Пролетни бебета в Софийския зоопарк

зоопарк
Малкият сладур Алфи от Софийския зоопарк.

Зоологическата градина в София кипи от живот. Не само защото времето навън е все по-хубаво и броят на посетителите ѝ расте с всеки изминал ден. Но и защото в Софийския зоопарк можете да срещните най-сладките и мили космати бебета, с които няколко двойки животни ни зарадваха.

И понеже новият живот винаги е вдъхновяващ, изпълващ и много зареждащ – днес в Lifebites.bg решихме да ви представим най-новите попълнения сред животинките в Столичната зоологическа градина.

Алф – маймунче от вида Свинеопашат макак

зоопарк София
Малкият Алфи стана истинска медийна звезда още от самото си раждане.

На 31 януари тази година зоопаркът се сдоби с изключително сладко и мило маймунче от вида свинеопашат макак (Macaca nemestrina), което стана истинска сензация в социалните медии и интернет. Малко след идването му на бял свят се оказа, че майката на Алф няма достатъчно кърма за неговото отглеждане и така се наложи той да бъде поверен на грижите на служители на Зоопарка – и да бъде поставен в условия, в които да получава специални грижи и да се храни с адаптирано мляко за бебета.

“Повече от два месеца след неговото раждане Алф се чувства отлично и е все така обгрижван от своите приемни родители. В момента менюто му включва както адаптирано мляко, така и плодови, и зеленчукови пюрета”

– споделиха пред Lifebites.bg от Зоологическата градина.

Алфи Софийски зоопарк
Алфи се радва на слънчевите лъчи и разучава чудесата на заобикалящата го природа

За щастие, всичко с отглеждането на Алфи протича по план и

той вече има 8 зъбчета и тежи към 800 грама

Маймунчето е игриво, любопитно и истински щастливо, особено когато времето е слънчево и той може да се препича на спокойствие и да опознава заобикалящия го свят, под зоркия поглед на служителите на Зоологическата градина.

Денонощните грижи за него ще продължат и през следващите няколко месеца. Поради високия риск да се разболее от болести, разпростанени сред нас – хората, маймунчето се отглежда под карантина в Зоологическа градина – София, като достъпът до него е ограничен” – разказа Росица Любенова, служител в Зоопарка.

Освен малкия Алф, тази година в Зоологическа градина в София се е родило още едно маймунче – от вида мармозетка на Жофруа (Callithrix geoffroyi), а съвсем скоро се очаква да се роди и бебе от вида макак резус (Macaca mulatta).

Антилопче адакс (Addax nasomaculatus)

Антилопчето адакс зоопарк София
Антилопчето адакс

Малкото антилопче се родило на 18 февруари. То е първата рожба на семейството антилопи адакс, което Софийският зоопарк получи по линия на Европейската програма за застрашени видове с цел размножаване, както и

първото бебе от този вид от няколко години насам

Таткото е от зоопарк в Нюрнберг, а майката – от Берлинския зоопарк. Родителите на антилопчето вече извеждат малкото си във външното ограждение, където всеки любопитен посетител може да го зърне.

Любопитен факт е, че бременността при антилопите адакс продължава точно колкото и при хората. Това са 9 месеца и винаги раждат само по 1 малко. Антилопите адакс са критично застрашен вид, който се среща в ограничен ареал в пустинята Сахара. В дивата природа са останали по-малко от 300 от тях!

 Ръждиво Кенгурче

кенгуру зоопарк София
Ръждавото кенгурче прегръща мама

Още едно бебче, с което се сдоби зоопаркът в София е малко кенгурче. Негови родители са двойката ръждиви кенгура, които пристигнаха у нас от Зоологическа градина Белград през април миналата година. Със затоплянето на времето малкото кенгурче все по-често излиза от торбата на майка си и може да бъде видяно от посетителите.

Малкото е на предполагаема възраст около 6-7 месеца. Въпреки, че все още е доста плахо, то с любопитство опознава обкръжаващата го среда. А когато се почувства застрашено бързо скача обратно в торбата на грижовната си майка”

– разказа пред LIfebites.bg Росица Любенова.

Интересен факт е, че кенгурчетата се раждат в почти ембрионален стадий с дължина едва няколко сантиметра и тегло от няколко грама. Те напускат за постоянно торбата на майка си в осмия месец. Но след това продължават да сучат още няколко месеца до достигане на годинка. Ръждивите кенгура са най-големите двуутробни бозайници на планетата. Те могат да развият скорост до 56 km/h и да скочат на 2 метра височина и 8 метра дължина с един подскок.

Бебета от вида Патагонска мара

Бебе - Патагонска мара
Бебе – Патагонска мара. Снимки: Зоологическа градина – София

Семейството на патагонските мари (Dolichotis patagonum) също се е увеличило и то не с едно, а с цели три бебчета. Те заедно със своите родители съжителстват в хармония и разбирателство с двойката ръждиви кенгура и тяхното бебе, с които делят едно общо заграждение. Представителите на този вид са едри южноамерикански гризачи, хранещи се основно с трева, листа и плодове. Живеят в тунели под земята или използват убежищата на други видове за подслон.

Сурикатчето Дани

Сурикати - Софийския зоопарк
Вече и това бебче е част от семейството на сурикатите в Софийския зоопарк

Любопитните сурикати също са се сдобили с нов член на своята колония. Малкото се родило през януари и се казва Дани (все още не е ясен неговият пол, уточниха от зоологическата градина). Може да го видите в зала Големи котки, терариум и аквариум заедно със семейството му. Това е

третото успешно размножаване на сурикати в Софийския зоопарк

Любопитен факт е, че в колониите на сурикатите има стройна организация и разпределение на задачите и отговорностите. Така, например, докато групата се храни – един или повече нейни членове стои на пост и дебне за опасности.


Вижте още… най-смешните снимки на животни


Ако сте любопитни да видите малките бебета в Софийския зоопарк искаме да ви издадем още една тайна – те са с няколко повече на брой от изброените тук. Така че не пропускайте при първа възможност да се насладите на слънчева разходка в дебрите на животинския свят и неговите разнообразни проявления. Ще бъде страхотно, а дотогава хвърлете поглед на още сладурски снимки на едни от най-любопитните софийски бебета в галерията по-долу!


Вижте още как отмъщават животните в зоопарка на любопитните посетители

Отговор