АЛФ, осемте стомаха на извънземните и котката като мечтана храна

0
АЛФ
АЛФ

Всички, които са имали телевизори през 90-те години, знаят кой е АЛФ. Смели са се на забавните му шеги, безбройните опити да изяде котката на семейство Танер, закачките със съседите Ачмонек и мъдрите обобщения за човешкия род.

АЛФ е абревиатура от Alien Life Form (Извънземна Форма на Живот). Симпатичният чуждоземец Гордън Шамуей, който идва от далечната планета Мелмак, е роден няколко месеца след музикалния гений Моцарт – на 28 октомври 1756 г.

Мелмак е едно доста необичайно място (преди да експлодира, разбира се).

АЛФ
АЛФ

Небето там е зелено, а тревата – синя

Слънцето пък е лилаво, разказва с тъга по родната си планета симпатичният космат извънземен с осем стомаха и ужасно голям апетит.

Сериалът се снима 4 години – от 1986 г. до 1990 г. Екипът на АЛФ заснема 99 епизода, като три от тях са с продължителност от 1 час. Дългите епизоди са разделени на две части, което прави общо 102 серии.

АЛФ се превръща в истинска сензация сред телевизионните зрители, а в края на 80-те компанията Marvel Comics публикува комикс с култовия герой. Сериалът става страшно популярен в Германия, което е добре за филма, но не и за властите в градчето, което носи същото име. Управниците на Алф се сбълскват с необичаен, но сериозен проблем – табелките с името на населеното място постоянно изчезват. Поради тази причина от кметството са принудени да се запасят с резервни, за да реагират бързо в случай на нова кражба.

Истерията в Германия е огромна

Публикувана е книга – АЛФ – няма проблеми, чийто автор е Райнер Бютнер, а актьорът, който озвучава култовия герой – Томи Пипър, дори записва няколко музикални парчета с неговия глас.

Екипът на продукцията.
Екипът, който стои зад една от най-успешните тв продукции от миналия век.

Историите на извънземния АЛФ завладяват буквално цялата земя. Няма място, където ситкомът да не се гледа, както няма и възрастова група, която да не се забавлява с героите му. Той е толкова популярен сред децата, колкото и сред възрастните. Поради тази причина сценаристите променят посоката, в която се развива филмът. Затова макар и да виждаме АЛФ да пие бира в първите епизоди, то тези сцени са изключени в епизодите след първия сезон.

Малко известен факт е, че

шоуто е разполагало с две кукли

– една за снимки и една за репетиции (за да се пази в спретнат вид титулярът). Името на звездата е АЛФ, а на резервата – РАЛФ (от Rehearsal Alien Life Form.”

Пол Фуско с куклата АЛФ
Пол Фуско с куклата АЛФ

Всъщност човекът, който стои зад АЛФ – и зад идеята, и зад куклата, на която заема гласа си, се казва Пол Фуско. В случаите, когато се налага да снимат Гордън Шамуей в цял ръст, е използван костюм, в който влиза унгарският актьор Мичу Мецарош (висок 90 см.). Преди да получи положителен отговор за реализиране на идеята си от телевизионната мрежа NBC, Фуско я предлага на Дисни.

С година по-старата от него актриса Ан Шедийн всички добре познаваме като Кейт Танер. Докато се снима сериалът Ан забременява. Така в сценария на филма и къщата на Танерови се появява нов герой – бебето Ерик.

В образа на Уили се превъплъщава актьорът Макс Райт. След като снимките на сериала приключват, той преживява няколко трудни периода. През 2000 г. е арестуван, защото кара в нетрезво състояние, а по-късно жълтата преса публикува снимки, на които се вижда ясно как най-добрият приятел на АЛФ пуши кокаин.

Майтап, бе Уили, но това е реалността!

И макар АЛФ да жъне невероятен световен успех, никой от актьорите, изиграли главните роли, не успява да достигне други професионални висини. Андреа Елсън, която познаваме като дъщерята на Танерови – Лин например, е ангажирана и в други култови сериали като Стъпка по стъпка и Женени с деца, но ролите ú са второстепенни и тя остава някак извън светлините на прожектора.

Същото се случва и с Бенджи Грегъри, който изигра симпатичния Браян. Всъщност истинското име на актьора е Бен Херцбергер.  А в биографията му са вписани няколко години опит в американската армия.

Lifebites.bg ви предлага да си припомним някои от най-забавните моменти от този култов сериал на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА:

Отговор