Какво не знаем за Принц Филип: Монархът в сянка

Принц Филип
На младини Принц Филип участва в надбягвания с карети.

Много се пише и говори за Кралското семейство и в частност за Кралица Елизабет II и нейните наследници. Съпругът ѝ обаче – Принц Филип, сякаш винаги остава в сянка. За него и дейността му като монарх малко се знае, малко се пише и винаги остава някак на заден план.

Принц Филип се ражда на 10 юни 1921 г. в Гърция като наследник на гръцките и датски кралски династии. Семейството му е заточено от страната още когато Филип е невръстно бебе и се установява във Франция. Той не владее гръцки език, макар и наследник на гръцки кралски род, а в семейството му се говори английски, френски и немски.

Образованието си Принц Филип получава

във Франция, Обединеното кралство и Германия. Неговият първи директор в колежа, в който учи в Париж, го описва като “знаещ всичко умен човек, но винаги забележително вежлив”. Малко по-късно – по времето, когато учи във Великобритания, майка му е диагностицирана с шизофрения и отведена в психиатрична  клиника.

По време на Втората световна война бъдещият Херцог на Единбург се присъединява към  редиците на британския военен кралски флот. Като преди това завършва с отличие (дори е обявен за най-добрия кадет в курса си) Кралския военноморски колеж в Дортмунд. По време на войната той служи на борда на HMS Valiant в битката за Средиземно море и извършва много други военни мисии.

Интересен факт

е, че много негови роднини също влизат в битката, но на страната на Германия. Тоест носители на една и съща кралска кръв се бият едни срещу други. В началото на 1940 г. Филип е назначен за мичман и прекарва 4 месеца на кораба HMS Ramillies. Но с това мисиите му не свършват. Остава на пост до края на войната и участва в многобройни курсове и военноморски операции. Издига се до чин лейтенант.

Междувременно през юли 1939 г. Филип започва кореспонденция с 13-годишната по това време принцеса Елизабет. Двамата се запознават пет години по-рано – през 1934 г. Тогава младата принцеса обикаля заедно с баща си Джордж военноморския колеж и двамата попадат на нейния трети братовчед (впоследствие и съпруг) Филип. Елизабет се влюбва в него и историята им тепърва предстои да бъде разгърната и продължена.

Принц Филип
Принц Филип се отказва от датско-гръцките си кралски титли, за да се ожени за Кралица Елизабет.

След войната гръцко-датският

принц Филип получава официално разрешение

от Джордж VI да се ожени за дъщеря му Елизабет. Младежът се отказва от гръцките и датските си титли и става натурализиран британски поданик. След този акт – през юли  1947 г., годежът между Елизабет и Филип е официално обявен. Сватбата не закъснява и двамата сключват брак през ноември същата година.

Сестрите на Филип не са поканени на тържеството, тъй като и трите оцелели сред тях са женени за германски принцове. Филип получава званието Негово Кралско Височество и е провъзгласен за Херцог на Единбург. Дадени са му и много други почетни титли и владения. През 1952 г. Елизабет става Кралица на Обединеното кралство, а

съпругът ѝ Филип става британски принц

Кралската двойка се радва на четирима наследници – трима синове – Чарлс, Андрю и Едуард, и една дъщеря – Ан. Филип държи рекорда за най-дългогодишен съпруг на управляващ британски монарх и най-възрастен мъж в британското кралско семейство. Като съпруг на кралицата Филип чинно я придружава в множеството ѝ кралски ангажименти, официални вечери и пътувания по света. Но някак винаги остава в сянка. Макар че самият той става патрон, президент или член в над 780 организации.

Принцът става първият член от кралското семейство, който лети с хеликоптер. През 1956 г. Херцогът не Единбург обикаля света в продължение на една година, пътувайки на борда на HMY Britannia. По време на тази околосветска обиколка той открива Летните Олимпийски игри в Мелбърн, Австралия. Стига и до Антарктика, което го прави първият крал преминал Антарктическия кръг.

Принц Филип
На кадър от Двореца Уиндзор се виждат 99-годишният Принц Филип и неговата съпруга – Елизабет II.

Филип е

голям любител на спорта

и се включва във всевъзможни спортни събития и инициативи. Запален играч е на поло, а в младите си години участва и в състезания по каране на карета. Изкарва авиационни курсове и прекарва над 5 хиляди летателни часа във въздуха.

Друго негово хоби е рисуването с маслени бои. Той е и запален колекционер на произведения на изкуството. Филип е известен сред близките си с чувството си за хумор. Но неговите “смешки” често се тълкуват от медиите по-скоро като гафове и дори обиди.

Слуховете говорят, че чаровният британски Принц Филип е имал множество забежки с други жени по време на дългогодишния си брак с Кралица Елизабет II. От време на време през годините се появяват и спекулации, че кралското семейство е пред развод, но и Елизабет, и Филип отричат да има какъвто и да било разпад във отношенията им. Те се описват пред пресата и обществото като здраво, задружно и подкрепящо се семейство.

На 2 август 2017 г. 96-годишният Принц Филип

официално се оттегля от кралските си задължения

след като е изпълнил над 22 хиляди самостоятелни ангажимента от 1952 година насам.

На 17 януари 2019 г. Принц Филип става участник в автомобилна катастрофа. Той изглежда невредим, но другият шофьор е ранен и откаран в болница. Три седмици по-късно Херцогът на Единбург предава шофьорската си книжка доброволно. Монархът обаче все още има права да управлява МПС на териториите на частните им кралски имоти. През април същата година е забелязан зад волана в покрайнините на замъка в Уиндзор.

Последната публична снимка на Принц Филип е от времето на изолация на кралското семейство в двореца Уиндзор заради коронавируса. На кадъра Филип е на разходка в двора в компанията на съпругата си Елизабет II, а възрастта му по време на кадъра е 99 години.


Вижте още: Прислужникът, спечелил сърцето на Кралица Виктория

Отговор