Челопек – първото село на книгата в България

Челопек
Мария Дончева на посещение в Реду, първото село на книгата в континентална Европа.

Село Челопек се намира на 6 км от Враца, в полите на Врачанския Балкан. В него е родена баба Пена – прототипът на Баба Илийца от разказа Една българка на Иван Вазов. Но днес Челопек освен като родно място на голямата българка е на път да се сдобие с още една титла – първото село на книгата в България. За да се случи това, в китното село е нужно да бъдат отворени поне няколко книжарници (първата вече е факт), да се провеждат фестивали, работилнички и всякакъв тип други изяви, свързани с книгите и литературата като цяло. Ето какво още сподели специално за читателите на Lifebites.bg Радостина Грапльова, съмишленик и дарител на начинанието:

“Представете си, че сте в едно малко селце, сгушено в диплите на Предбалкана, прегърнато от тишина. По уличките ви срещат усмихнати хора с отворени сърца и готови за раздумка. Кипри книжарнички ви подканват да надникнете… Ползвани книги, прелиствани, прочетени, някои дори със следи от подчертани редове. Книги с душа, които размиват времето. Книги, които ви отвеждат в светове – реални, фантастични, мечтани.

Челопек
Книжарничка Извор, село Челопек.

Да превърнат красивото

врачанско селце Челопек

в такова райско кътче за почитателите на старите книги са решили ентусиазирани млади дами от Враца. Първолета Николова, Мария Дончева, Диана Йорданова и Милена Николова. Те са запленени от идеята на Ричард Буут за неговото градче на книгата Хей он Уай в Уелс и я подемат в Челопек. Амбицията им е селото да бъде поставено на картата на Международната организация на градовете на книгата. Черпят опит и от белгийското село на книгата Реду, което е първото в континентална Европа. Дамите са убедени, че това ще даде тласък на предприемчивостта на челопенци и обсъждат с тях създаването на книжарници и работилници, отваряне на къщи за гости.

През януари 2019 г. откриват книжарничка Извор, а малко след това учредяват Сдружение Книгини. За краткия период от три месеца, намират пълна подкрепа от страна на кмета г-н Тихомир Тошев и местните жители. В партньорство с читалището на селото, книгините превръщат книжарничката в средище на множество прояви  – Уъркшоп по латински език Carpe Diem. Послания от Древен Рим, представяне

Муфаса, стига!
Представянето на книгата Муфаса, стига! в Челопек е повече от успешно.

авторската книга Муфаса, стига!

на врачанката Весела Огнева, интерактивно обучение Портмонето на детето, конкурс за детска рисунка Нарисувай пари, литературно четене по случай Международния ден на детската книга. Следващото, очаквано с интерес събитие, е организираният от тях на 8 юни концерт на камерна формация TE DEUM ADORAMUS в пещера Леденика, ПП Врачански Балкан.

Цел на Сдружението е и популяризирането на българската литература сред чуждестранните книгомани. Затова се предлагат и издания на български автори, преведени на различни езици. Дарените книги, които не спират да получават, са знак, че печелят съмишленици и това ги стимулира. Средствата от продажбите ще послужат за подпомагане финансирането на нови мероприятия. Мария, Първолета, Милена и Диана приемат трудностите за предизвикателство, а на песимистично настроените отвръщат с усмивка. Начинанието им избуява и те са уверени, че Челопек ще стане първото българско село на книгата и ще привлече ценители от цял свят. Да им пожелаем успех!”

Челопек
Кметът на Челопек г-н Тихомир Тошев подкрепя инициативите на “Книгини”.

Не забравяйте –

всеки, който има стари книги и списания

може да ги дари на място или да ги изпрати с куриер на адрес:

Kнижарничка Извор, ул.”Марин Тошев” 5, обл.Враца, 3043 с.Челопек.

Може да изпратите дори много стари, овехтели книги, които ще послужат в курсовете по реставрация, организирани там.

За повече информация посетете Фейсбук страницата на Книжарничка Извор с. Челопек или тази на Сдружение Книгини.


Вижте още: Христо Блажев: Книгите като начин на живот

Отговор