Перник представя: Градски легенди

Това е проект, който обединява поколенията и почиства душите. Защото четящият човек е добър човек. Той не цапа, не руши, не се подиграва, не пренебрегва. Той просто иска да създава.

Совите не са това, което са. Перник не е това, което е.

Перник е много повече от ВинкеУО, скакауец и 50 нюанса сиво (блокове, площадки, земя, гледки).

Повече дори от просто неформален квартал на София, постоянна дестинация на преминаващи хора (“Минавал съм край Перник, никога не съм влизал в града…”) и никога крайна спирка и цел за когото и да било, освен по Кукери.

11937e98-51e5-42dd-b6e6-85197227878f
Има и такава вафла…

Тук се раждат, живеят, творят, обичат, четат и крачат.

Новите. Градски Легенди…

Смрачава се. Снегът, който се натрупа със скандинавско постоянство, се топи и превръща в кал, а нощем и лед. Все още е зима. Година откак се родиха Градски Легенди. Вечер на литература, изкуство, креативност, младост и усмивки.

По масите са накацали бурканчета от детски пюрета, с миловодно пристегнати гърла от панделки в какви ли не цветове. Дегизирали са се като свещници. Микрофонът също е накипрен. И защо не?

ac4af84e-2d4a-4adc-a50f-5a5c2832670b
Атмосферата

Мизерията ражда креативност.

Както се е родила джаз музиката – от немотия, така и ние без пари, но с пернишки ищах решихме да подарим на града това приключение на ума.

Мястото на срещата е клубче, което е чест пристан на музикални събития, театрални постановки, изложби и други такива.

Приглушено тъмно е, лилавее от осветлението, мирише на пуканки, кафе, запалени свещи, а в другия край на кафето се чуват топките за билярд, които някой удря.

Музиката тази вечер е: Red Hot Chili Peppers и Rammstein.

Напомням ви –  това е Перник, това е град и едновременно Спарта. Но тази вечер разговорът е за младите на града. Не само тези на възраст, достойна за завист. Също и такива, които отказват да пораснат и да зарежат мечтите си.

Толкова е пълно, че всичките ни очаквания преливат заедно с хората.

[Прочетете още… Перник и първата електрическа крушка]

a1ff18a6-bfba-4dc2-8df4-149663fd1870
Снимки: Градски легенди
Идеята

Градски Легенди е вечер, посветена на литературата. В нея автори четат нещо свое, а между излизанията гарнираме настроението с игри, микролекции (какви са хората, които четат, защо трябва да се чете…). Пишещи хора четат свои творби пред публика. Така литературата става по-достъпна, по-близка и споделена.

Публиката

Ученици, учители, родители, гости на заведението на случаен и неслучаен принцип.

Случайно дочут разговор между момче и момиче.

Абе Сашо, какво правиш тукА?

Епа, те неква тъпотия има и реших да гледам.

Типичното пернишко чувство за хумор.

Деца. Има детски рожден ден. Две паралени събития в една вселена.

da79688f-1bbf-4c63-bf83-cb8b304e6b2a
Сцената
Сцената

Стара пишеща машина, книги – Чехов, Достоевски, Стайнбек, Шекспир – децата са донесли книги от личните си библиотеки, за да направим малкото бюрце, където тече читателският процес по-арт.

Има постер с мнението на хората за Легендите – разпечатан и закачен.

Четящите

Не твърде обилни откъм количество, желаещите за изява са девойки, а участието на четиримата млади автори, които работят заедно е завоалирано – текстът им се чете от жена. Пишещите са стимулирани и доволни.

90bada21-4a76-4f56-b237-9aa356fb21a9
Градските легенди… на Перник!
Организаторите

“Стремим се всяко издание да бъде самó по себе си уникална смесица от местоположение, времетраене и концепция, като чрез иновации и нестандартни локации на провеждане, привличаме повече млади хора и им показваме ползите от четенето по запомнящ се начин.”

Помощниците

Баджове с печата на мероприятието се поклащат на вратовете на мнозина. Много са желаещите да участват като помагачи. Пише се, довършва се работата по сценария, бонбоните и книгите за наградите  се редят. Случва се преобличане, вълнуване, препускане.

В столицата ни отдавна на почит са т. нар. литературни вечери, литературни четения. С почти култов статус. Хубави хора, с мисъл и душа към литературата, един микрофон, настроение, облечени с усмивки и заредени за нещо, което е различно. В Перник винаги е стояла празна тази ниша. Поп културата да навлезе в литературата.

Да превърнем четенето от занимание самотно в занимание за всички.

Как протича събитието
ede9e2d4-a18a-4182-9a96-f1927f134e74
Четящият човек е съзидателен и градящ.

Съвсем не дълго като продължителност, сбито и пълнокръвно, редуват се четящи – понякога авторите четат собствените си творби, понякога, когато авторът е твърде срамежлив – друг прочита неговите мисли. Редува се четене с игри, интелектуални закачки с доза хумор и наградки за публиката, понякога минилекции за ползите от четенето, факти за четенето, музика –  красива млада дама свири на пиано.

Литература и четене са съставките, които липсват, за да почистим света

Защото, както казахме на рождения си ден: Добра вечер, приятели. Преди една година в Перник се родиха Легенди. Да, Перник е легенда сам по себе си, но нещо винаги липсваше.

Липсвахме ние.

Хубави хора, които да се събират с други хубави хора. В името на литературата, в името на това да създаваме. Неща, които пишем ние, неща, които искаме да споделим със света, не просто да пазим ревниво за себе си.

Четящият човек е красив човек. Както казва Георги Господинов. Защото той е съзидателен, градящ. Той иска светът да е по-хубаво място за живеене. А какво по-хубаво от това да си напомняме периодично колко важно е да даваме себе си на останалите. Чрез словото и хубавата книга.

Ние вярваме, че четенето ни прави хора. Пишещият човек е четящ човек.

Ние умеем да съчувстваме, да помагаме, да сме добри.

Четящият човек е добър човек. Той не цапа, не руши, не се подиграва, не пренебрегва.

Той просто иска да създава.
118a9576-5043-4e36-91cb-8764e632b4a1
Един проект, който почивства души.

Градски легенди е вече на година. И за тази година намерихме съмишеници, нови приятели, нови хоризонти.

Това е проект, който обединява поколенията и почиства душите.

Защото ние искаме да оставим след себе си красота, поводи за размисъл и надежда…

 

Прочетете още… 

Перник и първата електрическа крушка

Отговор