Йоан XII: Най-младият, безбожен и похотлив папа

Истинската история на Папа Йоан XII е много по-скандална от сюжета на филма "Младият папа".

Аналогията, която вероятно веднага ще ви хрумне е с образа на Джъд Лоу в един от най-новите сериали на НВО – Младият папа. В него актьорът играе именно млад духовник със съмнителна репутация. Но как бихте реагирали, ако ви кажем, че историята помни един истински съществувал такъв и, че неговата лоша репутация в пъти надминава заложената в холивудския сценарий? Неговото име е Папа Йоан XII.

Роден е около 937 г. и е най-младият човек, възкачвал се някога на Светия престол. Той застава начело на църквата (и на Папската държава) преди повече от хиляда години – в края на Х век. Съществуват спорове относно точната му година на раждане. Но едно е сигурно – когато става папа, Октавий (както е светското му име)

Папа Йоан XII
Портрет на Папа Йоан XII.

е просто един тийнейджър

И странно или пък не – младежът се държи точно като такъв. Независимо от високия духовен сан, с който е удостоен. Обвиняван е в нелоялност и развратничество. Извършвал е различни измами и е сключвал  тайни “пактове” зад гърба на доскорошните си съюзници… Но да караме поред.

Още самото назначаване като папа на Йоан XII вече е прецедент и нарушаване на правилата. Причината: Правилникът повелява новият папа да бъде избран и назначен чак след като старият почине. Само че влиятелният му баща Алберих II заставя духовенството много по-рано да се закълне, че ще сложи сина му на този пост, когато дойде време да се избира новият папа. Така и става. На 16 декември 955 г.

Папа Йоан XII получава папската тиара

и става глава на римокатолическата църква.

Джъд Лоу
Образът на Джъд Лоу в Младият папа се доближава до истинската история на Папа Йоан XII.

Година по-рано обаче, на около 17-годишна възраст, бъдещият папа е наследил и длъжността на баща си като патриций на Рим. Той е провъзгласен за принц на Рим. Така почти едновременно Октавий завзема двете основни власти в Папската държава. Той не е първият пример за съвместяване на светската и духовната власт. Много хора по това време го правят. Но със сигурност е първият, на когото правото на власт се отразява толкова пагубно.

Съвременници на Папа Йоан XII свидетелстват за

множество недопустими прегрешения

извършвани нееднократно от младия папа. Те са описани в  т.нар. Patrologia Latina (За латинските папи). Октавий е определян като груб и безнравствен човек, който опетнява репутацията на папския престол със своите пороци и престъпления. Сред най-големите обвинения към него църковните служители отбелязват:

 • невзимане на причастие стриктно и както повелява канонът;
 • ръкополагане на дякон извън църквата (и за да сме още по-точни – в конюшнята);
 • взимане на подкуп за назначаването на определени хора като епископи и на други важни църковни длъжности.

Казват още, че Папа Йоан XII превърнал църквата буквално в бардак! Имал многобройни връзки и контакти с жени – женени, разведени, вдовици, моми… И дори с любовницата на баща си.

Но обвиненията към него не спират дотук. За Папа Йоан XII разказват също, че ослепил своя изповедник Бенедикт, вследствие на което той умрял. Че безмилостно

кастрирал и след това убил кардинал-дякон Йоан

И също, че е носил стрели, препасвал меч и ходил със шлем и ризница, което е напълно в разрез с духовните правила и догми. И на последно място, но не и по важност, съвременниците му описват как Папа Йоан XII вдигал наздравици с Дявола. Играел на зарове и призовавал различни демони да му помагат. Не почитал литургиите и не се кръстел.

Звучи невероятно описанията по-горе да се отнасят за духовен човек, камо ли за папа. Но това била самата истина. “Имало е много отвратителни папи, но той със сигурност е този с най-лошата репутация” – заявява Кен Пенингтън, професор в Католическия университет на Америка пред списание TIME.

Папа Йоан XII
Папа Йоан XII е най-лошият папа, избиран за това място някога.

Освен всичко изброено дотук, самият Папа Йоан XII повежда битка срещу двама италиански дука, за да отвоюва изгубени преди време територии, принадлежали на Папската държава. А това е истински

погром за папския му пост

Военните действия на Октавий обаче завършват без успех, тъй като армията му се нуждаела от много по-голяма мощ, за да успее. Именно това го довежда до може би най-големия му момент като папа. През 962 г. той коронясва германския крал Ото I като Император на Свещената Римска Империя. В замяна на отдавна жадуваната титла, Ото се заема да защитава Папската държава от нахлуващия вече на територията ѝ италиански крал – Беренгар II.


Вижте още: Швейцарската гвардия: Супер охраната на папата


Благодарение на съюза си с него, Папа Йоан XII успява да възкреси Свещената Римска Империя. А това е едно от немногото добри неща, случили се по време на неговото управление. Второто, което можем да посочим е, че той става едва вторият папа, сменил светското си име с духовно. Но след него тази традиция се запазва и до днес.

Той не е бил най-възхитителният папа” – казва Пенингтън – “Всъщност, вероятно е бил един от най-лошите, които са живели някога, но не е бил глупак.”

Сключената сделка между Ото и Йоан, обаче не продължава дълго. След по-малко от година

най-скандалният папа в историята

се съюзява със сина на италианския крал зад гърба и срещу немския си сподвижник. Твърди се, че в края на живота си Папа Йоан XII искал да поднови отношенията си с Ото I, но бил изпреварен от смъртта. Той умира на 14 май 964 г. – едва 27-28-годишен. Според легендата получил сърдечен удар, докато бил в леглото с омъжена жена.

Дали е така, не можем да кажем със сигурност. Но предвид изброените по-горе факти и несравнимо скандалната репутация на папата – твърдението най-вероятно е истина. Вярваме, че картинката около образа на най-младия, безбожен и похотлив Папа Йоан XII вече е малко по-ясна за всички.

И макар да знаем, че зад стените на Църквата не винаги всичко е толкова чисто и свято, колкото би трябвало да бъде, знаем още, че едва ли някога е съществувал и ще се намери достоен конкурент по лоша репутация и неизпълнение на духовния дълг от него. А Джъд Лоу, както се казва съвсем по нашенски – “Пасти да яде!”.

4 КОМЕНТАРА

  • Привет, Зорница! Темата на текста е действителна, историческа личност – Йоан XXII – не сериалът или неговият главен герой. Но ако бихте искали да сполети мнение за него или дори да напишете текст – редакцията е винаги готова да публикува подобен материал. Поздрави! Вероника Лазарова, гл. редактор

   • Здравейте, Вероника! Много харесвам страницата и останах неприятно изненадана от посоката на сравненията в този материал, за това и си позволих да коментирам. Ако подредя мислите си за “Младия папа” ще Ви ги изпратя.
    Поздрави!

Отговор