Проект “Завръщането на великите” – Ботев, Вазов, Яворов и други

Дарин Маджаров и Катя Тодорова Снимка: Dimitar Chilov Photography

Спомняте ли си Дарин Маджаров, за когото ви разказахме преди известно време? Той е създател на един от най-посещаваните образователни сайтове в България – Уча.се. Платформата има за цел да помага на учениците да получават нови знания, докато се забавляват.

В отговор на противоречивите дебати за оставането на класически български литературни произведения в училищната програма и евентуалния риск те да изпаднат от учебниците, екипът на Уча.се стартира нов проект, наречен Завръщането на великите.

Ние решихме да обърнем внимание на някои от най-значимите ни творби по един нов, изненадващ и много вълнуващ начин, защото вярваме, че те са най-голямото ни литературно богатство“ – казаха от екипа на платформата.

Какво представлява проектът?

Завръщането на Великите е поредица от видеа, които представят вечните произведения на Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов и др. през разтърсващия прочит на българския актьор Янко Лозанов.

„Когато започнаха “скандалите” с творбите по литература, седнах и помислих какъв всъщност е проблемът. Вместо да се включа в говорилнята, реших с колегите ми от Уча.се направо да действаме. По просълзените погледи на учениците във видеата разбирам, че сме направили нещо много голямо! Не трябва да подценявате учениците… Когато информацията им се поднася по интересен за тях начин, учениците разбират и се вдъхновяват“, казва Дарин Маджаров.

В проекта са включени още

гениални и неостаряващи творби

като: Опълченците на Шипка, На прощаване, Под игото, Хаджи Димитър, Две хубави очи, Да се завърнеш в бащината къща и  други. В момента е реализирано представянето на произведенията по литература за 11 клас, но предстои заснемането на клипове също и на тези за 10-ти и 12-ти клас.

Уникалните изпълнения на Янко Лозанов можете да откриете тук.

Не забравяйте да се регистрирате, за да можете да гледате свободно видеата, в противен случай ще виждате само трейлъра към клипа.

Свързахме се със създателя на Уча.се – Дарин Маджаров и маркетинг визионера на платформата Катя Тодорова, за да им зададем няколко въпроса за новата инициатива. Вижте какво казаха те специално за Lifebites.bg:

Веселият екип на Уча.се
Веселият екип на Уча.се

Защо е важно да помним тези класически произведения, а учениците да имат достъп до тях?

Катя: Тези най-големи класики на българската литература са част от нашата история, нашите ценности, възпитанието ни като личности и нация. Помагат за самочувствието ни като българи. Припомняме си какви велики българи са правили изключително грандиозни неща. България е минала през много трудности и винаги е оцелявала. Винаги българите сме намирали начин да се справим с всякакви ситуации. Точно това се отразява в класическите произведения и те трябва да ни дават огромна смелост, че сме много значима част от света. Ето защо ние от Уча.се решихме, че ще покажем по един нов и вдъхновяващ начин тези произведения в проекта Завръщането на Великите. Така учениците ще имат свободата да запомнят и запазят всяко едно от тях, което докосне сърцата им. В Уча.се вярваме, че всеки урок в училище – представен по интересен начин, на разбираем език, вдъхновяващо и специално за учениците – за тях не е труден и нежелан, а напротив – запалва ги да искат сами да знаят още и още. Изгледаните над 14 500 000 пъти видео уроци в сайта също го доказват.

1098249_602804266429696_1522419219_n

Ако част от тези текстове излязат от учебния план, какво биха загубили българските деца, а и всички ние?

Дарин: В училище се изучават над 100 от класическите български произведения. Нека да си го кажем простичко… Не съществува някаква перфектна, магическа, съвършена учебна програма. Всъщност, ако даден материал не е поднесен атрактивно, интересно, вдъхновяващо, то тогава и най-готините неща ще изглеждат скучни за учениците. Ако тези 100 произведения не са поднесени на разбираем език за учениците, няма никакво значение те дали ще са 150, 80 или 5. Нека експертите да преценят кои трябва да се учат. Просто нека да ги поднасяме подходящо за учениците. Това е много по-важно! Те разбират много добре и са много умни. Проблемът е в нас – възрастните. Ние не намираме правилния път към тях.

В този свят на технологии и интернет, успяват ли тези стари текстове да развълнуват децата и каква беше мотивацията ви да ги представите по този нетрадиционен начин – с участието на актьора Янко Лозанов?

Катя: Сълзите и емоцията в очите на някои ученици смятам, че са точният отговор. Янко Лозанов е изключителен талант. Той “гори” в българската литература и се старае да я покаже в най-красивите й детайли. Много сме щастливи, че съвместно реализираме този нов прочит на вечните български творби!

ucha_se_1

От екипа на образователния сайт изказаха специални благодарности на учениците от 137 СОУ “Ангел Кънчев” в София, които са участвали в снимките за проекта.

Ето и няколко коментара за Завръщането на великите на потребители, регистрирани в сайта на Уча.се.

Иво (студент): „Най-великото и вълнуващо българско стихотворение! Силно се надявам идеите на тази творба да бъдат разбрани от учениците. Защото само така младите поколения биха осъзнали колко всъщност струва България за нейния народ и какво означава да съхраниш и да браниш това, което си, това, в което вярваш.“

(за видеото на На прощаване)

Vili58 (учител): Невероятно вълнуващо изпълнение!

Теодор (ученик): Страхотно

Ана (ученик): Невероятно изпълнение! Поздравления! 

(за видеото на Елегия)

Boris (ученик): Арменци ми е едно от най-любимите Яворови произведения, а прочитът на Янко Лозанов е … нямам думи!!! Невероятен! Въздействащ! Настръхващ! Изключителен! Браво!

(за видеото на Арменци)

А какво е вашето мнение за проекта Завръщането на великите можете да споделите с нас в полето за коментари отдолу или на нашата Фейсбук страница.

2 КОМЕНТАРА

  1. Поздравления за Уча.се, за целия екип от ентусиасти,които не затворихте очите си пред проблемите на българското образование ,видяхте го такова ,каквото е и започнахте със „Завръщането на великите” по един ВЕЛИКолепен начин,съчетан с невероятните изпълнения на Янко Лозанов. Очакваме в най-скоро време да ни зарадвате и с произведенията по литература за 10-ти и 12-ти клас!

  2. Поздравления за Уча.се, за целия екип от ентусиасти,които не затворихте очите си пред проблемите на българското образование ,видяхте го такова ,каквото е и започнахте със „Завръщането на великите” по един ВЕЛИКолепен начин,съчетан с невероятните изпълнения на Янко Лозанов. Очакваме в най-скоро време да ни зарадвате и с произведенията по литература за 10-ти и 12-ти клас!

Отговор