Кораб-призрак плува без екипаж четири десетилетия

0
кораб-призрак
Корабът-призрак Baychimo

Всички сме чували историите за корабите-призраци. Считало се е, че те са призрачни видения, които добиват реална форма, когато достигнат до хоризонта след което бързо изчезвали. Хората вярвали, че те предвещават лош късмет.  Един такъв кораб-призрак, но съвсем истински, се носи по вълните без определена посока, без екипаж и пътници в продължение на близо четири десетилетия.

Baychimo
Дране на полярна мечка на борда на Baychimo, 1921 г.

Baychimo е 1,322-тонен товарен кораб построен през 1914 г. в Гьотеборг, Швеция. Той е с дължина 70 метра и е използван за транспортирането на стоки до Северозападните територии на Канада. След Първата световна война Baychimo е трансфериран във Великобритания като част от репарациите, които Германия трябва да плати, а през 1921 г. е придобит от канадската компания за търговия с кожи Hudson’s Bay Company и закотвен в Шотландия.

кораб-призрак
Корабът Baychimo, 1921 г.

През 1931 г. Baychimo е хванат като в капан в скования от лед Арктически океан край брега на Аляска и напуснат от екипажа. През годините мнозина успяват да се качат на борда му, но в повечето случай не са подготвени да спасят кораба или са принудени да се откажат заради лошото време. Така в следващите години

Baychimo се превръща в кораб-призрак

който продължава да се носи по вълните.

Фредерик Бърчем
Фредерик У. Бърчем, трети офицер на Baychimo, 1921

Baychimo е забелязан за последен път от моряци през 1969 г. или цели 38 години след като е изоставен. Съдбата на кораба след това е неясна.

През 2006 г. управата на Аляска започва проект, който се опитва да разгадае мистерията на Baychimo и да разбере дали той все още се носи по вълните или лежи на океанското дъно, но корабът така и не е открит.

Отговор