Джоел Сарторе и фотографския Ноев ковчег на Нешънъл Джиографик

0
Джоел Сарторе
Джоел Сарторе снима кайман джудже в зоологическата градина в Манхатън, Канзас.

Американският фотограф Джоел Сарторе се бори за спасяването на животните, застрашени от изчезване, като ни кара да се влюбим в тях. Сарторе работи за списанието Нешънъл Джиографик в продължение на 15 години, когато съпругата му Кейти е диагностицирана с рак на гърдата. С

три малки деца вкъщи

той си взима една година отпуска, за да се грижи за нея по време на лечението ú. Това му дава време да помисли за работата си като фотограф и да вземе някои важни решения за кариерата си.

joel-sartore-448-edit
Джоел Сарторе снима африкански пингвин в аквариума в Монтерей, Калифорния.

“Репортажите за списания идват и заминават. Но не забелязах ситуацията на застрашените от изчезване животни да се подобрява и затова помислих какво мога да направя, за да променя това”, казва Джоел Сарторе. Фотографът открива отговора докато снима животно, наречено

гол земекоп

в зоологическа градина в родния си град Линкълн, Небраска. Той решава да постави малкия бозайник на фона на дъска за рязане на зеленчуци, която намира в кухнята на зоологическата градина. Резултатът е истински професионален портрет на земекопа в в импровизираното студио.

Джоел Сарторе
Джоел Сарторе с един от моделите си.

Междувременно състоянието на съпругата на Сарторе се подобрява и тя постепенно се възстановява. Спокоен, че половинката му вече е добре, той се залавя за новата си кауза. Започва да пътува до зоологическите градини в щата Небраска, за да снима и други редки животни. С разрастването на проекта

Джоел Сарторе привлича Нешънъл Джиографик 

на своя страна и те му възлагат да заснеме серия от фотографии на животните в Америка, застрашени от изчезване. Повечето от “моделите” на Сарторе са родени и израстнали в плен и са доста кротки.

Лисици фенек. © Photo by Joel Sartore/National Geographic

“От време на време попадам на някое животно, което е наистина настъпателно и дори агресивно, но като цяло снимките протичат гладко”, обяснява фотографът.

До момента той е заснел повече от 6 хил. вида животни в 40 страни по света. Проектът му се разраства неимоверно и е кръстен The National Geographic Photo Ark (Фотографския Ноев ковчег на Нешънъл Джиографик). Снимки от него са публикувани в списанието и също така са прожектирани върху различни публични сгради като тази на ООН в Ню Йорк и Емпайър Стейт Билдинг и Ватикана в Рим. Целта е да се привлече общественото внимание върху застрашените от изчезване видове.

_92455116_976xtoughie
Фотографията на Сарторе на рядък вид жаба е прожектирана върху стените на базиликата Св. Петър във Ватикана.

Историите на някои от животните са доста тъжни. Като тази на Нола – един от последните женски бели носорози, който Сарторе снима в зоологическа градина в Чехия. Малко след снимките

носорогът умира

а след това и друг представител на същия вид в зоологическата градина на Сан Диего. Така на света остават само три бели носорози, които живеят в Кения, пазени от въоръжена охрана. Те са твърде стари, за да се размножават, но учените се надяват да създадат ембрион чрез ин витро, който да бъде имплантиран в утробата на близък вид носорог.

national-geographic-photographer-joel-sartore-photographs-a-black-stork-for-his-photo-ark-project-during-a-visit-to-fort-wayne
Фотографският Ноев ковчег на Нешънъл Джиографик и Джоел Сарторе успява да привлече общественото внимание върху проблема с изчезващите видове животни.

Сарторе се надява да документира 12 хил. вида животни и снимките му да станат източник на ценна информация за бъдещите поколения. Както и, разбира се, да предпазят от изчезване самите животни.

“Поне 75-80% от видовете, които съм снимал могат да бъдат спасени от изчезване, но хората първо трябва да знаят, че те съществуват. Трябва да се влюбят в тях и да искат да разберат как могат да им помогнат”, казва американецът.


Вижте още… кой е българинът, направил един от най-добрите любителски кадри за 2016 г. според Нешънъл Джиографик


Разгледайте някои от изумителните портрети на животни, заснети от Джоел Сарторе в галерията по-долу. И не казвайте, че не сме ви предупредили, ако се влюбите в тях.

Отговор