Рио Фърдинанд и бурканът на спомените

Бившият английски национал по футбол разказва за живота си на самотен родител в документалния филм на BBC "Да бъдеш майка и баща"

Рио Фърдинанд
Рио Фърдинанд

Как се справя човек, когато загуби половинката си? Как един баща свиква с мисълта, че след като любимата му вече я няма, трябва да я замести? Рио Фърдинанд, една от звездите на английския футбол, се опитва да намери най-точните думи, с които да отговори именно на тези въпроси в документалния филм на BBC Да бъдеш майка и баща*.

“Обичах съпругата ми повече от всичко. С Ребека имахме невероятна връзка. Просто не вярваш, че най-лошият сценарий може да се случи”, разказва бившият защитник на Манчестър Юнайтед.

Рио Фърдинанд
Ребека и Рио

Ребека се бори с рак на гърдата, но умира през март 2015 г. Така точно преди 2 години

Рио Фърдинанд губи

не само жената, която обича. Губи своята сродна душа и остава сам с трите им деца – Лорец, Тейт и Тиа (на 11, 9 и 6 години). Напълно неподготвен за това, което го очаква.

Трудно е да си самотен родител, казва спортистът. Нямаш представа колко тъмни ще са дните ти. Колко тих домът ти.

“Майките са различни – въздиша Рио. – Жените правят толкова много. Преди се будех, обличах се, закусвах с децата и ги водех на училище. След това отивах да тренирам. И това беше моята част. Но тя е лесната част от задачата. Ребека поемаше всичко друго, в което аз нямах участие. Но сега сценарият е напълно различен.”

Двамата се срещат в края на 90-те години. Женят се на

красива церемония

през 2009 г., три години след като се ражда първият им син. Ребека умира в месеца, когато Фърдинанд решава официално да се оттегли от футболния терен. “Последният път, когато беше вкъщи, се опита да говори за това. Но аз я блокирах, не можех да говоря”, разкъсва се от вина бившата футболна звезда.


Прочетете още… Как да се справим с родителския стрес


Мълчението е най-големият камък, който трябва да премести от пътя си към бъдещето. За да върне светлината отново в живота си. Но Рио няма и най-малка представа как да го направи. Как да надживее спомените си и да свикне с мисълта, че това е всичко, което му е останало от Ребека. Как да започне отново живота си

като самотен родител

как да говори с Лорец, Тейт и Тиа. Какво да им каже… “Не зная много техники за това как да говоря с децата. Не знаех какви копчета да натисна”, разказва за основния си проблем Рио Фърдинанд.

Рио се грижи сам за трите си деца.
Рио се грижи сам за трите си деца.

Прави ежедневни опити да разбере как се чувстват… Но винаги стига до един и същ задънен изход – те млъкват, излизат от стаята и се затварят напълно.

“Това е едно от нещата, през които те минат заедно. А аз нямам отговор за тях и това е доста притеснително”, казва бившият футболист.

Най-трудни са именно тези моменти – когато децата просто мълчат.

“Чудиш се – какво ли си мислят? Дали се притесняват, щастливи ли са или тъжни?”

Да бъдеш и майка, и баща е неимоверно трудно. Просто не знаеш откъде и как да започнеш. Търсиш лек и често го намираш на грешното място. За да утеши мъката си, бившият английски национал, посяга към бутилката. Лекува мъката си алкохол.

“В началото пиех много през нощта – признава смело Рио Фърдинанд – Тъкмо когато си помислил, че вече се справяш, идва вечерта. Децата лягат, оставаш сам. Не може да заспиш,  но не искаш да мислиш повече за това. Слизаш по стълбите и започваш да се наливаш с бренди.” 

Рио Фърдинанд
Футболистът признава, че е посягал към алкохола.

Хората около него, децата и един съвсем прост метод му помагат да изплува от блатото на мъката. Фърдинанд разкрива, че

за да пребори тъгата

прави буркан със спомени. Това било копчето, което Рио трябвал да натисне, за да накара децата си да говорят отново и да се усмихнат, както преди. Припомняйки си хубавите моменти със своята майка, те били щастливи отново.

“Хората около теб са толкова важни и аз съм щастлив да имам такива до себе си. Както и децата ми като вдъхновение, за да стана и да се опитам нещата да проработят”, казва Рио Фърдинанд.

Днес в живота му на самотен родител се прокрадват все повече лъчи светлина. Като онези малки моменти – времето, което четиримата прекарват заедно и което не е могъл да отделя преди. Рио се среща и говори с други семейства, преживели неговата мъка. Затова отваря пред света вратата към своята тъга – но вече готов. Готов да се справи с нея, намерил сили да продължи напред и да вдъхне смелост на други, потънали в бездната на страданието да загубиш любим.

* Едночасовият филм Да бъдеш майка и баща ще бъде излъчен по BBC тази вечер от 11 часа българско време.

Отговор