Тарпаните – дивите коне на България, герои във филм

0

Тарпаните са изчезнала порода коне, които неотдавна бяха разселени в България. Именно те са главните герои в нов документален филм, наречен TARPAN: Repainting An Ancient Picture (ТАРПАН: прерисуване на древна картина). Филмът е заснет от американките Джен Милър и Софи Диа Пегрум, които работят върху него повече от година.

Това е вторият от поредицата филми на компанията Horsefly Films, които представят редките породи коне по света. Мотото на Милър и Диа Пегрум е Историята на човека е история на коня.

Тарпанът, познат още като Евразийски див кон, е праисторическа порода, обитавала земите от Южна Франция и Северна Испания до Централна Русия. В природата

тарпаните изчезват в периода 1875-1890 г.

Последният женски индивид е убит по погрешка, при опитите му да бъде заловен.  Последният екземпляр, за който се предполага, че е бил от този вид, умира в условия на плен в Русия през 1909 г.

режисьорки
Режисьорите на филма Джен Милър и Софи Диа Пегрум.

В началото на 30-те години започват първите опити да бъде създадено подобие на тарпаните. Това става чрез селективно кръстосване с домашни породи, които са запазили голяма част от гените на праисторическите си събратя.

Този “модерен” тарпан е известен като “коник полски” (от полски език – “коник” – малък кон) и е успешно заселен в Холандия преди повече три десетилетия. В последните години “коник полски” вече живее и в България.

Вижте още: Пеликани извън Сребърна

тарпан
Единствената известна снимка на тарпан, 1884 г.

Първите дванадесет “модерни” тарпани са докарани у нас през септември, 2011 г. от холандската фондация ARK и заселени успешно в Източните Родопи. Миналата година второ стадо от 35 коне е заселено в същия район.

“Чрез работата ни научихме, че

има повече от 600 породи коне в света, които са застрашени

от изчезване”, обясняват режисьорите Джен и Софи – “Повечето хора никога не са чували за тях и идеята ни е да създадем филмова библиотека, за да обучим обществото и да хвърлим светлина върху тези породи, в опит да ги запазим за бъдещите поколения.”

тарпаните
Възстановка на окраската на тарпан.

Филмът TARPAN: Repainting An Ancient Picture беше показан в рамките на нюйоркския Equus Film Festival, първият в света фестивал за филми за коне, в средата на ноември, 2014 г., където спечели награда за най-добър късометражен филм. Авторите на филма планират да организират серия прожекции в София, както и в Родопите.

Филмът TARPAN: Repainting An Ancient Picture може да бъде закупен на DVD от сайта на Horsefly Films.

Вижте още: Липица, където световната аристокрация избирала жребците си

Отговор