Четенето на книги е опасно! Четенето убива!

четенето
Четенето е опасно занимание.

Понякога човек има чувството, че Те са навсякъде! Пъплят из паркове, трамваи, плажове, самолети, чакални, площади, дори и по пейките на Витошка! Хора с отнесени погледи, блуждаещи, замислени… Понякога се смеят, а в други случаи са готови да се разплачат. А като станат да ходят приличат на сомнамбули. Този текст не е за тях, защото те са вече изгубени. Той е предупреждение за вас. Внимавайте! Пазете се! И в никакъв случай не ставайте един от тях. Пазете се от Заразата (на четенето)!

Не. Не става дума за зомбитата от Z-та световна война. Нито за Капитан Трипс. Не говорим за чалгаджии, футболни запалянковци, пенсионери или други рискови групи. Става дума за тях – хората, които четат книги! И за онези с електронните четци…

Четенето на книги е опасно. Затова ако срещнете човек с книга около вас, опитайте се да го убедите с думи. Ако това не помогне – употребете сила. Ето десетте най-големи опасности, които крие този вреден и пагубен навик, четенето на художествена литература.

четенето
Четенето разваля зрението.

1. Четенето на книги води до загуба на зрение

Предлагам следната реклама на четенето:

Ходи ви се на офталмолог? Искате да станете горд собственик на прогресираща миопия? Любопитно ви е как се живее с отлепена ретина и с поражения на зрителния нерв? Продължавайте да четете книги. Особено легнали, или в превозни средства. Не забравяйте електронните четци! Keep Reading!”


2. Четенето на книги губи времето, което можете да посветите на наистина важни неща

Пътувате в трамвая. Лежите на плажа. Седите на пейка в парка. Летите в самолет. И вместо да се наслаждавате на живота около себе си – да слушате разговорите на бабичките в трамвая, да оглеждате с интерес телата на противоположния пол (или обратно, зависи от предпочитанията), да се любувате на падането на есенните листа и акащото кученце под големия дъб, да се наслаждавате на облаците над които се носи самолетът ви, вместо всичко това, защо е нужно да забивате нос в някакви стари хартии, зашити с конци или подлепени с разпадащо се лепило? На всичкото отгоре повечето са написани от мъртви хора. На това му се вика извращение.


четенето
Губите представа за реалността.

3. Четенето на книги ви кара да губите представа за реалността

Четете вестници! Четете Фейсбук статуси! Може и спортни сайтове… Или жълти новини! Това е реално! Художествената литература може само да ви обърка, да решите че живеете в Окръг 13 на Панем, в АнкхМорпорк или пък в Макондо. Или да си въобразите, че Земята е гигантски компютър, създаден от някакви извънземни, за да даде отговор на някакъв въпрос или да измисли въпроса на някакъв отговор… Полза от такива самозаблуди няма да имате в истинския живот, най-много да вземете да вържете дядо си за кестена в двора – да лае на чудноват език.


4. Четенето на книги дава основателно право на околните да ви смятат за загубеняк

Случайно някой да е свалил сексапилна мадама с помощта на книга? Не говорим за изпускането на книга върху главата ѝ. Идете при някоя, повдигнете леко очилата си тип “лупи”, намигнете ѝ и я поканете в кафенето на университета да си поговорите за Хемингуей, пък да видим дали ще се похвалите с успех. Истинските “играчи” имат други качества и познания – могат да цитират по памет последния хит на Галена, знаят кои са най-модните клубчета и фитнес зали… И най-важното – те имат пари. А от четене на книги никой не е забогатял, нали?


5. Четенето на книги е опасно за околната среда

Да си поговорим за екология. От 87 млн. кв. км гори на планетата, за последните 12 години са унищожени 1,5 млн. С това темпо след седем века на Земята няма да остане нито едно дърво. Планетата постепенно губи зеления си цвят. И всичко това – за какво?

Вместо да ползваме този ценен ресурс за пакетиране, печене, оригами, производство на банкноти, билети за мачове, тапети, носни кърпички, вестници и тоалетна хартия, ние печатим безобразно много книги. Ако по-малко хора четат, това неминуемо ще доведе до решаване на всички глобални екологични проблеми.


четенето
Електронните четци са особено опасни.

6. Четенето на книги може да доведе до безсъние, психоза, импотентност, диабет и сърдечносъдови заболявания

Всички знаят, че добрият сън ни зарежда с енергия и здраве, нали? Че сладкият сън е единственият начин за почивка на тялото и ума. А безсънието е опасно за психиката, работоспособността и дори сексуалната потентност.

Четенето на книга преди лягане, заедно със среса, депресиите, тревожността и злоупотребите със стимуланти и алкохол, е една от най-честите причини за безсъние, неспокоен сън или системно недоспиване. Освен това четенето преди лягане води до зловещи кошмари. Особено застрашени тук са тези с електронните четци. Да не говорим, че недостигът на сън води до сериозни здравословни проблеми като диабет и сърдечносъдови заболявания.


7. Четенето на книги ви приближава с една стъпка до окончателното полудяване

Примери има във всеки български град. Където и да отидете в родината ни, ще срещнете градския луд, който обикаля улиците и държи речи на теми: световният мир, ядрената енергетика и сами ли сме в Космоса… Всеки ще ви каже, че човекът се е смахнал от четене.

Бил умно и будно момче/момиче, редовно помагал при ваденето на картофите и пръскането на лозето, но после взел да чете много и съвсем логично – откачил. И не само от прекаляване със специализирани научни четива може да ви застигне лудостта, а и от художествена литература. Достоевски например. Прочетете Престъпление и наказание и току виж сте почнали да трепете невинни бабички по домовете им.


