела в своите картини или снимки. Те имат способността да вникват умело под привидно безизразните лица и да извадят нещичко отвътре, което е невидимо за останалите. По отношение на това да се снима сред природата, не намирам съществена разлика.

Над ледената мъгла
Над ледената мъгла

Творецът е надарен със способността да пречупва и изразява по интригуващ за останалите начин видяното. Погледнато от друг ъгъл, докато единият фотограф е

в компанията на красиви модели

то колегата му пейзажист в същото време ще зъзне, стискайки зъби на някой връх в очакване на поредния залез.

Измит морски бряг в отражения на залеза
Измит морски бряг в отражения на залеза
Каква е тайната на това да заснемеш перфектния пейзаж?

Не мисля, че има някаква тайна. Най-напред трябва да имаш желание. Ако желанието е налице, събираш си багажа, палиш колата или

хващаш самолета и тръгваш да го дириш

Това може да отнеме твърде много време и средства, но може и да е чист късмет, който в редки случаи би се повторил.

Перфектното утро
Перфектното утро

Каквото и да правиш, за да е перфектно, без да имаш призвание няма да получи. Ако изгубиш търпение и се откажеш, то търсенето на каквото и да било, не е за теб. В общи линии това е – желание, призвание и търпение.

Свят над облаците
Свят над облаците
Имаш ли любимо място в България, което буквално може да спре дъха ти?

Местоположението само за себе си не е всичко. В зависимост от такива фактори като сезон, метеорологични условия, светлина, може да е омайващо красиво или съвсем непретенциозно. В съчетание с най-добрите условия много места могат да претендират за спиращи дъха гледки.

Първи в колоната
Първи в колоната

Уникално за нашата страна са все още неизсечените стари гори, в които можеш да се почувстваш като в приказка. За съжаление, шумът от резачките става все по-силен и заплашителен осмеля ли се да се разходя отново по тези места. Затова и желанието ми спада, когато виждам грозната действителност. По-добре да си запазя спомените, такива, каквито са.

[За едно такова място прочетете ТУК]

Раят
Раят
Как избираш посоката, в която да потеглиш за снимки?

Както споменах, в зависимост от условията – дали навън е зима или пролет, дали е някое място, което разпалва любопитството ми.

Сезона на лавандулата
Сезона на лавандулата
Ловът на пейзажи изглежда самотно занимание? Случвало ти си е да скучаеш?

Не остава време за скучаене. В случай, че разполагам с повече време, винаги си имам книга под ръка. Ако съм в такава ситуация, която не позволява да чета, се вглъбявам в себе си, което е един голям бонус и трудно за постигане в градски условия.

Диво море
Диво море
Бил ли си разочарован – да очакваш някое място да е наистина впечатляващо, а де се окаже преекспонирано и надценено? И обратното…

Не си създавам излишни илюзии, каквото е такова. Старая се, когато е възможно, да издебна удачно време, с подходяща светлина. Примирил съм се, че не всеки път е възможно да имам този късмет.

rhodope-1474d2
Слънчево родопско утро

Можеш ли да подбереш 10-те си любими пейзажа?

Не мога да се огранича в някакво число, но това, което най-ми допада съм отделил в моята галерия http://seen.evgenidinev.com/, която всеки желаещ може да разгледа и да си направи собствен топ 10.

Аз също не успях да подбера

най-доброто от Евгени Динев

Всяка негова снимка ми се струва такава. Затова, ако искате да откриете още красота, потърсете я на Фейсбук страницата на фотографа и на официалния му сайт http://evgenidinev.com/.

Рила
Рила

Вижте още… 11 гледки от България, които спират дъха

Отговор