Д-р Христо Ватев: Множествената склероза е лечима

Д-р Христо Ватев
Д-р Христо Ватев посвещава живота си на идеята да разбере МС и да намери лек за страшната болест.

Кой е Д-р Христо Ватев?

Д-р Христо Ватев завършва медицина в МУ в София. Преди повече от 30 години заминава за Рим, където започва работа в старчески дом. Паралелно с това отново започва да следва медицина, тъй като българската му диплома не се признава. Дипломира се отново през 1998 г. Внезапно губи  зрението си и му поставят диагноза Множествена склероза (МС). Това променя коренно както живота му, така и неговия професионален път.

Д-р Христо Ватев се преориентира към телемедицината –

консултиране с лекар от разстояние. Продължава образованието си в Университета Уникам, където защитава дисертация. В следващите 5 години придобива степен по електронно здравеопазване. Става доктор на медицинските науки в Уникам. Д-р Христо Ватев има множество научни разработки, изследвания и публикации. Става университетски преподавател, какъвто е и до днес.

Колкото до Множествената склероза – д-р Христо Ватев се движи свободно, без помощни средства, шофира и се радва на спокоен и качествен живот. Понастоящем работи и като клиничен психолог.

МС
МС 9множествената склероза) протича в два етапа, обяснява д-р Ватев.

Здравейте д-р Ватев! Какво според Вас не знаят повечето хора с МС?

Искрено се надявам да греша. Но голям процент от пациентите с МС не познават своето заболяване. Определено те нямат вина! Нито им  липсва желание. Да не говорим за липса на информация. Милиони сайтове, форуми и т.н. На всеки 60 секунди в Google се правят 2 милиона търсения. Един мой колега го е описал така:

„ЗНАНИЕТО, ЗАГУБЕНО В ИНФОРМАЦИЯТА“.

Мрежата изобилства от информация и дезинформация. Но в Интернет онлайн е и Оксфордският речник. Там пише:

„Склероза – медицинско състояние, при което меките тъкани в тялото стават твърди“.

A думата склероза звучи, меко казано, зле. Иска ми се пациентите да знаят кога е роден терминът. През 1868 г. Професор Шарко, наблюдава при аутопсия множеството сиви белези в централния и гръбначния мозък. Нарича ги плаки. Дава името и на болестта –  Sclérose en plaqueСклероза на плаки. Терминът атеросклероза е предложен много по-късно – през 1904 г., за да посочи едновременното втвърдяване на стена и отлагането на мастни вещества под формата на плаки (атероматозни плаки). В т.нар. плаки при МС какво се е отложило? Нищо. Вода. Цереброспинална течност.

Какво никога не бива да забравят хората с МС?

Казано наполовина на шега – да  не забравят да бъдат любопитни! Любознателни. Само така те ще открият, че болестта им се лекува. И се живее дълго и добре. Множествената склероза не убива болните за 12 г., както писа един професор. Данните за Италия показват, че средната преживяемост на пациентите с рецидивираща ремитентна форма е 77,8 години, а на тези с първична прогресираща форма – 71,4 години. Числата са от септември 2017 г. Статистика на здравното министерство. За сравнение – общо за населението на България продължителността на живота, изчислена за периода 2018-2020 г. е 74,6 години. Става дума за цялото население. Преброяване.

Да, нямаме радикално лечение, имаме, обаче, нови открития! И две нови неща са сигурни. Първото е, че патогенезата на МС се състои от две фази – възпалителна и невродегенеративна Второто е, че научните изследвания сега са насочени и към двете фази на заболяването. С други думи: Първа фаза – възпалителна, загуба на миелинов олигодендроцитен гликопротеин, изолатор, слой около аксоните на невроните. Нервните импулси стават все по-бавни и по-бавни. Но се придвижват. Докато не стигнем до втора фаза – невродегенерация, състояние, което води до или се характеризира с дегенерация на нервната система, особено на невроните.

Казвате, че МС се лекува. Какъв е пътят?

До втората фаза не се стига веднага, минават години. И невродегенерацията, колкото и да е досадна, нелечима и инвалидизираща, e предотвратима. Терминът е профилактика. В Уикипедия пише:

„Профилактиката, като медико-биологичен термин, означава комплекс от мерки и мероприятия за предотвратяване на възникването, развитието и разпространението на заболявания по човека, и полезните за него животни, и растения“.

ТОЧНАТА ДУМА Е НЕВРОПРОТЕКЦИЯ

Medical News Today я описва по следния начин: “Невропротекция се отнася до механизми и стратегии, които имат за цел да предпазят нервната система от увреждане, особено при хора, които претърпяват нараняване или развиват здравословно състояние, което има неврологични ефекти”.

Защо някои пациенти с МС се влошават изключително бързо и тежко, а други (като Вас) живеят десетилетия наред без да имат (или имат минимални) физически засягания? От какво зависи ходът на болестта и има ли друго средство освен лекарствата, което може да ни помогне да забавим и дори да спрем прогресията на МС?

Има няколко вида ход на болестта (форми на MS). Лечението обаче е идентично. Кортикостероиди при остър пристъп (пусе). Винаги и навсякъде по света. Само за пет дни. След това неврологът решава. Избира от списък с лекарства наречени Disease Modifying Therapies (DMTs). Терапиите, модифициращи заболяването не са лек за МС, но могат да намалят броя на рецидивите. Едно от последните открити e Ocrevus, прилага се под формата на инфузия (вливане) във вена на всеки шест месеца.

В България е налична всяка терапия за МС. Най-новата. Липсват някои лекарства, но само за лечение на симптомите. Например Сативекс. У нас има представителства на абсолютно всички фармацевтични компании. Провеждат се редовни проучвания. Това, което понякога липсва, е хуманно отношение към пациентите. Дълбоко разбиране на нуждите им и индивидуален подход.

Какъв е ключът към щастлив живот с и въпреки МС?

Говорим за едно заболяване описано само преди 154 години. Щастието? Описано е векове по-рано. И то много добре. Убеден съм че усещането за щастие не се е променило последните две хиляди години. Марк Аврелий, философът на императорския трон, управлява Римската империя от 161 до 180 г. Той казва:

“Много малко е нужно, за да направи животът ти щастлив. И всичко е вътре в теб, в начина ти на мислене“.

Казал го е преди 1850 години. Животът се променя. Имаме си пандемия отковид. Смъртни случаи – 6,39 млн. Много. Населението на България. Първият разказ за подобна епидемия е от 431–430 г. пр.н.е. Преди 2650 години. Не се знае дали става въпрос за тиф, холера или едра шарка. Смъртни случаи – няма данни. Бубонната чума, наричана Черната смърт, e предизвиквала няколко пандемии в хода на историята. Смята се, че е убила между 20 и 25 млн. души – една трета от тогавашното европейско население.

Животът… Сьорен Киркегор казва:

„Животът не е проблем, който трябва да бъде разрешен, а реалност, което трябва да бъде изживяна“.

Колкото до щастието – отново ще цитирам – Хенри Дейвид Торо казва;

„Щастието… Щастието е като пеперуда – колкото повече се опитваш да го уловиш, толкова по-надалеч се изплъзва, но ако насочиш вниманието си към нещо друго, то само каца нежно върху рамото ти“.


Вижте още: Рене Браун и тайното копче “Продължавай напред”

Отговор