Най-свидното: Факти за България и българите

факти за България
Има толкова много факти за България, с които трябва да се гордеем!

“Българите бяха оня народ, който – покрай викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”. – Проф. Геза Фехер

Подбрахме за вас някои факти, свързани с татковината ни по признак “разнообразие”, с идеята да напомним на себе си и на света какво всъщност е България отвъд стереотипите и клишетата.

Не, че българинът има нужда от доза живително самочувствие. Напротив. Българинът има нужда от точното живително самочувствие, свързано със силата, устойчивостта, умствените ни възвишения (както казват в Записки по българските въстания).

За да обърнем глава към слънцето, да се влеем в духовния път (мисли на Камен Донев) и възвърнем величието си, което е отвъд материалното, пошлото, суетата, евтини хвалби от предметен характер.

Настройте сетивата си на режим “удоволствие” и се насладете на подбраните факти за България:
факти за България
България е единствената страна в Европа, която не е сменяла името си от самото основаване.

БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ

# България е една от най-старите държави в Европа и единствената, която не е сменяла името си от своето основаване. Според: Bulgarian Cultural Institute London, както и много други източници.

# Българската армия никога не е губила своя флаг в битка.

# Най-старото златно съкровище е намерено тук: Варненски Некропол (4400-4100 г.пр.Хр.).

# Рафаиловият кръст, пазен в Рилския манастир, който отнема зрението на създателя си, е дървен кръст с над 100 микроскопични сцени от Библията. Това е едно от най-изящните произведения на изкуството в света. За създаването му са били нужни 12 години, мини инструменти и две очи по-малко на монаха-майстор.

[Вижте още: Рафаиловият кръст – сърцето на Рилската обител]

Рилски манастир
Рилската обител е едно от най-важните места в България, а в сърцето й се намира Рафаиловият кръст.

# Българите са първият народ, използвал кирилицата веднага след създаването ѝ през 9-и век.

# По време на Холокоста България спасява своите евреи. Единствената друга европейска страна, която прави нещо подобно, е Дания.

ДИВИ РАЗКАЗИ

# Lactobacillus Bulgaricus – вълшебната бактерия, която придава уникалния вкус и консистенция на българското кисело мляко, може да бъде срещната само в българския въздух. (Бактерия, описана за първи път през 1905 г.)

Янко Янев
Лавандулово поле от художника Янко Янев.

# Лавандула: Преди години България е била непосредствено след лидера Франция по износ на лавандулово масло. Българското лавандулово масло е с с траен фин аромат и съвсем достоен конкурент на световните масла. А през 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция. Изравняване на великите лавандулени сили.

# 70-85% от розовото масло е родено в Розовата долина. То е съставка в повечето парфюми и разбира се – не само.

# Началото е преди 5 века, през 19-ти век сме почти монополисти на световния пазар.

# Важен факт, който рядко се споменава: освен с маслодайността си, розите трябва да бъдат запомнени и с противоерозионността си.

# Повече от една трета от територията на страната се състои от гори (към края на 2013 г. – 37,7 %, по данни на Министерството на земеделието и храните)

факти за България
Две трети от територията на България е покрита с гори.

НАЙ-СКЪПИЯТ ПОДАРЪК

# С приемането на България в Европейския съюз през 2007 г., кирилицата се превръща в 3-та официална азбука на ЕС.

# През 1976 г. ЮНЕСКО обявяват древния български календар за най-точен в света.

# Българите на световните оперни и балетни сцена са изключително ценени и популярни. Сред великите имена, които прославят страната навън, са тези на Борис Христов, Гена Димитрова, Николай Гяуров. Изящната Райна Кабаиванска стига до там да стане Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти най-популярна личност и 2 пъти музикант на годината в родината на това изкуство.

#  Народната ни музика е уникална. Неравноделните тактове имат голям превес пред равноделните. Изключително са характерни за нашата музика и затова по света са известни като “български тактове”. Те са истинско предизвикателство както за обикновените слушатели, така и за професионалните музиканти.

