Време за поезия: Райнер Мария Рилке

0
нощ - Рилке
Време за поезия с Райнер Мария Рилке.

По пътя към нощта мечтая от Райнер Мария Рилке

Рилке
Рисунка от Леонид Пастернак Илюстрация: Public Domain,

По пътя към нощта мечтая
сънят да ме възнагради,
с целувка в тихата ми стая
челото ми да разхлади.

Копнея по звездите бистри.
Денят е малък, а нощта
огромна, с граници сребристи
На приказка прилича тя.

1896 г.

Превод: Стоян Бакърджиев, 1979

Прочетете още… Време за поезия: Ръдиър Киплинг – Ако

* Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага.

Твори основно на немски език в пределите на старата Австро-Унгарска империя. Поетът израства в семейството на чиновник от железопътното ведомство с провалена военна кариера. Нещо, което би ни се сторило странно е, че майката му години наред го облича и възпитава като момиче. Купува му женски дрехи и му прави момичешки прически.

Рилке през 1900 г.
Фотография на поета, направена през 1900 г. от неизвестен автор.

Родителите му се разделят и баща му настоява младият Рилке да навакса с мъжкото поведение и изграждането на мъжественост. Затова го изпраща да учи във военно училище. Поетът прекарва в тази непознато и сурова за него среда цели 5 години. Това е изключително травматизиращо преживяване за него.

Рилке е смазан не само физически, но и психически.

Професионалният път на поета първоначално се насочва към търговията – той се записва да учи в Търговската академия в Линц. След това се ориентира към хуманитарните науки – философия, право и история на изкуството, които следва в университетите в Прага, Мюнхен и Берлин.

Рилке обича да пътува. Посещава често Италия, Испания, Франция, Дания, Швеция и Швейцария. Именно в страната на сиренето, шоколада и банките Райнер Мария Рилке прекарва последните години от живота си. Обитава една кула в Замък Мюзо, където твори основно на френски.

Рилке си отива от този свят на 29 декември 1926 г., покосен от левкемия. Епитафията, издълбана на надгробната му плоча, е дело на самия поет.

Отговор