8. Четенето на книги крие опасност от травми на пръстите, китката и херния

Редовното разгръщане на страници, държане и носене на дебели книги крие опасности, които учените съветват да не подценявате. Сред честите травми са охлузване на пръстите, открити порезни рани вследствие на контакта с хартия, която може да доведе до значителна загуба на кръв. Да не забравяме и угрозата от изкълчване, разтягане и навяхване на ставните връзки и ставите на ниво длан и китка, както и травмите на сухожилията, мускулите и нервите.

Освен да станете негоден за селскостопански труд (помислете за родното производство, моля!), при липса на лечение можете един ден да се събудите в някоя болница с ампутиран крайник! А по отношение на хернията – вдигнете Клетниците в едната ръка и Атлас изправи рамене в другата и не само ще разберете какво му е било на горкия титан Атлас, а и ще ви се наложи да се превърнете в клетници под скалпела на някой роден хирург.


четенето
Бъдете достоен пример за подражание на децата си.

9. Четенето на книги е лош пример за вашите деца

Бъдете добър модел за подражание, съветват детските психолози, ама кой ли им обръща внимание… Децата се учат на поведение, гледайки родителите си и начина им на държание. Когато по цял ден стоите разплути на фотьойла с книга в ръка, в какво очаквате да се превърне вашето дете?

Преди да отворите книга пред детето, знайте, че сте постоянно наблюдавани от него и че след време и то ще свърши като вас. Слава богу, че благодарение на състоянието на българското образование, желанието за четене се убива в най-ранна детска възраст. Да види Мураками, че и училището помага за нещо!


10. Четенето на книги натоварва тазовото дъно и стимулира появата на хемороиди

Този научен факт е разкрит от немския експерт и проктолог Александер Херолд. Той доказал, че четенето в тоалетната, водещо до продължително седене върху чинията, натоварва тазовото дъно и стимулира появата на хемороиди. Хемороидите са често срещан проблем – една трета от хората над 30 години и половината от хората над 50 години страдат от тях. Затова Херолд съветва хората да използват тоалетната само по предназначение и да не се заседяват там дълго, разгърнали любимата си книжка.


Още разкази, есета и сатирични текстове от Николай Терзийски можете да намерите на страниците на блога му – ТЕРЗИЛЪЦИ

Вижте и някои “съвети” за това как да разкараме приятел за няколко дни

6 КОМЕНТАРА

 1. А без четене ли се завършва университет или само с преписване? Четенето може само да те подобри. Предполагам, че статията е хумористична.

  • Точно така, Веси! Хумористична е от първата до последната дума, разбира се! 🙂

 2. :)))) четенето води до абнормно развиване я на въображение, я на мисловна дейност :)). Може и антисоциален да станеш. Докато другите разпалено коментират хранителните проблеми на участниците във “вип” брадъп да се почувстваш изолиран , незапознат с “елита” и доста не на място :))).

 3. Аз имам само една забележка. Аз съм от тея “не четящите”. Никога не съм си поставял за цел да разубеждавам хората които четат. Кефи ги, четат си.
  Не мога да разбера вас какво ви чопли от вътре, че да ни убеждавате нас, че трябва да четем? Къв е тоз зор? И то основно тези от вас които се изживяват като списвачи, най-им е болно, че някой не иска да им прочете творенията.
  Имам приятел който се изживява като писател. Сигурно се справя добре, няма как да знам понеже не съм чел нищо негово, освен едно кратко разказче. Сърди ми се, че не чета. Какви ли не обяснения ми дава, защо трябвало да се чете. Еми не искам, толкоз! Аз не съм тръгнал никого да убеждавам да спира да чете, защо някой трябва мен да ме убеждава, че трябва да чета?

  Да не говорим, че повечето хора около мен започнаха да четат като наближиха трийсетака, нещо много модерно стана. Аз пък съм чел от 4 годишен та чак до трийсетака, изчел съм всичко което ми се е сторило интересно. Просто вече не намирам нищо интересно, последните книги които хванах ми бяха толкова пошли, че дори не ги и довърших (За информация, книга на Харуки Мураками, който уж е гоуем писател – е да ама не). Не ми е интересно вече, не ме интересуват размислите на някой писател който ми е съвременник. Не ми е интересно по никакъв начин.

  А иначе си чета техническа литература, проекто-документация и тн. Няма да забравя буквите спокойно!
  Дразни ме когато някой почне да ми обяснава колко губя като не чета и как това обогатява човека. Повечето от тези хора не са прочели и една десета от това което аз съм прочел, и до края на живота си едва ли ще стигнат и половината на прочетеното от мен. Обаче факта че те в момента четат, а аз не – ги кара да изпитват някакво странно превъзходство… Чак ми иде да им свия книжките на руло и да им ги натикам у задниците.

  • Г-н Ставрев, от написаното от Вас оставам с обратно впечатление – че сте човек, който ЧЕТЕ. 🙂 Техническата литература също е литература. И за 26-те години стаж като четящ, сте “навъртели” доста заглавия. Аз, например, чета специализирана литература. Време за художествена ми оставя рядко. Но се приемам като четящ човек. Такъв на когото му е интересно да научава нови неща, любознателен е към света и не открива смисъла на живота единствено в сериалите, игрите на телефона, цъкането във Фейсбук и т.н. Но щом за други смисълът е там – нека продължават, техният живот си е техен. Така и авторът на този текст – той си пише за него. Пък който иска да (го) чете – да чете. Право на личен избор! Поздрави!

Отговор