Как беше създадена класиката Семейство Флинтстоун

0
Семейство Флинтстоун
Работничка в студиото оцветява рисунка на Фред Флинтстоун.

Всички обичат анимационната класика Семейство Флинтстоун. Макар и създаден в далечната 1960 г., в България сериалът по обясними причини започва да се излъчва едва през 1987 г. по Канал 1.

Семейство Флинтстоун е рожба на аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбара от едноименното студио Hanna-Barbera. Преди да създадат собствено студио двамата аниматори работят за Metro-Goldwyn-Mayer в продължение на почти две десетилетия работят, където създават филмите от поредицата за Том и Джери.

Актьорите озвучаващи Семейство Флинтстоун в звукозаписното студио.
Актьорите озвучаващи Семейство Флинтстоун в звукозаписното студио.

Веднага след появата на сериала за Фред Флинстоун, Барни Ръбъл и симпатичните им семейства, влиятелното списание Variety обявява продукцията за

“мастилен провал”

Зрителите са на друго мнение. Години по-късно се оказва, че Семейство Флинтстоун е най-успешният финансово американски сериал – при това за цели три десетилетия до появата на другия култов анимационен филм – този за шантавото, но симпатично семейство Симпсън (появил се на екрана на 17 декември 1989 г.)

hb-life-f
Мел Бланк (вляво) и Алан Рийд записват гласовете на Барни Ръбъл и Фред Флинтстоун.

Въпреки това Семейство Флинтстоун успява да се класира сред най-гледаните телевизонни програми. През 2009 г. заема девето място в Топ 100 за 100-те най-добри анимационни шоута на сайта IGV.

Далеч преди това да се случи, през ноември 1960 г. списание LIFE публикува статия за студиото Hanna-Barbera, вдъхновено от

невероятния успех на Семейство Флинтстоун

Фотографът Алън Грант заснема 314 снимки, които документират както работния процес в студиото, така и ежедневието на служителите му извън него.

hb-life-m
Аниматорът Карло Винчи в образ.

В крайна сметка в статията в списание LIFE са публикувани едва три фотографии, но останалите 847, които не са включени в броя, са повече от изумителни. Днес, над 55 години по-късно, те могат да бъдат разгледани на сайта на списание LIFE. На тях ще видите в детайли работата в Hanna-Barbera, малко преди да стане най-голямото анимационно студио в света.

Вижте всички фотографии от студиото Hanna-Barbera на сайта на Google Cultural Institute.


Вижте още… Уникални снимки на България от 1961 г.

Отговор