Непознатите фотографии на Костика Аксинте

0
Костика Аксинте
Снимките на Костика Аксинте са истинско богатство.

Разяждащата се фотографска емулсия протяга хищни пипала към лицата на двойката от снимката по-горе, опитвайки се да заличи спомена за съществуването им. Но въпреки това погледът им остава все така силен, сякаш те отказват да бъдат забравени… Фотографията е дело на Костика Аксинте – малко познат румънски фотограф от малкия, но оживен град Слобозия, столица на окръга Яломица, Румъния.

CA_20131125_021-crop
Костика Аксинте през 30-те години.

Аксинте е предимно портретен фотограф и снима почти всичко – сватби и погребения, войници, завърнали се или отиващи на фронта, влюбени двойки, селяни с животните им, акробатите от пътуващ цирк…

Фотографиите му са безценни свидетелства за живота в Румъния

между двете световни войни.

Аксинте е роден през 1897 г. в село Периети и участва в Първата световна война като официален фотограф.

Circari
Циркаджии, 30-те години.

През 1920 г. отваря студио в центъра на Слобозия, наречено Foto Splendid Acsinte. Въпреки че студиото на Аксинте е разрушено малко след като се пенсионира през 1960 г., той запазва всичките си фотографии до смъртта си през 1985 г. Тогава семейството му ги дарява на Музея на окръг Яломица.

Inv. 778, Familie cu vițel DAM by IDimager http://www.idimager.com/WP/?page_id=20
Семейство с кравата си, 30-те години.
Наследството на Костика Аксинте е повече от богато.

То включва повече от 5 хил. стъклени плаки, както и немалък брой 35 мм филмови негативи.

За съжаление днес една голяма част от него е в незавидно състояние и е въпрос на време преди времето да го разруши безвъзвратно.

Înmormîntarea unui copil, 1938
Погребение на невръстно дете, 1938 г.

Преди няколко години Цезар Попеску, страстен фотограф, който работи в Музея на окръг Яломица се заема с нелеката задача да дигитализира архива на Костика Аксинте, за да го съхрани за бъдещите поколения.

Grup cu covoare
Група момичета пред ковьор, 30-те години.

Работата е трудоемка и изисква доста средства. Ето защо преди време Попеску организира краудфъндинг кампания чрез сайта Indiegogo, която за съжаление не успява да събере необходимите за дигитализирането средства. Това не отказва Попеску, който и до ден днешен продължава с дигитализирането на архива.

Посетете официалния сайт на архива на Костика Аксинте и не пропускайте да разгледате сканираните до момента фотографии във Flickr.

Още по темата… Мистериозната Вивиан Майер

Отговор