Животът на принц Чарлз или крал Чарлз III

Принц Чарлз
Принц Чарлз и лейди Даяна в сватбения им ден.

Дълги години той беше принц Чарлз – най-големият син на кралица Елизабет II. След кончината ѝ обаче, седна тържествено на трона и вече е Крал Чарлз III. Понякога скандален, друг път смирен и обещаващ новият крал на Обединеното кралство ще гони достолепността и авторитета на своята майка. Ще гони нейната слава и любовта на британците към техния настоящ монарх.

Чарлз Филип Артър Джордж, доскоро познат като принц Чарлз, а вече носещ официално титлата крал на Великобритания и Северна Ирландия, се ражда на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец. Когато е едва 4-годишен Елизабет II се възкачва на престола. А той – като неин най-голям син,

автоматично става бъдещият наследник на кралската корона

В началото учи с частен учител в двореца, но близките му решават, че това не е добре за него. Така на 7 ноември 1956 г. принцът започва да посещава училище Hill House в Западен Лондон. След 10 месеца се мести в подготвително училище и дори е настанен в пансион.

През 1962 г. принц Чарлз е записан в училище Gordonstoun в Източна Шотландия. След няколкогодишно обучение там

той е назначен за пазител на училището (главно момче)

5 години по-късно влиза да учи като студент в Тринити Колидж, Кеймбридж. Изавършва бакалавърска степен, която е първата такава в историята на кралското семейство. На 11 февруари 1970 г. Негово кралско височество заема почетното си място в Камарата на лордовете. Година по-късно преминава в редиците на кралския военновъздушен  колеж, където се обучава за пилот на реактивен самолет. И както мнозина твърдят – става наистина много умел летец. Впоследствие започва да развива военноморска кариера, следвайки стъпките на своя баща, дядо си и двамата си прадядовци. Изкарва квалификация в кралския военноморски колеж. Завършва като професионален летец през 74-та година.

принц Чарлз
Принц Чарлз вече официално е крал Чарлз III.

На 29 юли 1981 г. принцът на Уелс се жени за лейди Даяна Спенсър.

Принц Чарлз и принцеса Даяна стават родители на двама сина – Уилям и Хари

Но отношенията на кралската двойка са далеч от хармонични. Обтегнати са, особено заради твърденията за изневяра от страна на принца, които буквално заливат таблоидите. В края на 1992 г. официално е оповестено, че принцът и принцесата на Уелс са решили да сложат край на брака си. Разводът става факт цели 4 години по-късно. Но Даяна не спира да да се счита за член на кралското семейство. Тя заживява в двореца Кенсингтън и продължава да извършва своята обществена дейност за редица благотворителни организации. За съжаление принцесата загива трагично в автомобилна катастрофа през 1997 г.

Принц Чарлз има дългогодишна извънбрачна афера с изгората си Камила Паркър. Двамата най-сетне узаконяват връзката си като  сключват брак на 9 април 2005 г. Стават част от множество кралски инициативи и дейности. А списъкът с организации, на които принц Чарлз е патрон, наброява над 400. Той е яростен защитник и радетел за опазването на околната среда и намаляването на глобалното затопляне и негативните ефекти от него. Неговата Фондация на принца е вдъхновена от философията му за хармония: „че чрез разбиране на баланса, реда и връзките между нас и естествения свят можем да създадем по- устойчиво бъдеще.”

От 8 септември 2022 г. обаче задълженията на принц Чарлз, тоест на настоящия крал Чарлз III, ще се мултиплицират многократно. Ще трябва той да поеме всички досегашни дейности и инициативи на кралица Елизабет II и да се превърне в

истински върховен водач на британската нация

Така, както успяваше да го прави неговата майка. На 9 септември 2022 г. – ден след смъртта на кралицата, Крал Чарлз III произнесе реч към британските граждани. Той почете паметта на своята майка и обеща в обръщението си:

„Както самата кралица действаше с такава непоколебима преданост, аз също сега тържествено се заклевам, през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. И където и да живеете в Обединеното кралство или в кралствата и териториите по целия свят и какъвто и да е вашият произход или вярвания, ще се старая да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот”.

А титлата принцът на Уелс беше тържествено предадена от новия крал в ръцете на по-големия му син – принц Уилям.


Вижте още: Принцеса Даяна – принцесата на сърцата

Отговор