Валя Балканска
Гласът на Валя Балканска лети в открития Космос като послание към извънземни цивилизации. By DaznaempovecheСобствена творба, Public Domain

# Българската народна песен Излел е Дельо Хайдутин (Родопска фолклорна област) на певицата Валя Балканска е изпратена в космоса на борда на американския космически апарат Вояджър / Voyager I, като част от колекцията на най-значимите артефакти на цивилизацията – послание към извънземните. Дано го оценят по достойнство!

# Холивуд и пръстовите отпечатъци на българите по него:

  • Хари Потър – Станислав Яневски, 
  • Игра на тронове – Захари Бахаров,
  • Страстите Христови – Христо Шопов и Христо Живков,
  • Дневниците на вампира – Нина Добрев
  • и много други, разбира се…

ГЛАСОВЕТЕ ВИ ЧУВАМ

Шестият сърдечен тон. Заслуги – д-р Иван Митев.
блатно кокиче
Блатното кокиче, в което се съдържа алкалоида, от който се прави Нивалин.

Нивалин – лекарството, направено от кокичета, което се прилага успешно в различни области на медицината. Чест и почитания към д-р Димитър Пасков.

# Първите в света:

  • дигитален ръчен часовник,
  • компютъризирана система за измерване на замърсявания,
  • телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити,
  • безжичен сърдечен монитор,
  • както и множество други апарати и авторски методи.

Човекът, заслужаващ възхита за всичко това: Петър Петров, който е смятан за един от най-продуктивните изобретатели в света през втората половина на 20 век.

#Джон Винсънт Атанасов е физик, математик, инженер и изобретател от български произход, известен със създаването на първия дигитален компютър.

НИЕ, ВРАБЧЕТАТА

# Първият борец в света с 1500 победи и едва 72 загуби е българин – Дан Колов. “Чувствам се силен, защото съм българин.” / „Дан Колов е българин“- казва той.
Стефка Костадинова
Недостижимата Стефка Костадинова. Източник: http://rekordiori.com/

# Стефка Костадинова – жената с най-висок скок на планетата. На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, тя поставя уникалния си световен рекорд в скока на височина – 209 см. Този рекорд все още не е подобрен.

# Невероятният Йордан Йовчев е единственият гимнастик в историята, който участва шест пъти на Олимпийски игри.

# Златните момичета. България от години е сред най-значимите фактори в художествената гимнастика. А по времето, когато Нешка Робева беше треньор на националния отбор, доминацията беше очевидна – спечелени 14 световни първенства, 14 европейски, 5 световни купи, 2 сребърни олимпийски медала.

Да не говорим за трикратните абсолютни световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова. България е на второ място в света по медали в този спорт.

ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО

# В холивудския филм Терминалът актьорът Том Ханкс влиза в ролята на човек, който не може да напусне летището и говори български. Тази трагикомедия, режисирана от Стивън Спилбърг, е свързана с бащата на съпругата на Ханкс Рита, който е българин.

# България е една от страните с най-голямо производство на вино в света – 200 хил. тона (в топ 20). А виното е младост и щастие. Наздраве!

Кристо
Плаващите кейове на Христо Явашев – Кристо.

# През последните години един художествен похват доби особена популярност. Опаковането. Автор и най-бележит творец – роденият в Габрово Христо Явашев, известен като Кристо. Сред най-прочутите му проекти са опаковането на Райхстага в Берлин, на Пон Ньоф в Париж, както и инсталациите Портите в Сентръл Парк в Ню Йорк и Плаващите кейове в езерото Изео в Италия.

[Още по темата: Нужно ли е Кристо да говори български?]

“Опаковани” позитивно и с гордост към родното, ще сложим запетайка в този текст. Нека подобни факти се роят като пчели, както доброто в сърцата ни, както славата на страната ни из света.

Вижте още: България в чуждите очи

1 КОМЕНТАР

Отговор