Баба Тонка върна доброто у българина

1
баба Тонка
За доброто у българина

Тази история не е нито за морето, нито за отпуските, нито за изборите, които идват. И все пак беше тотален хит в социалните мрежи. Тя е за баба Тонка.

Историята беше постната в интернет от популярния във Фейсбук гражданин Александър Костов. Това е човекът, който сигурно има най-много приятели (познати и непознати) в мрежата и който всеки ден публикува на стената си случки, които будят общественото съзнание на българина.

Е, историята за баба Тонка, която той публикува, само за един ден събра 5000 харесвания и беше коментирана

като най-хубавото нещо, което хората напоследък са чували

Ето я и нея:

„Прибирам се след работа вкъщи. На входа залепена бележка: “Скъпи съседи! Днес около 9 и половина сутринта при входната врата са загубени 20 лева. Ако някой ги е намерил, моля ви да ги занесе в апартамент 76 на Антония Петрова. Пенсията и́ е 180 лева.”

Приготвям 20 лева и се качвам до апартамента. Отваря ми симпатична бабка и при вида на парите, които и́ подавам, се хвърля да ме прегръща, сияеща от радост. Започна да ми разказва: “Излезнах на пазар. Когато се прибирах си извадих ключовете и вероятно тогава съм загубила парите.”

баба Тонка
А вие бихте ли занесли 20 лв. на баба Тонка?

Но! Отказа категорично да вземе парите! Оказа се, че за последните два часа, аз съм шестият човек, който е “намерил” нейните пари.”

Потребителката Bilyana Nikolova е написала „Има надежда! Вярвам!”, Снежана Рудакова също е възкликнала ”Нищо не е загубено!!!!!”.

И още едно мнение от хиляди подобни – на Siana Sasheva Simeonova – „Браво! Това е добра история, която да ни напомни, че

добротата и сърдечността все още съществуват!

Правете добро!”.

Хората споделяха статията, възхищаваха се, коментираха я с такъв възторг, какъвто скоро не бях срещала у българина.

Ние, българите имаме една черта – все да казваме колко сме зле и като че ли сами се обезсърчаваме. Тази статия изпълни въздуха с огромен позитивизъм, със съчувствие и доброта. С усмивка.

Не знам дали историята е истинска. Тръгнах по следите й. Писах на публикувалия я, на друг човек, който я беше споделил, после на трети, стигнах до интернет. Но някак си тази баба Тонка – Антония Петрова от 76 апартамент ми звучи много истинска и много ми се иска и шестте човека, които „са й занесли пари” да са такива.

А ако си зададете въпроса дали и вие бихте били сте сред тях – сред шестимата,

които са занесли на баба Тонка 20 лева

и отговорът е „ДА”, то тази история е най-истинското нещо, което се е случвало в България напоследък.

* Автор на заглавната снимка е Симеон Тренчев.

Вижте още: Когато доброто започна да ни изненадва…

1 КОМЕНТАР

Отговор