Хореографът Милена Велинова: Народната музика и танц са душевна терапия

Животът на една моя приятелка се промени преди две години. Започна да пътува по-често, да се усмихва повече и да говори за страшно много нови хора, с които се е запознала. Стана още по-ведър и по-слънчев човек. Какво се беше случило с нея ли? Изненадах се, когато ми сподели какво е разковничето на щастливото й битие: беше започнала да посещава школа по народни танци. Затова, когато наскоро се запознах с хореографа Милена Велинова, реагирах спонтанно: “Хайде да направим интервю и да ни разкажете повече за влиянието на фолклорните танци върху съвременния българин и децата ни!”.

Милена се съгласи с охота… Ето какво разказа тя пред Lifebites.bg за музикалната и физическата култура на младите хора у нас, за влиянието на народните танци и връзката им с душевността на съвременния българин:

DSC00436 11

Милена, как създадохте танцова школа „Модерато”?

Създадох школата през 1999 г. Първоначално беше насочена към деца на възраст от 3 до 7 години. 5 години по-късно разширих дейността си и започнах да работя и с по-големи ученици – от 1-ви до 4-ти клас. Поради големия интерес към народните танци, много работещи хора изявиха желание да влязат в залата по танци. Така се появи клуб „Модерато”. В него пристигаха чуждестранни и български студенти, които подготвях индивидуално за кандидат-студенти за Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Какви са останалите хора, които танцуват с Вас?

Това са от различни професионални сфери. Идват лекари, учители, счетоводители, инженери, администратори, художници, брокери на недвижими имоти, зам.-министри и т.н.

izbor 3

Основна част от дейността на школата ви е насочена към работа с деца. Как народните танци помагат за развитието на децата?

Народната музика и танц са душевна терапия за хората, независимо от тяхната възраст. Децата получават музикална и физическа култура; релакс и доброта; стават съпричастни и отговорни към  другите. Танците помагат за по-добрата координация на тялото, укрепват здравето им, правят децата по-съобразителни и възпитават у тях чувство за взаимопомощ.

Сцената изгражда децата в артистичен аспект. Тя им помага да бъдат по-креативни и свободомислещи. Необходими и възпитателни са народните танци за подрастващите, поддържат българския дух, а освен това са заразително позитивни и здравословни.

izbor 2

Смятате ли, че българските народни танци все още са популярни и интересни по света?

В чужбина българските танци и музика са много по-популярни в сравнение с популярността им сред родните тинейджъри. За огромно съжаление възрастта между 12 и 18 години се насочват към изучаване на чужд език и пренебрегват физическата и музикална култура.

Това е избор на българския родител

Нацията ни е застрашена от голям брой сърдечно болни и затлъстели деца. Независимо от това популярността на танците на българите расте.

izbor4

Могат ли народните танци да се впишат в ежедневието на съвременния човек като антистрес елемент?

След натоварен работен ден в големите градове хората, които са взели решение да поддържат тяло и дух чрез българския народен танц се радват на добро настроение, ведрост и сили за работа. Забравят за определено време тревожността от ежедневието.

Родени на тази земя най-голяма сила и въздействие за нас българите имат народните танци

Трудолюбието и вярата; музиката и танците; българската гайда и тъпан са средствата за щастлив живот. В залите по танци се намират приятели. Вече народните танци са част от живота на хората в България и живеещите в чужбина българи.

DSC00663

Кои са най-трудните български народни танци?

Разнообразието в стилово отношение прави танците от различните етнографски области изключителни и много красиви. Пиринската и шопската етнографски области са трудни в стилово отношение.

Темпераментни, живи и разнообразни са нашите танци, въздушни и бързи, земни и дълбоки, изпълнени с цвят и красота, даряващи любов. Сърдечен и гостоприемен е българският народ. Красиви и умни са българските деца.

Коя от всички награди и грамоти е най-важна за вас и школата ви?

През годините грамотите, наградите и плакетите са много и за различни заслуги на децата, но тази година получих награда за новосъздадено произведение от участието ни в Осмия конкурсен  фестивал за Голямата танцова награда на София, организиран от Сдружението на танцовите дейци. Може би, защото не очаквах и  бях изненадана, а и беше последната награда – тя е много ценна за  мен.

10414656_714871598609449_1380604766119195529_n

* Коя е Милена  Велинова.

Хореографката е родена в гр. Кюстендил. Започва да танцува в Пионерския дом на родния си град.

Възпитаничка е на Национално училище за танцово изкуство-гр.София. Магистър e по Хореографска Режисура от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство–гр. Пловдив.  Работила е като артист-балетист в Професионален Ансамбъл „Струма” и  Професионален Ансамбъл „Плевен”.

1998 г. започва да работи в едно от столичните училища. Малко след това напуска, тъй като намира отношението към децата за лошо, а ръководството за не достатъчно професионално.

През 1999 г. създава танцова школа „Модерато”.

 

Отговор