Шаварите: Забравеният български оазис

Шаварите
Местността Шаварите се слави с уникална екосистема и неповторимо биоразнообразие. Днес всички това може да бъде открито под формата на игра от българските деца.

Само на 50 км от град София се намира местността Шаварите. Едно от многобройните китни места в страната ни, за което за съжаление държавата не полага нужните (да не кажем никакви) грижи. Но точно когато си мислим, че всичко е обречено на разпад и тотално заличаване, се появява той. Патрик Смитьойс. Един холандец, който за разлика от хиляди българи е готов на всичко, за да спаси българската природа. И най-вече местността Шаварите.

Той и колегите му връщат, поне доколкото това е по силите им, някогашния блясък и страхотно биоразнообразие по ширините на това изумително парче българска земя. Но проблеми не липсват. Както и пречки за цялостната реализация на страхотния проект, разработен от няколко чужденци, за да бъде спасена нашата природа.

Шаварите

Преди да ви разкажем какво и как точно се случва на това пленително място, нека първо ви опишем какво представлява то. И защо стопанисването и поддръжката му са толкова важни за страната ни.

Шаварите
Грандиозният проект предвижда изграждането на 3 обсерватории.

Местността Шаварите се намира на мястото, където река Искър се влива в язовир Искър. Теренът ѝ е от около 600 декара. Преди 50-ина години това е била една от последните влажни зони в Северозападна България. Оцеляването, облагородяването и поддръжката на Шаварите е изключително важно. Както за самата природа и цялата екосистема там, така и за намиращия се на това място язовир Искър. Чиито води осигуряват по-голямата част от питейните нужди на хората в София и околността.

Патрик Смитьойс е холандският инвеститор, подел инициативата за възстановяването на Шаварите. Той е женен за българка и има две дъщерички с българско гражданство. Семейството от дълги години живее в нашата страна. Смитьойс не само

научава перфектно родния ни език

но и казва, че заобичал България толкова много, че я приел за своя втора родина. И го боли. За постоянното унищожаване на нашата прекрасна природа, за негативните събития, случващи се ежедневно у нас, за безхаберието на хората към собствения им дом, за липсата на иновации и българско производство, за трайно заминаващите по света български емигранти…

боклук
Гледка, която не е рядкост и по ширините около Шаварите.

Когато един ден попада край устието на Искър, близо до град Самоков – в местността Шаварите, холандецът буквално е потресен. От това, че подобно райско място, същински оазис, с най-забележителната екосистема в околностите на столицата, може да е оставено от държавата и хората на произвола на съдбата. Да се руши, замърсява и чезне с всеки изминал ден все повече и повече.

Накратко предисторията е, че някъде през 90-те години, китното местенце

е приватизирано за шепа жълти стотинки

от български бизнесмени. Препродадено е през 2006 г. с няколко хиляди процента печалба на група холандски инвеститори. Купувачите обаче идея си нямат какво са купили, твърди Патрик Смитьойс. В началото сънародниците му предвиждат да направят огромна ваканционна база и да застроят Шаварите. Да превърнат изключителната българска природа в място за бизнес и печелене на пари. Слава богу, пъкленият план така и не се осъществява.

Патрик Смитьойс
Шумно благодарим на уникалния холандец Патрик Смитьойс!

Няколко години по-късно двама от холандските инвеститори се отказват от проекта. И тук идва щастливата развръзка за нас и страната ни. На тяхно място в дружеството влиза Патрик Смитьойс. Той успява да убеди останалите си колеги, че бизнес интересите трябва да останат на заден план и че най-важното нещо е да се спаси и възстанови уникалната природа на Шаварите. Създаден е грандиозен проект, част от който вече е изпълнен, но има и още много какво да се направи.

А това няма как да стане без подкрепата на държавата и държавните институции. Те обаче не само не проявяват никакъв интерес, но и често

саботират прекрасните планове и намерения на холандците

Смитьойс и колегите му решават, че подобна красота и такова разнообразие от растения, птици и други животни, не е честно да останат скрити от очите на българските любители на природата. Те решават да изградят голям детски лагер в периферията на блатото. Идеята е малчуганите да могат свободно да се разхождат из великолепния парк и да научават нови и интересни факти за местната флора и фауна.

Шаварите
Лагерите на Шаварите вече са факт.

Лагерите в Шаварите кемп вече са факт. Деца и възрастни могат да се насладят на необятната природа на природния резерват и да изживеят едни от най-незабравимите си мигове там. Къмпингът предлага и различни

приключенски програми, игри и творчески ателиета

съобразени с възрастта и интересите на децата и техните родители.

За да се подобрят още повече нещата обаче са нужни още много усилия, средства и драстични промени. Най-вече е необходимо да се отстранят редица проблеми, които пречат за правилното функциониране на уникалната екосистема в Шаварите. Както и за запазването на водите, природата и животните там.

Така например учудващо е как преди години се издава заповед за построяването на сметище само на няколко километра от бреговете на язовир Искър. И не само, че има сметище, но и през територията му минават множество малки рекички, които се вливат директно в мястото, от което ние пием вода всеки ден.

тръстики
Тръстиковите полета са от огромна важност за местността.

Но примерите са много. Не само за това място, а и по принцип. Крайно време е институциите и хората, поставени на ръководни постове, да се вземат в ръце и да започнат да си вършат съвестно и отговорно работата.

Нищо повече не искаме от тях

Само нормални условия за живот, малко грижа за природата и малко повече мисъл. Това е!

Повече информация можете да откриете на Фейсбук страницата на Шаварите. А за да научите историята на Патрик Смитьойс и подробности за неговия грандиозен проект да възстанови красотата и ресурсите на Шаварите, вижте видеото по-долу. Както и цялата поредица от негови филми My new homeland в You Tube. Там ще  можете да проследите и основните проблеми и препятствия, пред които се изправя всекидневно холандецът.


Вижте още: Резерват Купена – изчезваща красота

Отговор