Добри родители с автоматни настройки

А вие разпознахте ли се в моите думи?

0
добри родители
Снимка: Foter.com

Преди дни вниманието ни привлече един симпатичен и изключително забавен пост във Фейсбук, споделен от Николина Филипова, редактор и професионален читател. Веднага побързахме да я помолим за разрешение да го споделим с вас, читателите на Lifebites.bg – ако не да се разпознаете в ситуацията описана от Николина, то поне да се посмеете заедно с нас. Защото в стремежа да сме добри родители, често превключваме на автоматичен режим и автоматизираме не само репликите, но и поведението си.


Добри родители с автоматни настройки


За 8 години и половина аз съм казала: “Макси, измий се”, “опаши се” и “изправи се” колкото обиколката на Земята умножена по няколко трилиона пъти. Автоматизмът на репликите така ме е завладял, че от сутрин до вечер съм като кукла с механизъм. Напред-назад и настрани и повтарям едни и същи неща. И защо? Заради усилието да постигам победа в битките, които водя всеки ден и невъзможността да се предам. За да бъдат в крайна сметка ръцете – измити,

гащите – опасани, стойката – правилна

а аз – добър родител. Някак си още не съм намерила начин хем нещата да се случват, хем да сляза от влакчето на автоматичните реплики, което след толкова много возене дава и странични ефекти.

ябълка
Хубави ябълки от добри родители за изпълнителни деца… Снимка: Foter.com

Ето сега например, докато готвя, съм измила ябълка. Избрала съм най-хубавата и съм я обелила, за да е привлекателна, и съм я наредила в шарена чинийка, за да стимулира рецепторите и викам господинчо от другата стая:

– Ела, хапни ябълка… – и още. – Как така няма да я ядеш! Как така няма да я ядеш! Аз за кого я нарязах! Ти трябва да ядеш витамини, особено през зимата.

– Плодове, зеленчуци… то не може само бисквити и шоколад!

– Писна ми да си болен, да кашляш. Виж, че като си втора смяна и няма време за разходки и въздух… поне плодове яж. Те дават сила.

– И какви са тия претенции! Ти какво си мислиш, че на мен някой ми е белил и поднасял ябълки ли? Че ми се е молил ли?

– Ти като беше бебе колко хубаво се хранеше! А сега си уж батко, и по-умен…

– Тия ябълки са наши, не са купешки, не са пръскани с кой знае какво…

– Да ги хвърлям ли сега! Как ще станеш голям мъж. Да те бият ли искаш?

– Ти какво искаш – да си някакъв дребен дребосък или да си висок и силен.

– И гроздето вчера си го върнал от училище. Аз няма само храна да хвърлям. Всеки ден хвърлям храна! Знаеш ли какво значи това?

– Знаеш ли колко деца по света гладуват, защото родителите им нямат парички да им купят хубава храна…

Тук осъзнавам, че си говоря сама, че човечето още в самото начало е казало:

“А, добре!”

излапало е ябълката и отдавна се е шмугнало обратно в неговата си стая.

Разпознахте ли се, скъпи добри родители? Споделете, моля, как се слиза от влакчето на автоматичните реплики, че вече ми се вие свят.


Вижте още… На какво могат да ни научат децата

Отговор