Как Йовков и Елин Пелин стигат до съд заради плагиатство

Скандалът между двамата големи писатели разтърсва литературните среди в София през 1932 г.

2
плагиатство
Йордан Йовков и Елин Пелин - двамата майстори на разказа в литературата ни

Вече знаете кой е любимият квартал на Йордан Йовков в София, но знаете ли, че майсторът на късия разказ е бил обвинен в плагиатство? В Lifebites.bg ви разказвахме за триъгълника, сключен между Орлов мост, улица Цар Иван Асен II и нейните преки, и за това, че Йовков не доживява да се види новодомец там. Днес отново се връщаме назад във времето, за да проследим отблизо една по-различна драма от същия период – скандалът за плагиатство между Йовков и Елин Пелин, разтърсил литературните среди в София през 1932 г. Приятелите на Йовков виждат връзка между този спор и смъртта на писателя 5 години по-късно.

Последните години от живота на Мълчаливеца са белязани и от усилията да се устроят в собствен дом. Когато

Йовков и съпругата му Деспина

най-накрая събират пари за свое жилище, изборът им пак е близо до Орлов мост. Наоколо те вече са сменили няколко квартири. Този път се надяват да се задомят за постоянно на близката улица Леонардо да Винчи.

Още преди строежът да бъде довършен обаче, Йовков влиза в болница. И излиза от нея в ковчег. Диагнозата е рак в напреднал стадий. Кой знае откога е разяждал отвътре Мълчаливеца.

Според неговите близки, фатален за развитието на болестта е скандалът, изправил писателя срещу Елин Пелин. Поводът е новата пиеса на Йовков – Боряна, тъкмо представена в Народния театър. Елин Пелин припознава в сюжета историята от своята повест Гераците и обкръжението му напада Йовков с обвинения.

плагиатство
Актьорът Николай Кимчев в постановката по Йовковата „Боряна“ на Драматичен театър-Благоевград

Статията, която официално слага начало на войната, е публикувана във вестник Литературен глас от Димитър Митов, който е много

близък с Елин Пелин

“Йовков навярно е искал да предаде една чисто човешка драма, но не се е помъчил да измисли един свой сюжет, а е заел почти изцяло сюжета на Гераците”, пише Митов.

Жегнатият Йовков отговаря във вестник Зора, идеен, политически и художествен противник на Литературен глас. Само че вместо Митов напада директно Елин Пелин:

“Срещу господин Елин Пелин не стои “някой си”. В дългогодишната си литературна дейност аз съм дал доста нещо, та няма нужда да посягам на чуждо достояние. Впрочем, постъпката на господин Елин Пелин има друго обяснение.

Боряна има успех

Това е, което не може да ми се прости. Преди време същият господин Елин Пелин беше казал, че ако някога в България се роди гений, той ще бъде геният на завистта. Изглежда, че преди да бъдат казани тия думи, тоя “гений” не само че е бил роден, но е бил вече и доста остарял.”

плагиатство
Николай Кимчев в постановката „Гераците“ по Елин Пелин на Драматичен театър-Благоевград

И макар Йовков да се защитава обосновано, посочквайки като изходна точка собствения си разказ Имане, както и действителна история от Хасковско, Елин Пелин е вбесен от начина му на отговор. Съответно – запретва ръкави и той да напише своя. В крайна сметка, двамата автори стигат до съд.

Самият Елин Пелин още тогава признава пред близки, че съжалява за този развой с

обвиненията в плагиатство

Той все пак е уважавал Йовков, за когото знае, че е чувствителен човек, който тежко понася публичните нападки.

“Не биваше Митов да го пише това! Можеше да разкритикува драмата като лоша, без да изтъква връзката ѝ с моя разказ. Не ги обичам тия вестникарски разправии. Те увреждат само на писателите”

– споделил Пелин с приятели. Той дори защитавал опонента си пред по-младите си протежета, които нападали Йовков в опит да се харесат на Елин Пелин. Веднъж дори им казал: “Йовков е писател с такива качества, че преди да го съдиш, добре трябва да си премериш своята дарба.”

Въпреки това двамата класици така и не се помиряват, а заради кончината на Йовков съдебният им спор остава неразрешен.


Вижте още… кои са трима от най-известните български преводачи

СПОДЕЛИ
Предишна статияПлемената аракмбут и тайните на тотема им
Следваща статияДа се храним здравословно у дома
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

2 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте! Кой е източникът на тази информация. Предполагам такива факти са поместени в книги, затова мисля, че е хубаво да ги споделите, за да обосновете достоверността. Пък и онези от нас, на които им е станало интересно, да си четат още по темата 🙂

    • Подробно за историята за спора между Йовков и Пелин вижте в книгата ми “Страсти и скандали в царска България”.

Отговор