Как животните в зоопарка отмъщават на посетители

0
в зоопарка
Животните в зоопарка могат да са забавни, но и отмъстителни.

Всички сме наблюдавали подобни случки – когато животните в зоопарка се заиграват с посетителите. Изнасят им своеобразни представления или се опитват да ги “маркират” или прогонят с урината си. Знаем за случаите на наплюване от камила. А мнозина са били обект на опити за атака от страна на хищници или примати.

Животните в зоопарка могат да са забавни, интересни, но и отмъстителни спрямо досадните посетители.

косатка
Косатка от атракционния парк Маринеланд във Франция се плези на посетителите по знак на треньора си.

Лично аз веднъж с ужас наблюдавах черна мамба в огромен терариум в лондонския зоопарк, която отделеч набеляза един от посетителите – вероятно индиец. Вторачи се в него още преди да достигне нейното стъкло. Приближи се, изправена на една трета от дължината си и в момента, в който той я погледна, направи опит да го атакува. Какво не му хареса на човечеца, идея нямам. Но той като че ли изобщо не разбра, че представлява специален интерес за влечугото – разглеждаше разсеяно терариума, поглеждаше и към изправената змия, а после небрежно се завъртя и отмина.

Веднъж пък, в Швейцария, станах свидетел на раздразнението на един огромен тигър – по габарити приличаше повече на магаре, отколкото на дива котка. Висок, строен, много скоклест. Както обикаляше насам натам, изведнъж приближи решетките в близост до една малка групичка, най-демонстративно им обърна гръб и

докато се усетят ги “окъпа” с миризлива струя

Понякога уж забавните случки могат да са направо опасни. Като тази, при която тигърът Мърдок успя да се измъкне от клетката си в столичния зоопарк. За щастие тогава нямаше пострадали. Но в американския град Синсинати се наложи да бъде застреляна една от гордостите на местния зоопарк – горилата Харамбе, след като дете падна в клетката й и животното му причини леки травми (вероятно без да има намерение да го наранява).

Разбира се, имала съм и забавни случки. Един павиан в зоопарк в Германия с голяма наслада потропваше по стъклото, което го делеше от децата ми. Искаше да ги стресне явно, защото както стоеше полувцепенен, изведнъж вдигаше ръка и залепяше дланта си за стъклото точно там, където имаше малка детска ръчичка. Децата се стряскаха и огласяха залата с най-звънкия си смях.

Вижте тази колекция от подобни смешни (и не чак толкова) случки с животни в зоопарка на която Lifebites.bg попадна в мрежата:

 

Отговор