Влюбен във вятъра – замък, изваден от приказките

"Влюбен във вятъра" е сбъднатата мечта на Георги Тумпалов.

Замъкът Влюбен във вятъра в Равадиново, за разлика от други, няма зловеща история, датираща отпреди няколко века. Нито е принадлежал на някоя величествена кралска фамилия. Не е и сред най-големите в света. Той обаче по нищо не отстъпва на горе изброените и на много други. Защото той е като изваден от приказките и е една истинска сбъдната мечта.

Георги Тумпалов, неговият крал, роден в благоевградското село Марикостиново, от малък мечтае да има свой собствен приказен замък. По-късно Тумпалов става Майстор на спорта и многократен Републикански и

Световен шампион по класическа борба

През 1996 г. започва със свои средства и на своя земя строежа на величествения замък. Камък по камък Георги успява да съгради детската си мечта. Нарича своя царствен палат Влюбен във вятъра.

Влюбен във вятъра
Интериорът на замъка по нищо не отстъпва на фасадата!

Името далеч не е избрано случайно. То е вдъхновено от един истински природен феномен, характерен за мястото, на което се издига дворецът. Там духа вятър само тогава, когато има слънце. Замъкът в село Равадиново, на няколко километра от Созопол, е първият нов замък в Европа. Всяка година хиляди туристи от цял свят идват у нас, за да разгледат и отседнат в приказното място.


Вижте още: 5 приказни места в света, които спират дъха


Това, което впечатлява най-силно, е магически красивата архитектура на постройката. Въпреки че не е изградена в точно определен стил от изкуството, тя е наистина впечатляваща. Замъкът е направен от мраморизиран варовик, по пример на някои от най-известните туристически обекти в света. Освен архитектурата обаче не са за подценяване и растителният, и животински свят,  които ще откриете там.

В градината на замъка Влюбен във вятъра

има огромно езеро с лебеди, парк и параклис. Както и множество статуи, фонтани, фенери и т.н. А пауни и други животински видове се разхождат съвсем свободно из двора.

В двора на замъка можете да се натъкнете на красиви животински и растителни видове.
В двора на замъка можете да се натъкнете на красиви животински и растителни видове.

Интериорът също е необикновен. А за гостите на хотела има и безброй приключения, в които могат да се включат. Сред тях попадат логически игри – измъкване от заключени стаи, лов на духове, търсене на скрито съкровище и други. Тези, на които не им се играе пък могат да отидат на риболов, да пояздят или да си направят приказна фотосесия за спомен.

Сред стените на параклиса на палата преди време стартира мащабна патриотична инициатива. Под звуците на старинна музика всеки посетител може да

изпълни завета на Паисий Хилендарски

като препише няколко реда от неговата История славянобългарска. Готовото копие ще бъде дарено на българската църква в Одрин.

През 2013 г. във "Влюбен във вятъра" се снима холивудска приказна продукция - "Спящата красавица".
През 2013 г. във “Влюбен във вятъра” се снима холивудска приказна продукция – “Спящата красавица”.

През 2015 г. замъкът Влюбен във вятъра печели първо и второ място в категория Туристически атракцион на най-големия световен конкурс по дизайн и архитектура в Италия. Общият брой на участниците в състезанието е 18 хил. В друга престижна класация – на Комисията по туризъм в Брюксел, българският дворец се нарежда в Топ 5 на замъците в Европа.

Влюбен във вятъра често се използва като място за сватби, кръщенета и дори за декор на видеоклипове и филми. През 2013 г. холивудската компания Walt Disney заснема в замъка целия си филм Спящата красавица. Всички, които са имали възможността да се докоснат до него твърдят, че усещането е като че ли си попаднал в истинска приказка. А кой поне веднъж не си е мечтал да стане герой от такава?!

Гледка от приказното място, заснета с дрон можете да видите в клипчето по-долу.

За повече информация посетете сайта на Влюбен във вятъра или официалната Фейсбук страница на замъка.

1 КОМЕНТАР

  1. Де да имахме още няколко подобни замъка!
    Пътят до замъка не съответства на неговата значимост и красота! Лош е пътя! Ако терена около него е общински или държавен, могат да направят един добър паркинг и да събират такси, а не да цъкат с езици, пресмятайки печалбите на Тумпалов!

Отговор