Да разкараш приятел за няколко дни

приятел
Как да разкараме приятел или какво да не правим, за да го задържим.

С годините трупаме приятелства. Едни се превръщат в неделима част от живота ни. Други остават в миналото. Някои хора забравяме до такава степен, че дори не си спомняме, че са съществували. А понякога с онези, които са ни важни, се държим така, все едно не ни трябват. Кого наричаме истински приятел?

Помислете и преценете. Ако смятате, че вашият приятелски кръг е твърде раздут, ето ви няколко изпитани линии на поведение, които да приложите, ако искате да разкарате някои от хората в него! Ако ли не – замислете се дали несъзнателно не ги прилагате именно при тези, на които наистина държите.

1. Критикувайте.

Критикувайте, без да се замислите. Не се ограничавайте единствено с т. нар. и модерна в днешни дни градивна критика. Критикувайте наред всяко нещо, което е направил вашият приятел. Всяка негова постъпка. Намирайте минуси на последната му прическа, мрънкайте, че е избрал да отиде на море в Гърция, вместо да остане на нашето Черноморие в името на партиотизма си, по-гадното обслужване и лоша храна.
Особено важно е да се изказвате и под постовете му във Фейсбук. Кажете му колко тъпо парче е намерил да сподели там и го светнете как по-добре да си носи мартеници и да празнува будителите ни, вместо да се маскира като последен глупак за Хелоуин и да се забавлява на един такъв езически, чужд празник. Обяснете му колко по-добре е да се ядат пържени мекици, вместо да се набиват донъти и не крийте колко не ви допада новия цвят на завесите в спалнята му. Нищо, че той, а не вие ще ги вижда сутрин и ще ги дърпа вечер.
Изобщо, постарайте се и дайте най-доброто от себе си, така че да не намерите нито една добра и позитивна дума за своя приятел! Знайте, това е особено ефективна техника за отблъскване.

2. Скарайте се, че звъни, докато детето спи.

Добре де! Кога ще се научат тези хора? Не знаят ли в кои часове на деня децата, бебета, бабите и изтощените родители спят, почиват си и събират сили?! Толкова е отвратително, дразнещо и безкрайно нетактично, когато някой приятел – близък при това – ви се обади във времето на вашата обедна дрямка. Неописуем стрес!
И още по-гадно – след като вече е нарушил личното пространство на съня ви, да ви зададе тъпия въпрос защо не сте си намалили звука или защо не сте го махнали изобщо? Ама, че нахалници има по тоя свят! Ами, ако изключите звука на телефона, как ще разберете, ако някой е коментирал снимката, която сте пуснали на малкото си слънчице, на шопската салата и чаша изстудена домашна ракия от снощи?

приятелство
На фона на въпросния приятел вие сте същински Айнщайн, не спирайте да му го напомняте.

3. Дайте му да разбере, че знае много по-малко от вас.

Има толкова хора, които не се усещат. Изобщо! Не разбират от толкова много неща в живота. А вие сте преживели, видели и натрупали такъв богат опит. Били сте на толкова много места по света! Ходили сте на екскурзия до вечния град Истанбул с ваучер от сайт за групово пазаруване. Били сте на почивка от типа всичко включено в Кушадасъ, прекосили сте цяла Европа с кола, защото вместо да отидете на бригада в Англия със самолет, сте предпочели да се комбинирате с приятели за газта.
Ходили сте да видите чичо си в Испания. И изобщо не ви пука, че разполагате с ограничени познания, защото по-важното е, че умеете да ги прилагате в различни сфери.
Затова е хубаво хората, и най-вече близките ви, да ви слушат. И да знаят, че заведението, където вие сте обядвали е най-доброто – макар и да сте сядали там за последно преди 3 години. Че боята за баня, която сте използвали при ремонта, категорично е най-качествената! Че цветът на косата ви е най-ефектен и че рецептата, по която сте сварили сладко от ягоди, е единствената работеща! Че готвите най-вкусните манджи, нищо, че често храните децата си в Макдоналдс. Изобщо, светът е пълен с мъдрост и… всъщност вие сте този свят.

4. Ако не ви вдигна от първия път, звънете отново и отново.

Или поне още 15 пъти след това. Да, след като вашият приятел не е вдигнал телефона, най-вероятно не го е чул. Затова – продължавайте да звъните, докато в един момент проклетникът го чуе и най-сетне отговори! Не, няма как да е на среща, да е ангажиран в този момент, да кара кола… Коя от тези причини е достатъчно съществена, за да не отговори на повикването ви?
Затова – атака! Звънете до припадък. Оставете и съобщение на гласовата поща. Ей така, за разнообразие. Да си знае вашият приятел колко е смотан, как трябва ди ви върне обаждането, да си смени мелодията на телефона и да си увеличи звука на апарата. Смотаняк, който губи време!

5. Кажете на приятеля си, че ви копира.

Някои хора се раждат с липса… на много неща. Усет към естетичното и красивото, вкус за дрехи и стил. Не се колебайте, ако ваша приятелка е станала блондинка на скоро, да й кажете право в очите, че го е видяла от вас! Та вие цяло лято ходите с няколко руси кичура в косите. Или пък, ако някой приятел си е купил черно байкърско яке! Е, ами как не?! Вие имате такова още от миналия век, когато сте се подвизавали в училище като стария 15-годишен рокер с неостаряваща душа. Или ако някой от приятелите ви си е купил бегония, за да разкраси апартамента си. Е! Вие имате две! Поне да беше избрал друг цвят, а не да копира толкова безочливо!

6. Припомняйте му как всичко в този живот е получил даром.

