Блондинки: Вицове, митове, реалност

0
блондинки
Дали жените блондинки са по-глупави от другите? Не, според науката.

Две блондинки си говорят:
– Вчера видях как сгазиха един коминочистач.
– Стига бе, вече и по покривите ли взеха да карат?!?

Със сигурност всеки от нас знае поне един виц, който обяснява колко тъпи са блондинките. Самите вицове и те не са от най-острите, разбира се. Дали обаче има основания за толкова ирония към русокосите представителки на нежния пол? Със сигурност не. Или поне според учените.

Учени от Университета в Охайо са стигнали до извода, че блондинките имат коефициент на интелигентност подобен на жените с тъмни или червени коси. И в интерес на истината – блондинската интелигентност е съвсем малко по-висока от тази на другите жени. Данните не дават основания да се заключи, че

дамите блондинки са по-умни от другите

но определено налагат извода, че най-малкото няма абсолютно никакви причини да се твърди, че са по-глупави само заради цвета на косата си. Въпреки това обаче, много често безобидните наглед вицове и шегички им създават сериозни проблеми. Защото покрай тях са се развили купища стереотипи. И тези стереотипи нерядко работят на подсъзнателно ниво. Твърди се, че нерядко те са причината на блондинки да се отказва работа, повишение или друг тип социален опит.

Преди учените в Охайо, тези от Станфордския университет също доказаха, че цветът на косата няма нищо общо с интелекта. И заклеймиха всички стереотипи в тази посока. Или иначе казано, думата блондинка от вицовете може спокойно да се замени с брюнетка или червенокоска и ще има също толкова основания за смях.

Какво си казва блондинката, след като падне в шахта?
– Ей, добре че капакът на тази шахта е отворен, иначе никога нямаше да мога да изляза.

Между другото, според Medical Daily (издание от групата на Newsweek), русите коси са втори по честота на разпространение в света след тъмните. Първата асоциация към светлите тонове на косите са сексапил и обаяние. Изследване, направено от Men’s Health показва, че мъжете са много повече склонни да окажат помощ на блондинка, отколкото на жена с друг цвят на косата. Но с това животът им не става нито по-лек, нито по-приятен. Има известно количество

рискове за здравето

пред които светлокосите хора (не само жени) са изправени в много по-голяма степен, отколкото всички останали. Светлите тонове на косата се дължат на по-малки количества меланин в тялото. Поради тази причина блондините са много по-податливи към проблеми с кожата и очите.

Според научни изследвания, ако светлите коси са съчетани със сини очи, тогава е налице много по-голям риск от развитие на макулна дегенерация на очите. За да се намали рискът, лекари и учени съветват синеоките блондинки и блондини да носят

задължително слънчеви очила

за да намалят вредното въздействие на слънчевите лъчи – една от причините за въпросната дегенерация. Освен със светли очи, много често русите коси се свързват и с по-светла кожа. А това пък носи със себе си по-голям риск от развитие на меланома (кожен рак).

И след като се разбрахме, че няма абсолютно никакви основания да се смята, че блондинките са по-глупави от брюнетки и червенокоски, да се посмеем все пак с някои вицове, създадени специално за тях. А ако и вие (като мен) сте блондинка, можете съвсем спокойно да си представяте, че вицът е с главно действащо лице брюнетка и също да се позабавлявате чистосърдечно. Защото както стана ясно, може да е с малко, но жените блондинки все пак имат една идея по-високо IQ. 

Да се посмеем с някои вицове за блондинки:

Две блондинки разглеждат снимки. Едната рекла:
– А това е дядо ми на 11 години.
– Я! Не знаех, че човек може да стане дядо на 11 години! – възкликнала другата.


17 блондинки стоят пред един бар. Минава мъж и ги пита:
– Вие какво чакате?
– 18-тата, защото под 18 не пускат.


Мъж влиза в заведение, сяда на бара до една едра изрусена жена и предлага да ѝ разкаже виц за блондинки. Дамата го поглежда настървено:
– Виж какво, висока съм 1.90 м, тежа 98 кг и тренирам бокс. Тая русата до мен е 2.10, тежи 130 кг и тя тренира. А оная до нея – 2.30 м, 160 кг, е адски добра боксьорка! Е, все още ли искаш да ми разкажеш виц за блондинки?
– А, не, не, защото

ще ми се наложи да го обяснявам три пъти


Блондинка и брюнетка гледат репортаж за мъж, който стои на покрива на една сграда и заплашва, че ще се самоубие.
– Хайде да се обзаложим на 50 долара, че мъжът ще скочи! – казала брюнетката.
– Добре – съгласила се блондинката.
След 10 минути мъжът наистина скочил.
– Ето ти 50-те долара – казала блондинката.
– Не, не мога да ги взема – казала брюнетката. – Аз те излъгах. Гледах по-ранната емисия – видях как мъжът скача.
– О, и аз я гледах, но не мислех, че ще го направи отново!


Блондинка, посещаваща курс по компютърна грамотност, казва на приятелката си:
– Утре няма да ходя на курс.
– Защо?
– Ами, казаха, че ще правим някаква таблица. То аз с линия не мога да начертая таблица, та камо ли с компютър…


На една блондинка ѝ се подигравали, че е много глупава и тя решила да си боядиса косата черна. Един ден, както си карала колата, видяла стадо овце. Слязла и казала на овчаря:
– Ако позная точно колко овце има в стадото, ще ми дадеш ли да си взема която овца си избера?
Овчарят се съгласил. Тя казала, без да се замисли:
– 54!
Човекът много се изненадал от верния отговор. Блондинката казала:
– Избирам си ей това игривото агънце.
Взела го и го понесла към багажника. Овчарят я поизгледал и казал:

– Ако позная истинския цвят на косата ти, ще ми върнеш ли кучето?


На един мъж му се повредила колата на пътя. Спрял. Пуснал аварийните. Отворил капака и започнал да човърка из двигателя. В този момент някаква блондинка спряла зад него и започнала да му свирка с клаксона. Човекът не ѝ обърнал внимание, но блондинката продължавала да му бибитка. Мъжът се ядосал. Отишъл при блондинката:
– Какво искаш? Не можеш ли да ме заобиколиш?
– Ама ти си бил много глупав, бе – сопнала се блондинката. – Как да те заобиколя, като не знам ти в каква посока ще завиеш? И двата ти мигача работят едновременно.


Вижте още… любопитни факти за човешкото тяло

Отговор