Време за разкази: Ю.Никифорова – Свобода или самота

0
свобода или самота
Юлиана Никифорова
Юлиана Никифорова. Снимка: Личен архив

Разказът Свобода или самота е написан от нашата читателка Юлиана Никифорова от Бобов дол. Казва, че започнала да пише като дете, после пораснала и спряла. От около година се завърнала към тази страст. “Или се вдетинявам, или помъдрявам“, допълва Юлиана. През 2017 г. пет нейни творби са включени в Алманах нова българска литература 2017. Ние вече ви запознахме и с други нейни произведения – разказите Болно време, Празник, Другар и Любов. Всичките разтърсващи и способни да извикат сълзи в очите.

От онлайн списание Lifebites.bg приветстваме всички желаещи да творят нова българска литература и поезия. С тази идея на страницата ни може да откриете рубриките Време за поезия и Време за разкази, където освен текстове на утвърдени имена, можете да намерите проза и поезия от млади български автори.


СВОБОДА ИЛИ САМОТА
Юлиана Никифорова

Свобода или самота…

Беше тиха нощ. Толкова тиха, че можеше да чуе как снежинките падат на земята. Дори вятърът се беше отказал да разрошва косата ѝ, а само от време на време повдигаше крайчето на шала, който си бе сложила.

Момичето обърна глава към тъмното небе и остави лицето си на нежната милувка на снега. Пое дълбоко ледения въздух и го остави да се разлее в нея като глътки планинска вода. Не бързаше. У дома не я чакаше никой.

Можеше да се прибере и да се отдаде на самосъжалението, да гледа сапунени сериали и да проклина самотния си живот. Да изпие бутилка вино и да плаче на любовни балади…

Или можеше да се наслади на тихата разходка в снежната вечер, да се прибере в топлия си дом вече поизморена и след горещия душ да се разхожда по халат и с маска на лицето, без да я интересува, че някой ще я види. Да си пусне приятна музика, да си налее чаша вино и да чете любима книга…

Всеки сам избира как да го нарече.

Свобода или самота…


Вижте още от Юлиана Никифорова – Празник

Отговор