Любопитни факти за кралица Елизабет II

кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II купува сватбената си рокля с купони от войната. Снимки: Wikipedia

Кралица Елизабет II не беше просто управник на Великобритания и Северна Ирландия. Тя беше стожер, символ, епохален образ. Живяхме толкова дълго с нея и ролята ѝ на върховен водач на британците, че сякаш винаги е била такава и винаги е била там. И ми се струва – малко ще ни е трудно да свикнем с факта, че нея вече я няма. Кралица Елизабет II ни напусна на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст.

Но да се върнем малко (96 години) назад. Бъдещата кралица се ражда като Елизабет Александра Мери на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя е по-голямата от двете дъщери на принц Албърт. Той от своя страна е по-малкият син на крал Джордж V. За малката принцеса никога не е и помисляно, че може да седне на трона и да  управлява страната. Но през 1936  г. нейният чичо Едуард VIII абдикира в полза на брат си – Джордж VI. Така тя става наследник по презумпция.

През 1947 г. Кралица Елизабет II обявява годежа си със своя далечен братовчед Филип, бивш принц на Гърция и Дания. През същата година кралската двойка сключва брак. На 6 февруари 1952 г. крал Джордж VI си отива от този свят. Кралица Елизабет II се възкачва на трона и управлява Обединеното кралство и Северна Ирландия от този миг чак до 8 септември 2022 г. През 2015 г. достолепната владетелка надмина рекорда на кралица Виктория и се превърна в най-дълго управлявалия монарх в британската история.

Около личността, живота и управлението на кралица Елизабет II витаят много любопитни факти и истински истории, но и много митове, клюки, конспирации. Надявам се всички тези, които подбрах за вас днес да са от първите. Проверих ги и така изглеждат.

кралица Елизабет II
Елизабет II ni napusna na 9 septemwri 2022 g.

Любопитни факти за кралица Елизабет II

Изключителна привързаност и любов към коргитата

Кралицата беше известна с огромната си любов и привързаност към коргитата. За тази порода дребни кучета е характерно, че са с къса и набита структура, с къси крайници и лисичоподобна муцуна. В продължение на целия си живот Елизабет II е била стопанка на  повече от 30 кученца от този вид.

Кучетата не са единствените домашни любимци на Елизабет

Тя отглежда ято от 200 гълъба в провинциалното си имение Сандрингам. И не само, че се грижи за тях, но и участва редовно в състезания с гълъби.

Притежава всички британски лебеди и делфини

Може и да ви изглежда странно, но на практика всички немаркирани лебеди са собственост на кралското семейство, и в частност на кралицата. Нейни са и всички делфини, които обитават британските води.

Родното място на кралицата сега е световноизвестен ресторант

Кралица Елизабет II се ражда в дома на своите баба и дядо по майчина линия. Лондонската градска къща се намира на 17 Bruton Street. Днес там се помещава световноизвестен ресторант, носещ името Hakkasan.  

Кралицата става шофьор на камион и механик

18-годишната принцеса се присъединява към Помощната териториална служба, където се обучава като шофьор на камион и механик. Целта била да е подготвена да служи на родината в случай на война.

Елизабет се запознава с Филип, когато е само на осем, а той на 13

Явно просто им е било писано да бъдат заедно. Запознават се на кралско сватбено тържество, когато британската престолонаследница е едва 8-годишна, а принц Филип е на 13. Пет  години по-късно ой започва да ѝ пише писма. А седем години след това двамата се сгодяват официално.

Купува сватбената си рокля с купони от Втората световна

Когато Елизабет II и принц Филип решават да сключат брак са минали само 2 години от края на Втората световна война. Следвоенните мерки за икономии принуждават младата принцеса да закупи плата за сватбената си рокля с купони от войнатa. Тя е подпомогната и от британското правителство, което й предоставя 200 допълнителни  купона за дрехи. Въпреки оскъдицата и режима на икономии, в крайна сметка бъдещата кралица се омъжва в шармантна булчинска рокля. Тя е от китайска коприна и е дело на дизайнера Норман Хартнел.

Диамантената тиара на Елизабет II се чупи на сутринта

само 2 часа преди сватбеното тържество да започне. Незабавно е откарана в работилницата на кралската къща за бижута Garrard под полицейски ескорт, където мигновено е заварена. Царствената тиара е изработена през 1919 г. за бабата на Елизабет – кралица Мери.

Елизабет и Филип получават 2500 подаръка за сватбата си

Само по себе си това изобщо не е изненадващо. Но може би ще ви е интересно какви са били част от получените дарове. Тъй като се връщаме в следвоенно време (1947 г.), както вече казах има икономически рестрикции. Така например, найлоновите чорапи са били в ограничени количества поради дажбите на дрехите. Ето защо бъдещата кралица получава 131 чифта такива от жени от цялата страна. Освен това двойката се сдобива с кутия ябълки, 500 кутии ананас и огърлица на стойност 83 млн. долара.

Кралицата се будeлa всяка сутрин от звуците на гайда

Когато е в имението Балморал, кралицата се буди от гайдар, който свири под прозореца ѝ всяка сутрин точно в 7:30. Свиренето продължава цели 15 минути.

Приживе Елизабет била почитател на шампанското и джина

Всяка вечер кралицата на Обединеното кралство пиела по чаша шампанско. А когато имала почивен ден – още от сутринта се ободрявала с коктейл, направен с джин.


Вижте още: Животът на принц Чарлз или Крал Чарлз III

Отговор