Най-старата библиотека в света отваря отново врати

0
най-старата библиотека
Библиотеката Кизанат ал-Карауин съхранява близо 4 хил. древни ръкописа.

Мароканският град Фес е любима дестинация на туристите, които обичат изкуството, културата и историята. Съвсем скоро те ще имат още една причина да посетят древния град. Кизанат ал-Карауин – така се казва смятаната за най-старата библиотека в света. Тя ще отвори отново врати след реновация, продължила цели три години.

най-старата библиотека Кизанат ал-Карауин
Богато орнаментирана арка в библиотеката Кизанат ал-Карауин.

Кизанат ал-Карауин има многовековна история. Построена е като джамия през 859 г. от мюсюлманката Фатима Ал-Фихри. Тази жена използва парите, наследени от баща ѝ, за да построи джамия (месджид) с образователен център. През 2012 г. мароканското министерство на културата решава да предприеме спешно обновяване на библиотеката Кизанат ал-Карауин. Това се налага, за да се спаси огромната колекция от религиозни текстове и философски трактати, които бавно, но сигурно биват унищожавани от жегата. Реновацията на

Азиза Чауни
Азиза Чауни

най-старата библиотека в света

е поверена на мароканската архитектка Азиза Чауни. По време на работата си Чауни открива няколко тайни и неизвестни до този момент стаи в библиотеката. Сред тях е и скрит тунел, който е използван от ВИП посетителите.

След обновлението библиотеката ще запази автентичния си дух, но в нея ще бъдат направени някои технологични подобрения. Като соларни панели, нова система за отвеждане на дъждовната вода и система за контрол на влажността. Разбира се и климатик, който спомага за по-доброто съхраняване както на многовековната сграда, така и на близо 4 хил. от безценните ръкописи в нея. Към библиотеката Кизанат ал-Карауин е изградена и свръхмодерна лаборатория. В нея екип от специалисти работи по дигитализирането на всички книги от библиотеката.

най-старата библиотека
Част от колекцията от ръкописи на Кизанат ал-Карауин.

Реновираната библиотека ще бъде оборудвана с

 модерна система на заключване

работеща с пръстови отпечатъци. Според в. Гардиън някои от най-ценните ръкописи на Кизанат ал-Карауин, като например изписан на ръка Коран от XIX век, са заключени зад стоманена врата с четири ключалки, всяка от които може да бъде отключена с ключове, които се намират в четири различни човека и може да бъде отворена само, ако всичките четирима са там.

най-старата библиотека
Библиотеката е част от комплекс, който включва университет и джамия.

Ръководството на Кизанат ал-Карауин не може да постигне консенсус по един много важен въпрос – дали библиотеката да остане отворена единствено за учени, както е било досега или да бъде достъпна за масовата публика. Отварянето на библиотеката беше планирано за лятото на 2016 г. но реновирането ú се проточи във времето и се очаква това да се случи в началото на тази година.

Вижте още една библиотека като от филмите за Хари Потър

Отговор