Докато вие сте се трудили здраво за всяко парче месо, което има в чинията ви, за 20-годишната си кола и дори за спалното бельо в детската стая в апартамента на вашите. Това просто не е честно и трябва да се знае. Да се изтъква всеки път и да се припомня при първа възможност.
Някои хора се раждат късметлии и това ги прави мързеливи. Родителите им купуват първата кола. След това им взимат жилище на изплащане. Издържат ги, докато учат и дори плащат за сватбата им! А вие цял живот сте се борили сам. Плащате си тоалетната хартия. Обедното меню в гадния ведомствен ресторант и затова никога не оставяте бакшиш. Бачкате здраво за парите си и затова ще вървите до откат, за да намерите кафе по 4 евро в близост до Айфеловата кула, но няма да дадете 6 за същото на смотаните жабари/ франсета/.
И така! Скофтете им деня на тия ваши приятели, родени с късмет, богати родители или далечни роднини, които са им оставили в наследство имоти в центъра на столицата.

приятел
Забравяйте рождения ден – това е много успешна техника за прогонване на приятели.

7. Не честитете рождения му ден!

Загуба на време. Дори и да знаете, че някой от приятелите ви има такъв или дори да ви е поканил на парти по случая… Той нали си знае за събитието, а и без това ще си получи подаръка, така че няма нужда да губите време в излишни любезности!

8. Изтъквайте физическите недостатъци на вашия приятел.

Подчертавайте, например, факта колко много е качил след последната Коледа. Може и да няма огледало в дома си, бедничкият, но вие имате правдива преценка. Направете му услуга, отворете му очите. Кажете му истината. Той трябва, има правото да знае истината. И, да. Не забравяйте да вметнете колко добре се чувствате откакто ходите на зумба или след като сте свалили 5 килограма с диетата на Дюкан, и как всеки срещнат ви поздравява за страхотния ви външен вид! Едва ли ще е само заради новите ви слънчеви очила или новия ви автомобил. Вие просто изглеждате добре и имате харизма.

9. Сравнявайте на глас заплатите и условията, при които работите!

Как може вие да сте учили 6 години, да бачкате като малоумен и да вземате по-малко от някой, който е завършил измислен университет (или дори не го е направил, а просто го бива в компютърния дизайн и сега работи за добри пари, при това от вкъщи). Или пък друг ваш приятел – едва избутал там няква икономика, но гаджето на майка му го уредило с работа-мечта. Сега ползва служебна кола, с която бръмчи през свободното си време и отскача до морето за уикендите, има готин служебен телефон и лаптоп… а отгоре на това взима добра мениджърска заплата. Гневът ви не бива да бъде тих и сподавен. Изразявайте го шумно, бурно и се бунтувайте открито спрямо подобни житейски несправедливости.

приятелство
Не се интересувайте от набедения за нежелан приятел.

10. Спрете да се обаждате.

Нека само той ви търси. Щом толкова много държи на приятелството ви и сте ценен за него, нека той си прави труда да ви търси и намира. Най-добре и да поема сметките ви, когато обядвате заедно или пиете кафенце. Все пак вие сте този, който отделя от скъпото си време, нека и той да жертва нещо в замяна. Накарайте го да се чувства богоизбран, като по време на малкото ви на брой срещи, в които все пак не се сте го отрязали, му обясните колко сте ангажиран, как нямате никакво време, но все пак сте ходили на уикенд до Берлин с бивши колеги.

11. Прибирайте бакшиша, който е оставил той.

Някои хора не знаят цената на парите. Затова се грижете вие. Пък на когото не му харесва, да се оправя. Вие работите от сутрин до вечер и няма как да оставите 5 лева бакшиш на тъпия сервитьор, нищо, че парите не са ваши.

12. Натяквайте колко по-добър е емигрантският живот.

Ако отдавна сте “изплували” от блатото – то напомняйте го на приятелите си, които са избрали да останат в родината. Повтаряйте им го всеки път, когато се чуете. Показвайте им снимки от последните почивки, на които сте били. Разказвайте им каква огромна количка с деликатеси пълните на седмичния шопинг в супермаркета. Натяквайте колко са глупави, че още живеят в тая кочина България. Колко са се прецакали и какви неудачници са, че все още газят калта по софийските улици, чакат като откачени по тробейлусните спирки и едва свързат двата края до заплата.

Пояснение. Тези правила за разкарване на приятели са изпитани в ежедневието. Според наблюденията на автора те дават бърз и ефективен резултат. Може да приложите всички накуп, да спазвате само няколко от тях или да си изберете едно, което да упражнявате върху избран обект дълго и упорито!

Ако не сте от хората, които искат да използват някой от тези трикове – поздравления за близките ви! Вие сте чудесен приятел! 

А ако някой ги прилага на вас – задайте си въпроса дали си струва да влагате време и енергия в контакт с подобен човек!

Вижте още: Приятелите, от които се нуждаем

5 КОМЕНТАРА

  1. що за малоумна статия O.o не виждам за нужно да се държиш гадно с някого, само защото не искаш да е в кръга ти от приятели… още не мога да повярвам, че прочетох това

    • Михаела, идеята е именно как да не се държиш с някого, ако не искаш да го загубиш… опитала съм да вложа малко чувство за хумор. Както изглежда, безуспешно. Моя вина… Вероника Лазарова

    • “Замислете се дали несъзнателно не прилагате именно тези правила при тези, на които наистина държите.
      Казано иначе – ето ви идеи какво да направите, ако искате да отблъснете приятелите си. Или пък, ако откриете, че вече използвате някои от тях – замислете се дали трябва да промените поведението си, за да не загубите ценни за вас хора!” Това е идеята – не да се държим по този начин, а да преосмислим поведението си. Опитала съм да вкарам малко ирония, но явно не ми се е получило. Моя грешка. 🙂 Поздрави!

Отговор