Робърт Дауни Джуниър: Трудният живот на един железен човек

Робърт Дауни Джуниър

“Среден на ръст, слабичък, с матова кожа, гъста коса, красив, дори елегантен, но не твърде красив и не твърде елегантен.” Това като че ли е най-доброто описание, което някой може да направи на Робърт Дауни Джуниър.

Думите са на Рич Коен. Журналистът среща филмовата звезда преди 3 години в дома на Дауни в Малибу по повод на интервю за списание Vanity fair. Коен е щастливец. Не само защото прекарва няколко часа в компанията на актьора и успява да го разговори на теми, които

Дауни категорично отказва да обсъжда

(година по-късно излиза по средата на разговор с водещ на Channel 4, когато въпросите стават лични). Но и защото запазва мита жив – този за голямата звезда, която в реалния живот се оказва съвсем различна.

Робърт Дауни Джуниър
Робърт Дауни Джуниър

“Винаги е неудобно да срещнеш звезда лично. Някой, който си виждал само двуизмерен, като в сън, изведнъж се появява точно тук, сега, толкова истински като тази голяма буква Р на ливадата (в двора на къщата на Дауни – бел. а.). Много често този истински човек не пасва на представата ти. Разочарование. Ти си тъжен. Забелязвайки го, те също се натъжават… Но случаят с Дауни не е такъв, той успява да запази аурата от големия екран”, пише Коен.

Той успява да накара актьора да сподели. За живота, за това да бъдеш баща, за проблемите му с алкохола. “Дълбоки мисли. Вечни истини”, отбелязва журналистът на Vanity fair.

Животът на Робърт Дауни

е точно като не героите му от комиксите на Марвел, в чиито образи влиза така умело. Умира, за да възкръсне. След епична драма на разрушение и изкупление един от най-скъпо платените актьори в Холивуд смята, че си е научил урока. Или поне донякъде.

“Първата работа е да се измъкнеш от тази пещера. Много хора го правят, но не се променят. Номерът е да излезеш и да разпознаеш значимостта на агресивното отричане на съдбата си, да минеш през огъня на пещта и да се изковеш от по-здрав метал”

Робърт Дауни Джуниър
Робърт съзрява твърде рано в компанията на баща си и неговите бохемски компании.

казва Дауни.

Баща му – Робърт Дауни Старши, е известен с ъндърграунд филмите си. През 70-те години на 20-ти век той е в епицентъра на арт събитията, в които попада и невръстният му син, заобиколен от пияни творци. Майка му Елси е писателка и актриса. След развода на родителите му, Младши живее в Лондон, Форист Хил, Санта Моника и къде ли не. Присъства на

най-жестоките партита в Ню Йорк

и Лос Анджелис. Актьорската игра, както и накротиците, се появява рано и естествено живота му. Снима се за първи път във филм на баща си, когато е 5-годишен. Играе кученце. Следващата си роля получава на 7 г. Критици и публика го приветстват като дете чудо в киното, но там някъде Робърт започва да пропада в своята пещера.

Една сутрин медиите гръмват с новината, че негов съсед го е открил в леглото на 11-годишния си син. Но всичко това има предистория. Дауни се запознава с наркотиците още като дете, няколко години след като споделя първата си цигара марихуана с баща си. Тогава е 6 или 7-годишен.


Прочетете още… историята на Роби Уилямс – на върха и под него


С времето и славата този проблем се задълбочава. През юни 1996 г. актьорът е спрян заради превишена скорост. Полицаите претърсват колата му. Хероин, кокаин, крек. И незареден 357 Магнум. Изпратен е за лечение в клиника, откъдето успява да избяга, облечен в хавайска тениска и болнични гащи. Повторно бягство, за да се стигне до 1999 г. и килия в затвора.

54d5b2c451fac_-_robert-downey-jr-photo-1209-lg
След години на лечение и дори една в зад решетките, актьорът успява да стъпи на крака и да се завърне триумфално на червения килим.

“За някои хора е въпрос на възрастта. Съвсем нормално е да си обсебен от нещо за известен период от време, след което да го зарежеш. Какво кара плъховете в лабораторията да натиснат копчето с кокаина? Удивително е колко много могат да направят хората, като се има предвид колко недоразвити сме.”

Дауни предполага, че е наследил своята зависимост (и вероятно е прав, защото преди време големият му син Индио също е арестуван за притежание на наркотици).

“Беше все едно съм лапнал дулото на пистолет с пръст на спусъка и Да харесвам вкуса на пистолета.”

– разказва за тези времена Дауни. Осъден е на 3 години затвор. Прекарва зад решетките само една. Веднага след като излиза става част от Али Макбийл. Печели дори Златен глобус за ролята си в сериала, но все още продължава да живее в пещерата с демоните си. Няколко месеца по-късно, след получен анонимен сигнал, полицаи претърсват хотелската му стая в Палм Спрингс. Откриват кокаин и амфети.

Следва нов арест. През пролетта на 2001 г. е задържан, докато се мотае бос по улицата, и изпратен за лечение, а договорът му с Fox за Али Макбийл е прекратен.

“Всеки го отрязва, а той е толкова страшно талантлив”, казва Мел Гибсън, който в този момент протяга приятелски ръка и урежда роли на Дауни в по-незначителни филми. Така обаче разчиства пътя му към проект, който ще промени живота му завинаги. Този път наистина.

Робърт Дауни
Робърт и Сюзън.

Готика

Филм, в който си партнира с Хали Бери и на чиято снимачна площадка среща Сюзън Левин, вицепрезидент на Silver Pictures.

Двамата са женени от 12 г., а преди време основават своя компания. И днес животът на Робърт е такъв, какъвто винаги е трябвало да бъде – с филмов хепиенд. Със затворени в миналото демони и пороци, с порядъчното количество капризи и две деца. Всичко това събрано в къщата му в Малибу, с огромен двор, гараж – пълен с бързи и скъпи коли, с обор с кози и алпаки и онова огромно Р, което вероятно приляга да имат знаменитости като него. Красиви и елегантни, но не твърде красиви и не твърде елегантни. Честит рожден ден, Железни човеко!

Отговор