Остави в сърцата следи, посветено на Атанас Скатов

0
Скатов
Атанас Скатов е славен български алпинист, на когото е посветено днешното стихотворение.

Стихотворението Остави в сърцата следи, което ще прочетете по-долу,на автора Деница Петрова, е посветено на българския алпинист Атанас Скатов

Lifebites.bg приветства всички желаещи да творят нова българска литература и поезия. С тази идея на страницата ни може да откриете три рубрики, посветени именно на тези теми – Време за поезия, Време за разкази и Време за притчи. Там освен текстове на утвърдени имена, може да намерите проза и поезия от млади български автори.

Деница Петрова
Творенето на поезия е едно от най-важните неща в живота на Деница Петрова.

Деница Петрова е родена в град София. Завършва висше образование със специалност “Информационни технологии”, но поезията е по-голямата ѝ страст, която запалват литературните ѝ срещи, организирани от Евтим Евтимов. Публикувала е свои произведения в много вестници и списания, сред които: в-к Новият пулс, в-к България зад граница, списание Мечта за книга, както и в общи сборници Алманах Детски истории– приказки 2017, с приказката Рицарят и малката елфка, Алманах Вятърничави истории – 2017 поезия, със стихотворението Обича ме, не ме обича. АлманахРомантика – 2019, с разказа Зад маската на времето. А стихотворението ѝ Богинята на тюркоаза те обича влиза в книгата на Атанас Скатов Над 8000 метра ЧО ОЮ.

Публикува свои стихове и в различни интернет сайтове и блогове.

Днес ви представяме нейното стихотворение – Остави в сърцата следи, както вече споменахме –

посветено на българския алпинист Атанас Скатов

А ето и какво казва самата авторка за него:

Посвещавам в памет на човека, който ме вдъхновяваше, и продължава да го прави, на човека с огромно сърце и душа, на алпиниста Атанас Скатов, който ми даде поглед и пътека, за да изкачвам с докосване на перото върховете на планините. Човекът, който ме отвеждаше със слово до ледените приказки на белите заснежени красоти. До неземната магия на най-високите върхове. Една неугасваща искра, която запали с любов и страст към планините. Запазвам я в специално кътче на сърцето си, и която чрез всяко мое стихотворение ще оживява в мастилото на думите, написани на белия лист. Любов, към онези високи планински масиви, които са вечни, както и неговото име, което записа завинаги на всеки връх!

Той доказа, че силата на духа, може да надмогне, дори смъртта.

Зад воалите на невидимите светове, душата продължава своята мисия. Вярвам, че там сред снежните скали, отново покорява със слово, и достига още върхове. Любовта не се изгубва, щом се съхранява в сърцата. Когато оставяш толкова победи, и красота след себе си, живееш вечен живот!


ОСТАВИ В СЪРЦАТА СЛЕДИ

Отвъд очите ни и сетивата

духът ти жив е, заедно със планината

и знаем, че не си напразно тук живял

във светъл ореол оставаш спрял. 

И ще те виждаме в идеите отново, 

които ни остави с ярко слово, 

защото нямат граница мечтите

дори и невъзможните… в очите. 

Вярвам всички върхове ти изкачи

запазваме в сърцата твоите следи,

които планината не изтрива

и ще ги пази в спомените живи. 

Разчупи горе ледовете във пътеки,

които не достига лесно всеки. 

Седемте континентални първенци

смело с вяра, и любов ти затвърди. 

Десет осемхилядника следват след това, 

стопяваше подред партините в нощта

във синевата, с изгрева душата ти се сля, 

името остава ти високо на върха.


Вижте още: Време за поезия: Стихове от Деница Петрова

Отговор