Фидел Кастро – най-обичаният и най-мразен лидер на Куба

Фидел Кастро
Фидел Кастро завършва право, но поради политическата обстановка в родината си зарязва адвокатската професия скоро след като започва да я работи.

Историята на Фидел Кастро започва простичко.

Роден е на 13 август 1926 г. Израства като едно от 8-те деца (някои от предишни бракове) на своите родители, които се занимават с отглеждане на плантации със захарна тръстика. След като завършва училище през 1945 г., се

записва и следва право

в Хаванския университет. По това време Кастро участва в групи, ангажирани с политическото развитие на страната и в крайна сметка се присъединява към лявата Ортодоксална партия, чийто водач тогава е Едуардо Чибас.

След дипломирането си младият Фидел Кастро започва работа като адвокат в Хавана, но остава силно ангажиран с политическите събития в Куба. Става популярен с дълбоко националистическите си възгледи и своето противопоставяне срещу влиянието на САЩ в кубинските вътрешни работи. Именно това е и лайтмотивът на дългогодишното му управление години по-късно.

Фидел Кастро
Кастро е прочут по целия свят със страстта си към кубинските пури.

Фулхенсио Батиста, който завзема властта през 1940 г. чрез преврат, е признат официално от САЩ за президент. Кастро отправя срещу него тежки обвинения за нарушаване на Конституцията и други нередности, които са отхвърлени. След неуспешен преврат срещу Батиста,

Фидел Кастро е осъден на 15 години затвор

Пред съда бъдещият Първи произнася своята защитна реч, станала известна в историята под името Историята ще ме оправдае. В крайна сметка е освободен под обща амнистия, не излежава цялата си присъда и заминава за Мексико.

Завръща се нелегално в Куба през 1956 г. заедно с 80 свои симпатизанти, сред които е и небезизвестният Че Гевара. Около година и половина Кастро води всенародна агитация за вдигане на бунт срещу Батиста. Въстанието се оказва толкова успешно, че на 8 януари 1959 г. лидерът триумфално влиза в Хавана, а месец по-късно е провъзгласен за министър-председател на Куба.

Фидел Кастро печели рекорда за "личност, срещу която са извършени най-много опити за убийство".
Фидел Кастро печели рекорда за “личност, срещу която са извършени най-много опити за убийство”.

По време на своето управление Фидел Кастро превръща родината си в социалистическа държава и прави редица реформи в социалния ѝ и икономически живот. Отстоява правото на независимост на Куба от бившата ѝ държава-майка Америка и се грижи за подобряване на отношенията на страната с останалите държави по света.

Известният със страстта си към пурите кубински лидер е начело на своята страна близо 50 години – от 1959 г. до официалното му оттегляне от властта през 2008 г., когато посочва за свой наследник по-малкия си брат Раул. Фидел Кастро влиза в

книгата с Рекордите на Гинес

като “личността, срещу която най-често са били правени опити за убийство” – 638 пъти. Два пъти посещава България – през 1972 и 1976 г.

Напуска този свят на 24 ноември 2016 г. на 90-годишна възраст.

Днес Lifebites.bg ви припомня 10 от най-запомнящите се изказвания на превърналия се още приживе в легенда Фидел Кастро.

Фидел Кастро
Фидел кастро е един от най-дълго управлявалите лидери в света.

“Всяка страна трябва да е абсолютно свободна да избере подхода към икономиката, политиката и социалната система, които самата тя смята за най-удачни.”


“Винаги съм се борил за конкретни неща, за справедливост.”


“Никога не съм виждал противоречие между идеите, които подкрепям и идеите на този символ и ортодоксална фигура Иисус Христос.”


“Революцията е битка между бъдещето и миналото.”


“Никакви кражби, никакви предателства, никакви намеси! Този път  революцията е съвсем истинска.”

Фидел Кастро
Фидел Кастро

“Няма комунизъм или марксизъм, само типичен пример за демократичност и социална справедливост в добре планираната икономика.”


“Хората не сътворяват съдбата. Съдбата прави хората за час.”


“Повече от 820 млн. хора в света страдат от недохранване и 790 млн. от тях живеят в Третия свят.”


“Осъдете ме, все едно – историята ще ме оправдае.”


 “Мога да ви уверя, че моят първи и единствен приоритет е моята родина.”

 

Вижте още… Нелсън Мандела: Смелите не се боят да прощават

Отговор