Как животните в зоопарка отмъщават на посетители

в зоопарка
Животните в зоопарка могат да са забавни, но и отмъстителни.

Всички сме наблюдавали подобни случки – когато животните в зоопарка се заиграват с посетителите. Изнасят им своеобразни представления или се опитват да ги “маркират” или прогонят с урината си. Знаем за случаите на наплюване от камила. А мнозина са били обект на опити за атака от страна на хищници или примати.

Животните в зоопарка могат да са забавни, интересни, но и отмъстителни спрямо досадните посетители.

косатка
Косатка от атракционния парк Маринеланд във Франция се плези на посетителите по знак на треньора си.

Лично аз веднъж с ужас наблюдавах черна мамба в огромен терариум в лондонския зоопарк, която отделеч набеляза един от посетителите – вероятно индиец. Вторачи се в него още преди да достигне нейното стъкло. Приближи се, изправена на една трета от дължината си и в момента, в който той я погледна, направи опит да го атакува. Какво не му хареса на човечеца, идея нямам. Но той като че ли изобщо не разбра, че представлява специален интерес за влечугото – разглеждаше разсеяно терариума, поглеждаше и към изправената змия, а после небрежно се завъртя и отмина.

Веднъж пък, в Швейцария, станах свидетел на раздразнението на един огромен тигър – по габарити приличаше повече на магаре, отколкото на дива котка. Висок, строен, много скоклест. Както обикаляше насам натам, изведнъж приближи решетките в близост до една малка групичка, най-демонстративно им обърна гръб и

докато се усетят ги “окъпа” с миризлива струя

Понякога уж забавните случки могат да са направо опасни. Като тази, при която тигърът Мърдок успя да се измъкне от клетката си в столичния зоопарк. За щастие тогава нямаше пострадали. Но в американския град Синсинати се наложи да бъде застреляна една от гордостите на местния зоопарк – горилата Харамбе, след като дете падна в клетката й и животното му причини леки травми (вероятно без да има намерение да го наранява).

Разбира се, имала съм и забавни случки. Един павиан в зоопарк в Германия с голяма наслада потропваше по стъклото, което го делеше от децата ми. Искаше да ги стресне явно, защото както стоеше полувцепенен, изведнъж вдигаше ръка и залепяше дланта си за стъклото точно там, където имаше малка детска ръчичка. Децата се стряскаха и огласяха залата с най-звънкия си смях.

Вижте тази колекция от подобни смешни (и не чак толкова) случки с животни в зоопарка на която Lifebites.bg попадна в мрежата:

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияКисели краставички на 150 години и други съкровища от един потънал кораб
Следваща статияБлагодарността да живеем
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор