Резерват Купена – изчезваща красота

0

Неизсечените гори, в които можеш да се почувстващ като в приказка. Това е нещо уникално за България. Казва го човек, който е обикалял и продължава да обикаля страната ни на длъж и на шир в търсене на перфектния пейзаж – фотографът Евгени Динев.

Евгени Динев
Евгени Динев

„За съжаление, шумът от резачките става все по-силен и заплашителен, осмеля ли се да се разходя отново по тези места. Затова и желанието ми спада, когато виждам грозната действителност. По-добре да си запазя спомените, такива, каквито са”, казва в интервю за LIfebites.bg Евгени.

И дава конкретен пример. Резерват Купена в Родопите

където безжалостно
са изсечени цели масиви вековна гора

Фотографът описва посещението си във фотопис, който ви предлагаме да прочетете по-долу.

(Оригиналният материал може да откриете на официалния сайт на Евгени Динев)

collage kupena

Основната роля на резерватите е да опазват вековни гори, животни и растения застрашени от изчезване… Именно заради това техните територии са строго охранявани. В България, обаче, резерватите не са това, което са! Ето нагледен пример с резерват Купена в Родопите, където безжалостно са изсечени цели масиви вековна гора.

Преди да потегля към резерват Купена, направих кратко проучване:

  • Най-богатият на дървесни видове резерват в Родопите. (photosafaribg)
  • Уникалността на природните екосистеми е оценена от ЮНЕСКО и той е включен в листата на Биосферните резервати 1977 г. (wikipedia)
  • Във високите части големи съобщества образува Букът. Средната възраст на горите му е около 80 – 140 години. Буковите гори рядко са чисти. (wikipedia)

Тази снимка показва как е изглеждал резервата преди.

На информационната табела е показан маршрут минаващ през Купена, но маркировка не успях да открия. Ориентирах се по туристическата карта на Родопите и скоро се озовах в циганската махала в Пещера.

cigani

Още от сутринта циганите сноват нагоре-надолу с каручки, пълни с нарязани дърва, но не от онези тънките, а масивен бук, който обичайно не се ползва за горене. С колата се придвижих донякъде по черния път и потеглих пеш. Щом набрах височина се показа гората, опасана с пояс от Трепетлика.

Скоро станах свидетел на тъжна гледка, която няма край

rez3

Продължавах да вървя нагоре в недоумение. Няколко пъти правих справка дали съм в резервата или не. Няма грешка, това е резерват Купена, само дето гората липсва.

Както е редно, в едно сечище се полага дърветата да бъдат маркирани, тук не видях такива. Учуди ме също, че голяма част от тях са просто отсечени и оставени без да бъдат събрани и нарязани, както е обичайно в горските стопанства.

rez2

Някои дървета са просто клъцнати.

Сякаш изпаднал в умопомрачение
лунатик се е вихрил с дърворезачката

Кой знае докъде се разпростира това сечище. Задавах си куп въпроси – циганите способни ли са да изсекат всички тези декари гора, горските ли ръководят това унищожение, къде е отишъл материалът, кой покровителства престъплението, къде са организациите които вдигат толкова шум за Странджа, Рила и Пирин – цял резерват е изчезнал, все пак.

rezervat

Срещнах местен, комуто имах възможността да задам няколко от тея въпроси. Ето какво сподели – сечта е продължила четири години и е спряла преди една. Циганите и горските са комбина и да се оплачеш, смисъл няма. Това ме навежда на мисълта, че щом изсичането се е развило толкова продължително във времето, действително циганите са изпълнявали поръчки на горските, а не е дошла някоя голяма компания да накълца гората за няколко месеца.

Един резерват е напълно погубен, а няма реакция. Някой изобщо вълнува ли го това?

* Текстът е публикуван на страницата на Евгени Динев на 04.11.2010 г. Оригиналният материал с всички снимки може да видите ТУК.

Отговор