На Цветница гоним болестите надалеч

Как празнуваме този празник в различните части на България

Цветница
Цветница.

Цветница е християнски и народен празник, който се почита както в православната, така и в католическата и протестантската църква, като деня на влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Винаги се пада в неделята преди Великден и на следващия ден след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Вая (Вайа) или Цветна неделя. В някои райони – Куклинден.

Според традицията на Цветница всеки трябва да си вземе осветена върбова клонка от Църквата – за здраве на цялото семейство и

да държи злото и болестите надалеч

Клонката се закачва на видно място в дома или на външната вратата и трябва да се пази в продължение на 1 година. Тази традиция се спазва до ден днешен във всички краища на България. Има градчета и селца, в които на този празник се извършват и други народни обреди и обичаи.

За вас събрахме най-интересните факти за Цветница:

Цветница
Цветница се празнува седмица преди Великден.

В някои райони на България се прави т. нар. Кумичане. Лазарките, които предния ден са обиколили всички къщи, се събират край най-близката река или поточе. Всяка от тях носи специален обреден хляб (наречен “кукла”) и венец от върбови клонки. Те се поставят върху дъска и се пускат във водата. Момичето, чиято дъска стигне най-далече, става “Кума” и повежда хоро до дома си. “Кумата” според вярванията ще се омъжи първа – преди останалите момичета от групата.


Въпреки строгия Великденски пост – на Цветница се разрешава да се яде риба.


В североизточната част на България на този ден се правят церемонии на гробовете на близки и роднини. Хората вярват, че на Цветница мъртвите “разпускат” (душите им излизат от гроба) и очакват техните близки да им донесат различни дарове. Носят се храни и напитки, но задължително върбови клонки и сено. След отдаването на почит – сеното се пали, а клончетата се оставят на паметника на починалия.


Цветница се смята за момента, в който идва пролетта и бележи зараждането на нов живот след дългата зима.


Има вярвания, че върбовите клонки от празника могат да помогнат, ако през годината има пороен дъжд и гръмотевици. Тогава жените ги изнасят навън и изричат тайнствени думи и молитви, като гледат нагоре към тъмните облаци.


Дес имен ден празнуват всички носещи имената Цветан, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Върбан, Върбинка, Калин, Калина, Росен, Росица, Иглика, Маргарита, Ясен, Роза, Ружа, Теменужка, Явор, Виолета и всички останали хора с имена на цветя и дървета.


Вижте още… Цветята, които красят книгите и блоговете

Отговор